recenze
Judgment

Judgment - recenze
Judgment - recenze
12:00, 16.08.2019

Studio Ryu Ga Gotoku spadající pod SEGA games nám díky sérii Yakuza už nějakou dobu přináší kvalitní produkci her z asijského prostředí. Ta si po světě získala miliony spokojených fanoušků a s každým navazujícím dílem, kam řadíme i různé časové odbočky, se potvrzuje jedinečnost samotných autorů. Od třetího dílu IP Yakuza používá RGG specifický Magical V-Engine, který zaručí to, že si tyto hry nemáte šanci splést s jinými. To hlavně díky 3D skenování hlav hlavních představitelů. Nechci vás hned na úvod trápit technickými údaji, ale měli byste alespoň pochopit, že stejně jako sérii Yakuza nemůžete srovnat s ničím jiným, tak si právě projekt Judgment jako novinku z pera RGG nemůžete srovnávat s ničím jiným než právě se slavnou sérií o japonské mafii.

Jako zkrachovaného advokáta vás nenapadne nic lepšího, než si otevřít detektivní kancelář ve městě žijícím z vaší zašlé slávy.

Klik pro zvětšení (Judgment - recenze)

Na Yakuzu ale zapomeňme, a to i přesto, že se Judgment označuje jako její spinoff, a věnujme se něčemu smysluplnému. Neexistuje žádné pravidlo, že byste tuto hru nemohli či nesměli hrát, aniž byste znali generace jejích předchůdců a odnoží (nebo přednoží?). Berte tedy Judgment jako samostatnou jednotku. Protagonista se jmenuje Takayuki Yagami a prezentuje se jako vlk samotář na cestě za pomstou za zničenou právnickou kariéru. Svého času byl v oblasti Kamurocho jednou z předních kapacit v oboru a všichni zločinci si žádali jeho služeb. Jediné uklouznutí v podobě chybného odhadnutí svého klienta a žánr detektivní thriller s reálným vyobrazením kriminality nabírá na úplně jiných rozměrech. Takayukiho právní služba tedy nuceně skončila a jeho jediným nápadem byla změna živnosti v podobě soukromé detektivní kanceláře. Spolu s jedním bývalým členem Yakuzy si na živobytí vydělává sledováním záletných manželů a ztracených dronech. No ale nebyl by to dvakrát zajímavý příběh, kdyby našeho milého bývalého advokáta nedohonila minulost dřív, než si stihnete vzpomenout na to, jak skvělý je film Poslední Skaut.

Vypadá to jako Yakuza, hýbe se to jako Yakuza, bojuje se v tom jako v Yakuze, ale nehrajete Yakuzu!

Klik pro zvětšení (Judgment - recenze)

Částečně volně otevřená mapa fiktivní tokijské části je vašim působištěm, která vám Judgment správně nadávkuje. Stejně jako v předloze, o které jsme se už bavili, se jedná o akční bojovku s klaisckým nádechem bizarnosti. Při svých procházkách městem dostanete hned několik příležitostí zmlátit bandu chuligánů násadou od metly, nebo agresivním mafiánům o hlavu přerazit středně velký elektrický skútr. Variací je tu dost a dost, což nás přivádí k dalšímu konceptu, kterým je jakýsi RPG rozvoj hlavní postavy. Body, které získáte bojem a plněním misí (kterých je tu požehnaně, jak vedlejší, tak tradiční japonské minihry), můžete investovat do nákupu nových bojových triků, zvyšování atributů a energie a takové jakési magie, díky kterým budete moci obstát i v bojích proti těm nejvyšším bossům organizovaného zločinu. Tento akční mix zahrnuje také klasické nahánění kriminálníků rušnými ulicemi, přeskakování jedoucích aut (to je třeba novinka) a také používání moderní technologie v podobě drona s neomezenou baterkou. To je ale jenom polovina toho, co vám projekt Judgment dokáže poskytnout.

Sherlock Holmes z Japonska...

Klik pro zvětšení (Judgment - recenze)

Druhou polovinou je pro mě ten vůbec nejpodstatnější podíl ze závěrečného hodnocení. Judgment je totiž detektivní adventurka a tuto nálepku si zaslouží daleko víc než jen jako nějaká bojovka. V roli hlavního hrdiny se totiž opravdu můžete cítit jako nějaký vyšetřovatel. Začínáte obhlídkou místa činu (lupou se doslova pídíte po stopách na statických obrázcích), pak si zaznamenáte zásadní objevy do mobilního telefonu a pak jdete na výslech. Konfrontací a rozhovorů si totiž užijete stejně jako házení kontejneru plného použitých stříkaček na drzé studenty medicíny. I kdybych si dokázal představit, a to hlavně díky kvalitní grafické stránce a obličejovým animacím, že se jedná o variantu dnes kultovního L.A. Noire, ve smyslu dedukce o pravdě či nepravdě je ve výsledku Judgment „pouhá“ diskuze o tahání faktů a přesvědčování vašeho debatního oponenta. Všechno ale vykazuje dost japonské Noir atmosféry, které zatím nenajdete takové množství, abyste nad touto hrou ohrnuli nos. Komunikace se pojí i se ziskem zkušenostních bodů, které vás donutí přečíst kvanta textu, aniž byste se u toho uspali. Judgment výborně pracuje se slovy a jejich pointou, protože her, kde se jenom bezduše kváká, je zase až přemíra.

Pomocí mobilu si můžete udělat selfie s bezdomovcem ležícím ve vlastních zvratkách.

Klik pro zvětšení (Judgment - recenze)

Stejně jako bych našel dost důvodů, proč si tuto hru bez rozmyslu koupit, neměl bych problém vykopat dost špíny, abyste se na ni ani nepodívali. Judgment je taková moderní podoba asijské městské detektivky ve stylu Shenmue, jejíž pozadí až nápadně připomíná Yakuzu. Pro mě osobně to není problém, hlavně pokud nejste zrovna znalci předlohy, ale celková a až přílišná podobnost může pocit ze hry dost nabourat. V bojích vás možná přepadne stereotyp, což je otravné třeba v nedlouhých uličkách, kde někdy potkáte až tři adepty na výchovný výprask. Všechno se dá urychlit díky široké škále vzácných předmětů, ale i to vás časem přestane překvapovat. Pokud vám ale srdce bije pro Yakuzu, pak od této netradiční odbočky získáte minimálně oddych od notoricky známých kolejí a jistou dávku volnosti. Ale pokud se vám na druhou stranu ten základ, na kterém autoři Judgmentu těžce a očividně staví tuto svou detektivní hříčku, nikdy nelíbil kvůli své specifičnosti a nádechu, nedoporučil bych vám s koupí této hry doufat v nějaký zázrak.

V úvodu tohoto roku byl policií zadržený herec Pierre Taki, jehož hlas patří postavě Kyoheiho Hamury. Důvodem bylo užívání a vlastnictví nadměrného množství kokainu.

Ve smyslu této vynechané omáčky, kterou je třeba ovládání, nakupování, někdy otravná kamera a nepříliš dobře zpracovaný poměr interakcí uvnitř a venku, se Judgment nedá považovat za něco úplně přelomově nového do série Yakuza. To ale rozhodně neznamená, že se u této hry nebudete většinu ze zhruba padesáti hodin gameplaye bavit.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Judgment - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Jedno obrovské DLC do Yakuza série, které je primárně určené milovníkům japonských detektivek

CGwillWin