Google představil vlastní streamovací platformu, nese název Stadia

Google představil vlastní streamovací platformu, nese název Stadia
19:48, 19.03.2019

Google na právě probíhajícím veletrhu GDC uspořádal tiskovou konferenci, kde představil vlastní platformu pro streamování her. Služba se jmenuje Stadia a čistě na papíře působí opravdu velkolepě. Umožní vám hrát hry na jakékoli platformě bez nutnosti je stahovat a vlastnit výkonný hardware. Vývojáři tuto funkci prezentovali na Assassin's Creed Odyssey, které přímo na pódiu vyzkoušeli na mobilu, tabletu, běžném kancelářském PC i na televizi skrze Google Chrome Cast.

Právě Assassin's Creed Odyssey ve spojení s novou technologií od Googlu mohli vybraní hráči vyzkoušet již v loňském roce. V tomto případě šlo ale pouze o testování, kde hra běžela v rozlišení 1080p a 60 fps. Plná verze Google Stadia by měla nabídnout rozlišení 4K, 60 fps a podporu HDR a prostorového zvuku. V budoucnu by Google chtěl dosáhnout dokonce na 8K a více než 120 fps.

Na pódiu se objevila také Jade Raymond, která se stala šéfkou Stadia Games and Entertainment. Tato divize by se měla starat jednak o vývoj exkluzivních first party titulů, ale také pomáhat dalším vývojářům ve vývoji pro Google Stadia. Krátce se ukázali třeba zástupci id Software, Tequila Works a Ubisoftu. Do prodeje půjde také univerzální Google Gamepad. Pro hraní ale postačí jakákoli jiná periférie. I když to všechno působí moc pěkně, tak stále zůstává řada otázek.

První z nich je cena, kterou Google ani nenaznačil, takže můžeme zatím jen hádat. Ještě zásadnější překážkou by ale mohla být náročnost na internetové připojení. Ta vzhledem k vysokému rozlišení a fps nebude rozhodně při zemi. A neposledním problémem může být míra latence, s níž podobné služby stále zápasí. Google by ale v tomto ohledu měl těžit ze své robustní infrastruktury, které může konkurovat málokdo.

Odpovědi na tyto otázky se dozvíme již v průběhu letošního roku. Stadia totiž vyjde v USA, Kanadě, Velké Británii a některých evropských zemích ještě letos. Česká republika a Slovensko bohužel v první várce podporovaných oblastí nejsou, takže si budeme muset počkat o něco déle.


DALŠÍ

CGwillWin