recenze
Bloodstained: Ritual of the Night

Bloodstained: Ritual of the Night - recenze
Bloodstained: Ritual of the Night - recenze
12:00, 08.10.2019

Diskusia okolo nutnosti vytiahnuť si hlavu zo zadku (cielené na japonskú spoločnosť Konami) a opäť začať produkovať série ako Silent Hill či Castlevania, sa posledné roky už stala akýmsi folklórom internetových diskusií a to hneď na rôznych stupňoch znalosti danej témy. Osobne patrím, ako ostatne čoskoro zistíte, medzi milovníkov spomínanej ságy o love upírov, ktorá naďalej definuje jedinečnosť 2D RPG schémy aj dnes, v roku 2019. Klaniam sa preto práci Kojiho Igarashiho a velebím jeho už viac než dvadsať rokov starý diel Symphony of the Night. Preto vás asi nijako nešokuje fakt, že návrat Kojiho prostredníctvom akejsi rukavice vrhnutej na líce jeho bývalého chlebodarcu, a teda príchod hry Bloodstained: Ritual of the Night, som sledoval a prežíval s možno až prehnaným zápalom. Dokázal stvoriteľ obráteného Dracula naplniť aj moje očakávania?

Úspešná Kickstarter kampaň a vyzbieranie viac než päť miliónov dolárov, to dokáže vytvoriť poriadne silný záväzok voči investorom.

Klik pro zvětšení (Bloodstained: Ritual of the Night - recenze)

Bloodstained: Ritual of the Night je konceptom radený do v súčasnosti oveľa populárnejšieho slovíčka "Metroidvania", čo však neznamená, že by si nezaslúžil akékoľvek spodobňovanie s toľko omieľaným univerzom Castlevania. Spoločnosť ArtPlay, pod vedením majstra Igarashiho, pojala celý vývoj v zmysle nejakého duchovného nástupcu Symphony of the Night, a tak sa znalcom už od prvej minúty hrania musia začať vynárať spomienky sprevádzané slzavým údolím šťastia. Bloodstained berie suverénne všetky tie desiatky rokov vývoja svojej predlohy na vedomie a výsledkom je takmer dokonalá odnož s novými postavami (do začiatku s pomerne pôvabnou Miriam) a zaujímavým príbehom o rodinnej zrade. Rozprávame sa tu teda o akčnej plošinovke s komplexným RPG systémom vývoja hrdinov, ktorí navyše a podľa očakávaní spestrujú detaily o nákupe a výrobe zbraní, vzácnych predmetov a rozvíjaní alchýmie. Musíte mi troška odpustiť možno až veľké spoliehanie sa na vašu znalosť IP Castlevania, avšak aj keby ste v tomto smere jemne tápali, projekt Bloodstained: Ritual of the Night nechce byť a ani nie je ničím komplikovaným, ba naopak.

Túžba ísť vpred, objavovať, ničiť a počúvať...

Klik pro zvětšení (Bloodstained: Ritual of the Night - recenze)

Tak ako ikonické príbehy s Alucardom, tak aj tento "rituál noci" chce, aby ste sa poriadne bavili a čas nechali ďaleko za sebou. Dizajn úrovní je preto nastavený na neustále skúmanie a hľadanie cesty k ďalšiemu zaujímavému súperovi, z ktorého vypadne vzácny predmet a hŕba EXP bodov. Vypisovať kompletný zoznam odkazov na Castlevaniu by bolo asi zbytočné, každopádne akonáhle rozbijete čo i len prvý svietnik alebo lampu na hojdajúcej sa lodi, v tom momente si uvedomíte, že Koji je späť! Krásne ručne kreslené kulisy vás povodia ako po vode, tak i po súši a malebné dedinky v horách, ktorým sa na múroch lesknú odrazy horiacich plameňov, tu strieda epický výhľad zo zdanlivo nekonečne vysokej veže tajomného zámku. Starú školu pritom spoznáte ako v náročnosti, ktorá musí byť neodmysliteľne súčasťou niečoho podobného, tak aj v túžbe objaviť každú jednu tajnú miestnosť a priradiť si do inventára kompletnú sadu vzácnych zbraní. Ich škála sa mimochodom nesie v duchu fantasy stredoveku, kde sečnú sekciu strieda výbušný prach a celé to uzatvára citlivý prístup k mágii. Každému podľa jeho chuti.

Nádherná hudba so štipkou motivácie.

Klik pro zvětšení (Bloodstained: Ritual of the Night - recenze)

Milovníkom komplikovaných a bizarných bossov môžem upokojiť, v tomto diele na vás čaká jeden špeciálny a megalomansky obrovský hrad, kde si ich užijete viac ako dosť. Dizajn protivníkov, či už je reč o malých démonoch alebo obrovských besných psoch a rytieroch, ide ruka v ruke s citlivým a ručne kresleným 2,5 D artom. Práve možnosť využiť moderné technológie a posunúť druhý rozmer o kúsok ďalej tak, aby efekt vytiahol nápaditosť všetkého naokolo, sa v prípade Bloodstained: Ritual of the Night musí ceniť potleskom. O to horšie zatiaľ vyznieva tých niekoľko technických nedokonalostí, ktoré bude nutné postupne opraviť. Nepochybujem však v snahu autorov o dovedenie svojho diela do dokonalosti. Mladšie publikum, ktoré nemá s érou Castlevania žiadne skúsenosti, je potom nutné upozorniť na náročnosť a špecifický systém ukladania pozícií. Nie je to však nič zásadné, čo by niekomu mohlo prekaziť zábavu pri hraní. Zvlášť ak sa mu jedinečná atmosféra tejto hry poriadne zavŕta pod kožu. Keď už sme u pokožky, s tou priamo súvisí aj hudobný podklad, o ktorý sa postarala známa pianistka a autorka Michiru Yamane. Tá pôvodne pracovala aj pre Konami a vytvorila niekoľko skladieb do Castlevania: Symphony of the Night.

Ovládanie by potrebovalo ešte trocha vypilovať, ale v prípade mnou testovanej Xbox One verzie sa v tomto ohľade nejedná o nič problematické.

Tridsať hodín zábavy a slastného mľaskania, takto nejako by som zhrnul moju osobnú skúsenosť s veľkolepým návratom majstra Igarashiho. Z jeho rúk vo finále vzišla esencia majstrovskej Metroidvanie, ktorá uspokojí každého milovníka poctivej starej školy 2D RPG značiek. Aj keď tento štandard sa v súčasnosti netýka portu na Nintendo Switch (ten je počas písania tejto recenzie dosť veľkým technickým nešťastím), v prípade ostatných verzií sa nemáte prečo obávať. Bloodstained: Ritual of the Night je hodný akýchkoľvek prívlastkov o pokračovaní dnes už mŕtvej značky Castlevania.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Comgad

Klik pro zvětšení (Bloodstained: Ritual of the Night - recenze)

Recenzovaná verze: Xbox One X

Ceny hry Bloodstained: Ritual of the Night srovnáte na Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (Bloodstained: Ritual of the Night - recenze)

SUPER
90%
CZECHGAMER
Alucarda síce vystriedala Miriam, všetko ostatné je však až nebezpečne podobné a návykové tak ako séria Castlevania

CGwillWin