preview
Pagan Online

Pagan Online - preview
Pagan Online - preview
12:00, 25.07.2019

18. dubna se do Early accessu dostalo hack and slash neboli hekensleš ARPG z dílny Mad Head Games s názvem Pagan Online. V něm dostanete do ruky avatar a vydáte se kosit armády nepřátel napříč světem i různými módy, od přežití, přes bránění jednoho místa až po klasickou story, která vás seznamuje s tím, co jste, proč jste a jaký je váš cíl. Bez okolků se do toho pojďme pustit.

Na začátku padli Bohové...

Příběhově jste zasazeni do doby, kdy nějaká neznámá, ale neskutečně mocná síla, svrhla pět bohů z jejich trůnů. Vašim cílem je tyto bohy najít a znovu na trůny vrátit. Příběh je celkem zajímavě podaný a všude jsou vidět prvky keltské mytologie, odkud bere celá hra svou inspiraci. Dabing by sice potřeboval u některých postav trochu zlepšit, ale jiné jsou zase udělané dobře.

Klik pro zvětšení (Pagan Online - preview)

Klik pro zvětšení (Pagan Online - preview)

Grafické zpracování se mi líbí, v raných fázích EA si byla některá kouzla dost podobná jen různě barevná a s rozdílnými efekty (prostě AoE kolečko na zemi), ale s příchodem BFP jsme viděli i nové a zajímavě vypadající věci. Prostředí, ve kterých se můžete ocitnout, jsou sice obdobně strukturované oblasti a mění se pouze barevná paleta, takže s úzkými koridory se setkáte v poušti stejně jako v kryptách. I tak jsou ale jednotlivé lokace dost různé na to, aby vám hra nepřišla pořád stejná a nudná.

Hra je dost různorodá, v žádné oblasti se nezdržíte dost dlouho na to, aby vás omrzela

Zajímavá je hlavně mechanika pohybu, který na rozdíl od ostatních profláknutých ARPG provádíte pomocí WSAD. To je pro mě obrovské plus, protože můžu konečně běhat a bez problémů švihat spelly všude kolem sebe, vyhýbat se nepřátelům a nebát se, že omylem kliknu a zacílím někoho špatně, nebo kliknu mimo dostupnou oblast, postava se zastaví a zhebne. Tuto skutečnost si nemohl dost vynachválit a patří k hlavním důvodům, proč Pagan Online zapnu daleko raději než ostatní ARPG.

Nepřátel je hromada druhů a záleží na oblasti, které z nich potkáte, menších jednotek na vás vždycky naběhnou desítky, které následují jednotky na dálku, podpůrné složky a nějaká ta elitní potvora, do které už musíte trochu intenzivněji kutat. Herní mechanika, ve které na vás nepřátelé nabíhají po vlnách a v určených oblastech, mně osobně vyhovuje víc, než nutnost procházet celou mapu a doufat, že jsem nic nevynechal nebo někoho přehlédl a musel se vracet.

Mise jsou rozdělené podle typů, a to na survival a defense, jejichž jména hovoří za vše, dále pak assassination, kdy jdete po určitém bossovi. Nakonec máte k dispozici dvě průzkumné mise - Patrol a Expedition (což je v podstatě delší Patrol). V nich procházíte mapu a plníte bojová střetnutí až dokud nejste u závěrečného bosse nebo vás něco nezabije. Čím těžší mise a čím vyšší její úroveň, tím lepší a vzácnější odměny vás čekají. Zbraně, vybavení nebo recepty či komponenty a peníze, všechno vám bude padat ve velkém stylu, takže ani nebudete stíhat všechny své postavy vybavovat.

Někomu se možná zdá nevýhodné či jinak divné, že na začátku nemá dostupné všechny postavy hned, ale musí si vybrat jednu a ty další odemykat až za dropnuté hrdinské duše. V rámci postupu příběhem získáváte klíče, díky kterým se můžete pustit do unikátních střetnutí s bossem - assassination mise. Každé první splnění těchto střetnutí vám garantuje jednu duši, za kterou odemknete dalšího hrdinu. A proto, že máte moc pěkně udělané náhledy všech schopností, tak víte, do čeho jdete celkem na jisto. U každého hrdinu je navíc popsané zhruba jakou plní funkci, tento systém se mi zdá naprosto v pohodě a během jednoho večera není vůbec problém tři čtyři hrdiny odemknout. A stejně se budete držet jednoho dvou hlavních.

Šmidli šmidli a BFP

Ve hře máte k dispozici osm hrdinů, kteří zahrnují širokou škálu možných cest, kterými se můžete do vřavy pustit Někteří se orientují na boj zblízka, jiní z dálky, nesmí chybět mágové. Základy jsou pokryté ve všech směrech a po vyzkoušení všech (až na Dameer, protože fuck Dameer i s jeho stupidním medvědem, co je stejně furt mrtvej) hrdinů jsou jejich herní styly dost různorodé na to, aby si snad každý našel to své. Kampaň je zatím hratelná pouze v sólo módu, takže každý hrdinu musí být schopný postupu sám, a musím říct, že AoE apokalypsu umí svým způsobem rozpoutat každý. Někdo víc, někdo míň.

Klik pro zvětšení (Pagan Online - preview)

BFP neboli Big Funky Patch šel do akce začátkem července a upravil spoustu věcí, kvůli kterým jsem musel tuto recenzi pozdržet a upravit. Ultimátně ale na hodnocení neměl až takový dopad, protože i když přidal talenty a různé stromy, každému hrdinovi dvě nové schopnosti a pár nových mechanik (astral shield například), na jiných místech to zase přidělalo víc starostí. Třeba v tom, že nové schopnosti jsou u většiny hrdinů skoro nepoužitelné nebo jsou minimálně horší než ty, které měli v základu. To je ale samozřejmě pointa Early Accessu, aby se tyto "problémy" zjistily a eliminovaly při full releasu hry.

Časem se snad dočkáme i kooperativní kampaně (možná při plném release?), ale fakt, že zde tato možnost není, je asi největší mínus celého Paganu. V naší pozici pracujících lidí si chceme večer s přáteli sednout a zahrát, nikdo nemá čas (a ani chuť) zdlouhavě a hlavně sám ještě odemykat nějaký progres. Online co-op můžete hrát pouze mise a zatím jenom ve dvou hráčích (hra 4 hráčů je předmětem spekulací) a i když se to sem tam trhne, což bude pravděpodobně servery, není to nic pravidelného a hru vám to neprohraje.

Klik pro zvětšení (Pagan Online - preview)

Pagan offline

Tak to bohužel nejde, protože ke hře se musíte přihlašovat k účtu Wargaming. Zatím je hra ve fázi, kdy příběhové mise můžete procházet jedině v sólo módu, což je velká škoda. Ale časem slibují, developeři jsou pilní a pečlivě opravují, přidávají a naslouchají komunitě. To je zatím velmi pozitivní. K tomu se přidává fakt, že i když je to onlajnovka a obsahuje žebříčky, není zavedena ani nenáviděná forma pay to win či její méně zlé dvojče pay to skip. Vaše vybavení je tedy plně v rukou RNGeesuse, což má taky své kouzlo a je to rozhodně lepší, než mít možnost pumpnout tátovu kreditku a trapně nakoupit, co potřebujete. Žebříčky zatím neodráží ani to, jak dobří hráči jste, ale spíš jak dlouho jste v misi strávili, protože systém Slávy (Glory) funguje na principu toho, že čím víc nepřátel v řadě zabijete, tím víc bodů. Ale Pagan Online určitě nebudete hrát skrz flex na internetové cizince.

Klik pro zvětšení (Pagan Online - preview)

Poměr cena/výkon je zatím silně diskutabilní záležitost, ale pokud vývojářům vydrží energie a píle, koupí Pagan Online rozhodně neprohloupíte

Klik pro zvětšení (Pagan Online - preview)

Jak to zatím vypadá?

Pozitiva jsou silná - Pagan Online se dobře, jednoduše a intuitivně ovládá, graficky vypadá moc pěkně, nijak masivně neseká a v této fázi EA už nemá ani problémy s připojením, když hrajete ve dvou. Příběh není nic impozantního, je příjemně dávkován a prokládán kvalitní hekensleš akcí. Různorodost nepřátel a jejich schopností není nijak závratná, ale s přibývajícími patchi se zvyšuje jak toto, tak i balanc jednotlivých soubojů. Summa summarum se Pagan Online se Steam cenovkou 17 Euro vyplatí koupit už na základě potenciálu, který hra skýtá, protože už teď se dobře hraje a dobře vypadá. Tak snad i dobře dopadne.

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Mad Head Games

Klik pro zvětšení (Pagan Online - preview)

SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Potenciál masivní, snad vyjde i provedení a Pagan Online nasbírá hráčské publikum, které si zaslouží

CGwillWin