recenze
Adventure Time: Pirates of the Enchiridion

Adventure Time: Pirates of the Enchiridion - recenze
Adventure Time: Pirates of the Enchiridion - recenze
12:00, 22.10.2018

Televízny seriál Adventure Time na nás zo západu dotiera už viac ako jedenásť rokov a jeho popularita nemenej podporila lokálny záujem o akúsi formu bizarných animovaných projektov, ktorým v súčasnosti jednoznačne kraľuje Rick and Morty. Dokonca si trúfam povedať, že Adventure Time je to prvé a posledné, čo drží úroveň kedysi kultovej produkčnej televízie Cartoon Network nad hranicou žumpy a znesiteľnosti. Aj preto som rád za každý pokus previesť tento originálny a vtipný seriál do hernej podoby, čoho výsledkom je aktuálne projekt Adventure Time: Pirates of the Enchiridion.

Poznáte ten pocit, keď si vedome kúpite v kine lístok na priemerný film, avšak neotrelo veríte v jeho zábavnú hodnotu?

Klik pro zvětšení (Adventure Time: Pirates of the Enchiridion - recenze)

Klik pro zvětšení (Adventure Time: Pirates of the Enchiridion - recenze)

Zábava je hlavným bodom, ktorý v prípade aj môjho testu prekrýval všetky tie očividné a často technologické nedostatky. Ako už názov napovedá, tak krajina Ooo sa z ničoho nič, doslova cez noc, potopí pod šíru vodnú hladinu a jediná záchrana spočíva v dvojici hlavných hrdinov. Finn a Jake, hneď ako si vysušia biele ponožky, musia začať konať čo najrýchlejšie a aby sa vyrovnali so samotným faktom utopenia svojho vlastného domu a domu svojich susedov, začnú predstierať, že sú vetrom ošľahaní námorníci. Spoločnosť Climax Studios sa počas vývoja nechala evidentne jemne inšpirovať slávnou sériou The Legend of Zelda a špeciálne dielom Wind Waker, keďže takmer celých dvanásť hodín čistého času sa budete preplavovať medzi novovzniknutými ostrovčekmi pomocou malého parníku. Na ňom je našťastie dostatok miesta aj pre ďalších dvoch hrdinov BMO a Marceline, čím sa nám otvára široká škála špeciálnych možností, ktoré samotné hrateľné charaktery vlastne ponúkajú.

Je to mix adventúrky s ťahovou RPG, ktorú niekto okorenil jemným detektívnym vyšetrovaním.

Klik pro zvětšení (Adventure Time: Pirates of the Enchiridion - recenze)

Klik pro zvětšení (Adventure Time: Pirates of the Enchiridion - recenze)

Tak ako je primárne tento detský seriál šialený vo svojej podstate, tak rovnako mimo je aj hra samotná. Jeden moment ste detektívovia, ktorí sa pomocou známeho postupu "dobrý a zlý policajt" snažia vymámiť dôležité informácie z danej osoby, a o pár minút na to už stojíte vylodení na palube pirátskej fregaty a sekáte mečom do hovoriacej uhorky. Presne tento štýl mixáže žánrov mne osobne však úžasne imponoval a doslova som preto Adventure Time: Pirates of the Enchiridion zdolal behom dvoch dní. Okrem humoru v rozhovoroch ma rovnako dostali inak jednoduchšie pojaté ťahové súboje. Všetko tu funguje ako u klasických JRPG projektov, avšak nejde ani tak o nejakú náročnosť protivníkov, ale skôr o poctivé zbieranie exp bodov počas zábavných útokov jednotlivých hrdinov. Pritom možností je tu neúrekom, hlavne ak sa vám dostane projekt pod kožu tak ako mne a budete chcieť splniť všetky postranné misie, ktoré vás vo výsledku môžu odmeniť zaujímavými a pre iných skrytými nástrojmi pre boj. V podobne zameraných hrách vec nevídaná.

Škoda toho sterilného prostredia a nevyužitého potenciálu vodnej hladiny.

Klik pro zvětšení (Adventure Time: Pirates of the Enchiridion - recenze)

Klik pro zvětšení (Adventure Time: Pirates of the Enchiridion - recenze)

Mapa je skutočne veľká a skrýva rôzne zákutia temnejších ostrovov, ktoré z iného uhla lemujú zase roztomilé súše plné hovoriacich koláčov. Aj napriek tomu musím však mapu všeobecne označiť za sterilnú a jej veľkosť voči možnostiam dosť nevyužitú. Celkovo môžete poraziť len 7 pirátskych lodí a zdolať len jedného bájneho Pink Krakena. Keď už ste vylodení, všetko sa potom sústredí na štýl dones tamtú vec z bodu A do bodu B, alebo ešte jednoduchšie, presekaj sa do bodu A a tam to celé uzavri. Aj keď si uvedomujem oveľa nižšiu cieľovú skupinu konzumentov, pre akú je nová hra zo sveta známeho animovaného seriálu vytvorená, stále bolo cítiť, že by aj niekto chcel trošku pritlačiť na pílu, len mu to nikto neschválil. Poslednou negatívnou stránkou je potom zástup chýb. Niektoré sú skôr zanedbateľnej povahy (napríklad, keď mi všetky postavy z ničoho nič zmenili farbu na modrú), ale nájde sa tu aj jeden fatálny kiks (prechod do dôležitej arény mala strážiť brána s mechanizmom na otvorenie, zámok však kompletne chýbal a musel som sa doslova pretlačiť cez stenu, aby som hru dokončil).

Boje celkovo ťahajú chuť vidieť záverečné titulky a zvlášť boje sústredené okolo veľkých bossov.

Máme tu teda značnú sterilitu inak krásne graficky prevedenej mapy. Jednotlivé oblasti sú umne rozdelené podľa prostredí zo seriálu a nemenej dobre dotvára celú atmosféru hudba a profesionálny dabing (samozrejme podľa predlohy). Vývojový strom postáv je natoľko závislý na súbojoch a získavaní peňazí, že pokiaľ vás boje chytia za vaše JRPG srdiečko, určite projekt dokončíte, aj keby sa vám vyložene všetko ostatné v hre nepáčilo. Neviem, k čomu by som tento jav prirovnal. Je to ako keď si dáte porciu jedla, o ktorom dobre viete, že plne neuspokojí vaše chuťové poháre, ale ak už nič iné, tak minimálne zasýti. No a presne tento pocit som mal po ukončení testovania Adventure Time: Pirates of the Enchiridion. Všetko ostatné, kam som ešte zabudol prirátať aj nie príliš dokonalé ovládanie, necháte unášať prúdom a zabavíte sa tak, ako to len bude možné.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Adventure Time: Pirates of the Enchiridion - recenze)

Recenzovaná verze: Xbox One X

Ceny hry Adventure Time: Pirates of the Enchiridion srovnáte na Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (Adventure Time: Pirates of the Enchiridion - recenze)

DOBRÉ
69%
CZECHGAMER
Nemôžem si pomôcť, ale táto hra je tak nedokonalá, až je vlastne svojím spôsobom úžasná

CGwillWin