recenze
Hitman 2

Hitman 2 - recenze
Hitman 2 - recenze
11:17, 30.01.2019

Keď spoločnosť IO Interactive pred časom pristúpila k epizodickej forme šírenia akéhosi reštartu ich slávnej IP Hitman, bolo to hlavne na popud producentov zo Square Enix. Dopad tohto obchodného modelu na seba nenechal dlho čakať a verejnosť, obzvlášť tá ktorej náš plešatý nájomný vrah vždy imponoval, začala biť na poplach a vyhrážala sa bojkotom ďalších dielov. Na toto klasicky investor z Japonska zareagoval otočením prístupu smerom k zákazníkovi, a tak sa už priame pokračovanie celého znovuzrodenia značky Hitman zaobišlo bez kontroverzií. Aj preto je projekt Hitman 2 nielen akýmsi kompletným (až na ďalšie dve chystané DLC) balíčkom, respektíve celou sezónou, ale aj prepojením na predchádzajúcu časť s hodnotným prívlastkom v podobe bonusov.

Už tak komplikovaný príbeh okolo agenta 47 sa autori teraz rozhodli ešte raz prerozprávať a to dosť nešťastným spôsobom.

Klik pro zvětšení (Hitman 2 - recenze)

Geneticky modifikovaný stroj na zabíjanie, ktorého vlasový fond vykazuje status úplného vyhladenia, sa nám opäť vrátil do služby a ako už asi tušíte, stále má za sebou onen kus neznámej temnoty. Mne osobne ostatne vždy nesedela celková snaha autorov tejto série zbytočne komplikovať dejové pozadie, a tak trošku mystifikovať hlavného hrdinu, len aby bolo, ako sa povie, o čom kecať medzi samotnou akciou. Od reštartu som možno aj preto naivne očakával, že IO sa na tento spôsob rozprávania osudu agenta číslo 47 konečne vykašle a nechá veci plynúť v jasnom a svižnom tempe. Moja chyba. Oni sa rozhodli jednotlivé linky motivácií a faktov prezentovať v dosť naivnej, miestami až akejsi arkádovej forme tak, že medzi jednotlivé misie vložili animované obrázky a hovorené slovo. Na jednu stranu tým kompletne zrazili celú atmosférou okolo príprav na dané misie a miesto toho, aby vyjasnili dávno položené otázky, tak ich naopak vo výsledku ešte viac zamotali a zbytočne skomplikovali. Príbeh ako taký teda v podaní štruktúry Hitman 2 mne osobne neprišiel nijako vhodne prezentovaný a beriem ho za veľké mínus.

Hoďme však motivácie za hlavu a poďme k zábavnému meritu veci.

Klik pro zvětšení (Hitman 2 - recenze)

Aj keď ma teda dej nijako zvlášť neoslnil, tak naopak samotná hrateľnosť a celkové možnosti konceptu tejto akčnej záležitosti to dostatočne napravili. Hitman bol vždy o voľbe a čiastočnom pocite voľnosti. Toto sa nijako neprieči ani u jeho druhej sezóny v modernom spracovaní a opäť tak ponúka širokú škálu variácií ako zlikvidovať daný cieľ. Ostatne, vždy je to o tom, že ste stroj na zabíjanie a máte na papieri jasne napísané, kto má z tohto sveta odísť. Ako to však vykonáte, je už vec vášho profesionálneho posúdenia a tu sa vývojárom z mojej strany dostane samých pochvál. Základný režim akejsi, nazvime to, kariéry, vám naservíruje päť prepracovaných oblastí v rôznych častiach našej krásnej planéty. Strčíme tak svoj potetovaný zátylok napríklad na pretekársky okruh okolo slnečného Miami, či do centra drogového kartelu v dusnej Kolumbii. Jednotlivé časti máp sú pritom znova štylizované do formy sandboxu, čo umožňuje oveľa viac variácií z pohľadu pozitívne proklamovanej hrateľnosti, ako aj dodatočne prístupného DLC obsahu. Pre atmosféru bolo nezbytné samotné prostredia prepracovať do posledného detailu, keďže cez ne hráč musí behať hore dole, a tak sa môžete tešiť na autentické skrývania v hutnom dave ľudí, ako aj tiché plazenie v ústraniach.

Ak sa z nájomnej vraždy stane nešťastná náhoda, máte dôvod k širokému úsmevu.

Klik pro zvětšení (Hitman 2 - recenze)

Kto už niekedy ochutnal čo i len jeden diel tejto známej série, tak určite nebude mať problém naskočiť do tempa ani v tomto pokračovaní. Chcete vykonať poslanie tak, že o vás okrem samotného cieľu nebude vedieť nikto iný? Nie je problém, stačí si len dať tú námahu a vybrať najnáročnejší spôsob eliminácie cieľa a bezchybne ho aplikovať v praxi. Hitman je geneticky vytvorená osoba, a tak má našťastie prístup k rôznym schopnostiam, ako je napríklad možnosť vidieť za steny a predvídať tak kroky iných osôb. Tento spôsob hrania logicky nemusí sedieť úplne každému (hra vám doslova ukáže váš cieľ už na štarte misie), a tak máte možnosť zvoliť si vyššiu obtiažnosť bez pomocných atribútov, alebo ich od základu ignorovať a nepoužívať. Voľba je len a len na vás, ale ja osobne som kvitoval šancu pozrieť si indície na všetky spôsoby, ktorými môžem splniť úlohu. Človek tak má aj po prejdení celého levelu chuť si to ešte raz zopakovať a spraviť lepšie. Bez alarmu, bez úteku, s každou mŕtvolou pekne skrytou pred zrakmi ostatných a s najvyšším skóre v konečnom zúčtovaní. Ak chcete byť ten najlepší vo svetových štatistikách, je nutné tomu podmieniť aj čas strávený v hre a pri tréningu.

Jeden z menších modusov reprezentuje aj Sniper Assassin.

Klik pro zvětšení (Hitman 2 - recenze)

Nebudem vám tu teraz dopodrobna opisovať všetky zbrane, obleky a predmety, aké sa v hre objavia, keďže by to bolo úplne zbytočné a každý si vie ten zoznam určite predstaviť. Radšej vás pozvem, mimo spomínanej kariéry, ktorá rozhodne svojou hrateľnosťou pobaví ako nováčikov tak aj starých nájomných harcovníkov, na menšiu arkádu s názvom Sniper Assassin. Tá vám v online alebo offline forme s prímesou kooperácie ponúka na jednej mape klasické ostreľovanie vybraných cieľov, ktorých vami zvolené poradie rozhoduje o úspechu či zlyhaní. Tento modus je síce podľa mňa skôr akýmsi tréningom streľby a rýchlosti reakcií spojených s presnou muškou, ale ako spestrenie si svoje miesto v hre určite zaslúži. O to viac mu ide na ruku oveľa klasickejší multiplayer. V jeho útrobách sa skrýva režim pre dvoch, kde sa duo agentov 47 snaží čo najefektívnejšie eliminovať zvolené ciele. Je to v podstate, ako keby ste hrali kampaň, avšak v tomto prípade vás doslova tlačí čas a snaha byť čo najčistejším profesionálom tak, aby celkové body presiahli vášho súpera. Ide o zábavné spestrenie celej hry, ktoré vás môže nadlho pohltiť.

V menu nechýbajú ani kontrakty s nastavením od samotných hráčov, či takzvané časovo obmedzené Elusive misie.

Klik pro zvětšení (Hitman 2 - recenze)

Druhú, a nazvime to dočasne kompletnú, sezónu menom Hitman poháňa znova stále kvalitný Glacier Engine. Ten, minimálne vo verzii pre PlayStation 4, uspokojil moje oči, aj keď opäť v negatívnom zmysle vyčnievala umelá inteligencia, alebo presnejšie v tomto prípade ne-inteligencia. Na to sa ale dá po čase zvyknúť a pre niekoho to navyše môže mať aj pozitívne dopady na jeho štýl hrania (prehnaná akcia bez rukavičiek). Celkovo som sa teda v tomto pokračovaní usmieval a ak doteraz ešte váhate a neviete či opäť investovať do nášho obľúbeného nájomného zabijaka, pokojne to hoďte za hlavu a hor sa do akcie.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Hitman 2 - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO

Ceny hry Hitman 2 srovnáte na Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (Hitman 2 - recenze)

SUPER
90%
CZECHGAMER
Pleš sa zase raz leskne kvalitou

CGwillWin