recenze
Twilight Imperium

Twilight Imperium - recenze
Twilight Imperium - recenze
09:39, 29.12.2018

Je vždy nesmierne náročné spracovať akúkoľvek recenziu na produkt, ktorý poznačil takzvaný existenčný zub času. Nech už sa budeme rozprávať o segmente videohier, prípadne spotrebného tovaru, alebo náš dnešný príklad; o spoločenských, respektíve doskových hrách. V týchto vodách sa totižto už od roku 1997 s úspechom plaví naj komplexnejšia strategická spleť z papieru a plastu, ktorá s plnou vážnosťou dominuje nad zvyškom scény hneď vo väčšine atribútoch. Twilight Imperium je jednoducho pojem, ktorý ja osobne dnes nechcem prostredníctvom svojej nálože písmen potopiť v bahne pátosu a vecí dávno povedaných, či napísaných. Považoval by som to za stratu nielen vášho času, ale samozrejme aj toho svojho (ako príklad uvediem rýchlu internú agendu nášho webu, ktorá číta 40 hotových recenzií, ktoré v tomto roku už nestihneme vydať). Preto som sa rozhodol pojať svoj pohľad na vec, teda svoj názor, trošku inak, než práve moji kolegovia. Ostanem však prinajmenšom verný základným faktom, ktoré sa okolo tohto eposu točia už cez dvadsať rokov.

Štvrtá reedícia a premiéra v zmysle českej lokalizácie vďaka úpenlivej snahe spoločnosti Blackfire.

Klik pro zvětšení (Twilight Imperium - recenze)

Poznáte pána menom Gene Roddenberry? Pre väčšinu nezainteresovaných to môže samozrejme byť len obyčajné a dávno mŕtve meno bohatej televíznej kultúry zo západu, avšak pre milióny nadšencov do vesmírnych príbehov ostane tento vizionár jednou z najzásadnejších osobností kultúry súhrnne zvanej ako sci-fi. Určite ste už pochopili, že ja osobne patrím k tým miliónom a bez nejakej hanby sa pred vami budem teraz titulovať ako fanatický milovník sveta Star Trek (nie, nemám doma viac než jednu uniformu hviezdnej flotily a nie, nechodím každý rok na zrazy uhrovitých trpaslíkov, čo vo svojej tridsiatke stále prebývajú v garáži u mami), teda IP, ktorá sa už od roku 1966 udomácnila v rôznych interpretačných rovinách spotrebného konzumu a akú dnes stále dokážu zúročiť kvalitné seriály po boku nemenej slušných filmov. Pýtate sa teraz prečo začínam svoje dojmy z doskovej hry Twilight Imperium spájať s nejakým, pre vás možno, nezaujímavým Star Trekom? Dôvod je úplne prostý. Práve vďaka komplexnosti rokmi preverenej spoločenskej zábavy (TI), som si počas jej recenzovania opäť uvedomil dve veci. Jednak je to moja evidentná láska ku kvalitnej sci-fi projekcii, ale čo je oveľa dôležitejšie, tak aj nepopierateľná podobnosť všetkých tých stoviek možností, ktoré TI reprezentuje a aké som od detstva sledoval práve prostredníctvom univerza Star Trek. V tej či onej podobe.

Priemerný čas strávený s jednou partiou a za predpokladu, že všetci poznajú pravidlá, sa tu pohybuje v rozmedzí od 4 do 8 hodín.

Klik pro zvětšení (Twilight Imperium - recenze)

Začneme teda príbehom, jedným z najdôležitejších dôvodov, prečo si vôbec dať tú námahu a koketovať s celým monštruóznym balením tejto hry. Celý vesmír, nech už sa budeme rozprávať o realite alebo fikcii, je pre nás stále živnou pôdou dohadov a logických predpokladov. Len vďaka sci-fi si však aj taký normálny vedec môže takpovediac pustiť fantáziu na prechádzku a nechať hovoriť svoje najbláznivejšie túžby. Paradoxne sa práve tieto výmysly niekedy v budúcnosti môžu aspoň čiastočne priblížiť realite a s touto myšlienkou vás aj ja dnes pozývam zasadnúť, nielen vo forme divákov, do galaktickej rady planéty Mecatol Rex. O najvyššiu pozíciu vládcov celého sektoru sa tu po stovkách rokov stagnácie začínajú hlásiť prastaré rasy s rodovým právom, ktorým však nikto dostatočne silný a bohatý nechce uhnúť ani o jeden centimeter. Vyberte si zo sedemnástich frakcií a skúste po boku ďalších piatich nadšencov dokázať, že ste to práve vy, kto je hoden usadnutia na vladársky trón. Nebude to však cesta lemovaná kvalitným pivom z Andorie a uhrančivou hudbou na theremine (schválne, koľkí z vás teraz zvraštili obočie a nedôverčivo skúšajú zadať toto slovo do vyhľadávača?). Pôjde naopak o ten najintenzívnejší zážitok z doskového sveta, aký je vôbec možné zažiť.

Politika podfarbená falošnou diplomaciou tu strieda krutý boj a neustále hroziaca zrada spojencov.

Klik pro zvětšení (Twilight Imperium - recenze)

Twilight Imperium sa označuje za epos úplným právom, ale nebolo by odo mňa vôbec fér vám tento fakt aj nejako nezdôvodniť. Prvou vecou, ktorú by si mal uvedomiť každý potencionálny záujemca o vstup do tohto projektu, je obrovská časová rovina. Je síce pekné, že na prebale nájdete aj mnou citový údaj 4 až 8 hodín, avšak ten platí skutočne len pre skúsených hráčov, ktorým už netreba dookola opakovať známe fakty z pravidiel (pre nováčikov je nutné vyčleniť si minimálne dva celé dni na skúšobné partie) a ktorí už majú vopred pripravený postup vpred. Nie snáď, že by práve pravidlá vo všeobecnom ponímaní boli nejako neskutočne náročné (líška z krabice by sa nad nimi len šibalsky pousmiala), avšak ona náročnosť tu ide ruka v ruke s celkovou škálou taktických variant, ktorých reálne pozorovanie v praxi vyžaduje onen časový údaj. Jednoduchšie povedané; spraviť nejaké zásadné rozhodnutie neznamená vidieť okamžitý efekt. Ten, nech už je pozitívny alebo naopak, prináša výsledky pokojne aj o dve hodiny neskôr. Trpezlivosť, správny predpoklad a znalosť schopností všetkých rás v TI tak nepríde ani po týždňoch či mesiacoch jeho hrania. V tomto príklade som vám dúfam jednoznačne naznačil oprávnenia pre všetky tie kladné ohlasy tejto vesmírnej opery od Christiana T. Petersena.

Každý národ má za sebou reálne znejúcu históriu, svoju vlastnú planétu s domovským mestom a samozrejme plastovú flotilu. Ako ostré zuby bude mať práve vaše vojsko, to už záleží na vás osobne.

Klik pro zvětšení (Twilight Imperium - recenze)

Koncept počíta s rozmedzím od troch do spomínaných šiestich bláznov, čo sa na deň zatvoria v jednej dobre vetranej miestnosti. Čím viac spoluhráčov sa tam zamkne, o to viac vecí musia rozložiť na stôl. Celá mapa a jej postupné rozširovanie je šifrovaná do hexa tvarov, ktoré po častiach zapĺňajú rôznofarebne odlíšené flotily daných národov. Aj cez toľko proklamovaný časový horizont pre jednu partiu sa dá TI označiť za svižnú hru. V prvej fáze si zvolíte jednu z ôsmych stratégií, kam spadá napríklad obchod a výskumné projekty. Následne sa vami vybraná taktika môže v danom kole realizovať a prípadne na ňu môžte naviazať akúkoľvek vojenskú aktivitu, vrátane výhodného obsadenia cudzej planéty. Unikátnou vecou je rozhodne vykonávanie niektorých akcií aj mimo svojho poradia, čím sa zlepšuje samotná svižnosť hrateľnosti. Akonáhle sa vaše rozhodnutia začnú javiť ako správne zvolená taktika a na konte vám pristane minimálne desať výherných bodov, celá partia končí vašou korunováciou a všeobecným údivom nad údajom na hodinách (citujem: "To už je jedna ráno?", "Tá moja ma ale fakt už zabije!" a tak ďalej a tak podobne).

Súboje sú sprevádzané hodom kociek. Môže pri nich dôjsť na lokálne menšie konflikty medzi pár národmi, avšak rovnako sa raz za čas udejú aj monumentálne bitky hodné hollywoodskej produkcie.

Písať o možnostiach ako si užívať celý IT by nám tu zabralo ešte raz toľko odsekov a aj cez to všetko by sme neboli hotoví. Dúfam však, že som vám svojou jemne svojskou produkciou trošku zosobnil nespornú kvalitu produktu samotného a prípadne aj vystríhal pred sklamaním. Spoločnosť Blackfire podľa môjho názoru odviedla pri lokalizácii výbornú prácu a čo som mal možnosť porovnávať kvalitu samotnej štvrtej edície voči tým minulým (v obrazovej forme), určite sa nemajú začo hanbiť. Mimochodom moje prvotné obavy vyslovené počas unboxing videa vyššie sa vôbec nenaplnili a aj tá hromada plastu určeného pre šesť základných rás v hre je dostatočne kvalitne spracovaná a veľavravne od seba odlíšená. Aj vďaka tomu sa zážitok z hrania tejto papierovej varianty môjho milovaného Star Treku ešte viac umocnil a verím, že kus z toho som vám dnes dokázal doručiť rovno do vašich nadšených srdiečok.

Koupit hru

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Blackfire

Klik pro zvětšení (Twilight Imperium - recenze)

☆ TOP ☆
100%
CZECHGAMER
Magnum opus z papiera a plastu

CGwillWin