hw
recenze
Evolveo Sport Watch

Evolveo Sport Watch - recenze
Evolveo Sport Watch - recenze
12:00, 09.08.2019

Nejde o žiadny tlak moderných trendov, ani náš pokus o násilné rozšírenie portfólia čitateľov, avšak v prípade čoraz väčšieho počtu testovaní rôznej spotrebnej elektroniky ide v našom podaní skôr o klasickú evolúciu v zmysle búrania zažitých stereotypov. Apropo slovíčko evolúcia sa v zmysle dnešného testu športových náramkových hodiniek s označením M1S priam núka, keďže za ich vývojom a produkciou stojí domáca spoločnosť Evolveo, ktorá sa na našej stránke už niekoľkokrát objavila, a to vo všeobecne pozitívnom duchu. V tomto smere som teda s radosťou prijal oslovenie distribútora s možnosťou otestovať ich aktuálne smart watch určené pre aktívnych ľudí, ktorí sa neradí obmedzujú.

Necelých 100 Eur a podpora SIM karty?!

Klik pro zvětšení (Evolveo Sport Watch - recenze)

Za označením M1S pokojne hľadajte cenovo dostupné hodinky s hromadou funkcií, ktoré si v dnešnom teste porovnáme s oveľa drahšou konkurenciou. Nehľadajte za týmito slovami nejaké prahnutie po evidentných nedostatkoch, ale skôr snahu o čo najlepší priemer v zmysle opodstatnení akejsi chuti šetriť pri nákupe podobného tovaru. Evolveo sa rozhodlo skúsiť zabojovať v už tak preplnenom mori podobných produktov a nech už sa rozprávame striktne o náramkových hodinkách alebo rôznych meračoch fyzických výkonov v niekoľkých stupňoch, vo výsledku si každý jeden z vás z toho mora chce vytiahnuť to najlepšie a za čo najnižšiu cenu. M1S rozhodne spĺňa druhý bod, keďže za necelých sto eur sa vám na ruku pripne materiálovo zaujímavá vecička s hromadou užitočných funkcií. Čo to teda v praxi vlastne dokáže?

Slušne zvládnuté užívateľské rozhranie, avšak málo športových režimov a chýba to najpodstatnejšie.

Klik pro zvětšení (Evolveo Sport Watch - recenze)

Začnem pekne od PR materiálov, ktoré v jednoduchej ikonografii priamo na krabičke hodiniek jasne informujú o ich možnostiach. M1S ponúkajú GPS modul s aktívnym sledovaním pohybu, sú vybavené komplexným barometrom, kompasom, krokomerom, monitorovaním spánku, meraním tepu priamo zo zápästia, predpoveďou počasia, budíkom, zobrazovaním notifikácií z mobilného telefónu a v neposlednej rade aj možnosťou vloženia SIM karty. Toto všetko dostanete za hore uvedenú sumu a to navyše v slušnom dizajne. Nečakajte ale priestor na dodatočné sťahovanie aplikácií. Jedna vec je však vymenovať dané funkcie a druhá naopak sledovať ich spoľahlivosť v praxi. Osobne som si dal tú prácu a riskujúc svoje osobné pohodlie som si na obe ruky namontoval troje hodinky. Samsung Galaxy Watch 46mm, Mobvoi TicWatch E2 a práve naše Evolveo M1S. Cenou som tak vytvoril akýsi klesajúcu graf, čím som si pripravil možné potvrdenie, že cena v tomto prípade jednoducho rozhoduje aj o výslednej kvalite.

Výdrž batérie uvádzaná výrobcom akosi nesedí.

Klik pro zvětšení (Evolveo Sport Watch - recenze)

Testované hodinky by mali v zmysle batérie vydržať celé štyri dni. Ani pri minimálnom využívaní, teda pravidelnom meraní srdcového tepu, hodinovom aktívnom tréningu denne a odpovedaní na pár notifikácií a hovorov, som sa nedokázal u batérie dostať cez hranicu troch dní. Toto však neberte ako nejakú zákernú kritiku, skôr len upravenie tlačových informácií k danému produktu. Predsa len tri dni v dnešnom svete prenosnej elektroniky je slušný údaj a v porovnaní práve so značkou Mobvoi to Evolveo zvládlo o celý deň lepšie, ale pochopiteľne značný kus za Samsungom. Baterku však hoďme za hlavu a poďme skôr do sekcie schopností daných funkcií. U športových hodiniek sa tak nejako očakáva, že budú schopné automaticky rozoznať začiatok, priebeh a následný koniec akejkoľvek fyzickej námahy. Cez to všetko, že M1S obsahujú meranie tepu a výpočet aeróbnej zóny, tieto hodinky nie sú schopné automaticky detektovať zvýšenú fyzickú námahu a každý jeden tréning si tak musíte spustiť manuálnou cestou.

Vkladanie SIM karty bolo horšie než dostať sa do pečeného kuraťa v padajúcom lietadle.

Klik pro zvětšení (Evolveo Sport Watch - recenze)

Musím sa priznať, že akonáhle som rozbalil inak malú a sympatickú krabičku, nestačil som sa čudovať jej obsahu. Hodinky bokom, manuál detto, ale na čo do pekla je ten malý skrutkovač a pinzeta? Nejaký čas mi trvalo uvedomenie, že sa budem musieť pretransformovať na chirurga s jemnou rukou a operovať pacienta. Vstup pre SIM som našiel po odmontovaní jednej strany náramku a po zasvietení na pacienta som si uvedomil, že pozerám na ten najmenší šraubík na svete. Cez počiatočné obavy som sa s vervou pustil do akcie, jednou rukou pevne zovrel pacientovu hlavu a druhou začal povoľovať vstup do jeho čela. Z počiatku to išlo ztuha, avšak po pár otočkách sa klapka odchýlila a bolo jasné, že ide do tuhého. Nuž zobral som do ruky krásne lesklú a v kubánskom rume sterilizovanú pinzetu a jemne ňou uchopil šraubík v úmysle ho bezpečne vytiahnuť. A puk! Miniatúrny kúsok čierneho kovu sa vyparil ako investičný poradca po defenestrácii a moje dovtedy len jemne orosené čelo zachvátil ekvivalent Niagarských vodopádov. Nebudem vás nudiť ďalšími detailami, avšak pátranie po nezvestnom trvalo niečo cez hodinku a počas akcie sa našiel nasledujúci kontraband: dva staré oriešky, modrá fixka číslo 6, chumáč prachu, dva mravce a jedenkrát Pom-Bear (kečupový).

Hodinky disponujú plastovým sklíčkom a ochranou IP65. To znamená, že sú odolné voči vniknutiu prachu a jemne tryskajúcej vody.

Klik pro zvětšení (Evolveo Sport Watch - recenze)

Od komédie s vkladaním karty späť do reality. Testovanie hlasového hovoru prebehlo s maximálne pozitívnym výsledkom. A ak by som to mal porovnať s konkurenciou, tak M1S opäť predbehol Mobvoi a plne sa vyrovnal Samsungu. Reproduktor v hodinkách je plne dostačujúci na vnímanie hlasu na druhej strane linky a identické to je aj s jeho mikrofónom v opačnom garde. Tohto aspektu sa teda báť nemusíte a ak radi počas behu za domom nechávate mobilný telefón doma, jednoduchým zrkadlením SIM, alebo plnohodnotnou SIM kartou, si môžete vybaviť hovor aj SMS notifikácie priamo vonku. Je však nutné brať na zreteľ pár dôležitých poznatkov. M1S nemá operačný systém na úrovni Galaxy Watch, a tak odozva systému nie je zrovna excelentná, jednoducho na určité procesy si musíte počkať. Rovnako si nie som zrovna istý spoľahlivosťou monitorovania krokov, keďže z celej trojice používaných zariadení sa najviac odchyľovala práve značka Evolveo, ktorej počet bol diametrálne inde než u zbytku. S tým sa spojuje aj samotná fitnes aplikácia, ktorá je dostupná ako pre iOS, tak aj Android. Po jej stiahnutí si vytvoríte jednoduchý profil, nastavíte ciele, povolíte notifikácie pre vybrané aplikácie a tak ďalej a tak podobne. Jej stabilita je rozhodne slušná a počas testovania fungovala bez nejakých pádov.

Prišlo mi úplne nezmyselné, že počas prijímania hovoru nie je možnosť presmerovať zvuk len na telefón. Dokonca, ak si pustíte pri spárovaní cez BT na mobile nejaké video, zvuk vám ide len do hodiniek.

Klik pro zvětšení (Evolveo Sport Watch - recenze)

Pokiaľ by som chcel participovať na kritike najhrubšieho zrna, tak by som tou pomyselnou palicou mával nad hlavou Evolveo Sport Watch viac a viac. Faktom však ostáva, že za danú cenovku sa vám dostane obstojného produktu, ktorý si v zmysle primárneho cieľa plní, čo má. Síce mi ako milovníkovi rôznych trenažérov príde nezmyselné vynechať z ponuky športových režimov práve tento bohatý segment a rovnako nechápem absenciu automatickej detekcie fyzickej záťaže, avšak ak sa vám nechce vyhadzovať stovky eur za hodinky, ktorých potenciál vo finále aj tak nevyužijete, M1S je pre vás možná a dostupná forma pomoci. Ten svoj základ si plní svedomite a ako bonus prikladá možnosť telefonovania, reakcií na notifikácie, ukladanie štatistík v období jedného roka, MP3 prehrávaču, predĺženú spúšť fotoaparátu a podobne. Evolveo teda do preplneného trhu športových a chytrých hodiniek pripustilo životaschopný výrobok, ktorý si zaslúži vašu pozornosť.

Aj keď výrobca uvádza plnú lokalizáciu pre SK a CZ, z nejakého dôvodu sa mi do menu neustále miešala maďarčina.

Klik pro zvětšení (Evolveo Sport Watch - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti EVOLVEO

Klik pro zvětšení (Evolveo Sport Watch - recenze)


CGwillWin