recenze
VRFC: Virtual Reality Football Club

VRFC: Virtual Reality Football Club - recenze
VRFC: Virtual Reality Football Club - recenze
09:32, 12.10.2018

Priznávam sa hneď v úvodnej vete (v poslednej dobe sa u VR hier celkovo akosi veľmi spovedám práve vám, našim čitateľom), že pri prvom spustení tohto futbalu s hrncom na hlave som dostal priam existenčnú myšlienku či popud. Týkala sa otázky, či by nebolo vhodné sa už definitívne prestať zaoberať testami hier zo segmentu virtuálnej reality a radšej ten čas vložiť do niečoho oveľa zmysluplnejšieho, napríklad by som mohol vymaľovať dom, či konečne strčiť granát do lastovičieho hniezda nad oknom. Táto myšlienka však zaletela do teplých krajín s príchodom loga firmy Cherry Pop a okrem toho, že ju vytlačil oveľa väčší popud bežať do chladničky a naliať si pohár novej Pepsi, sa začala konečne aj samotná hra VRFC.

A je to tu zas, manuál k japonskému videu by bol rozhodne zmysluplnejší!

Klik pro zvětšení (VRFC: Virtual Reality Football Club - recenze)

Simulácia futbalu s PSVR perifériou možno pre nezasväteného bude znieť prinajmenšom odpudivo či smiešne, každopádne aj toto je v dnešnom hernom svete vec možná. VRFC: Virtual Reality Football Club tak prezentuje šancu vyskúšať si teamovú hru po boku online priateľov, ktorým nevadí, že v skutočnosti nebudú behať po obývačke a kopať do reálnej lopty, ale skôr pobavia všetkých naokolo faktom, že to budú minimálne predstierať. To už je zase ale diskusia mimo tejto témy. Vás asi v prvom rade bude zaujímať, ako sa táto pätnásť eurová záležitosť vlastne hrá. Aby som to zjednodušil, keďže celkový interaktívny návod v menu je prehnane zložitý a skôr odrádza než pomáha, tak pohyb po trávniku je tu simulovaný pohybom oboch vašich rúk. Aj preto potrebujete, aby ste tento netradičný ručný futbal rozbehli, dva pohybové Move ovládače.

Celkové ovládacie prvky sú zložité, avšak dajú sa časom natrénovať.

Klik pro zvětšení (VRFC: Virtual Reality Football Club - recenze)

Rozbeh hráča je teda doslova simulovaný mávaním rúk, ako keby ste reálne bežali. Takto sa môžete dostať k lopte a následne skúsiť aj ťah na bránu či nebodaj strelu. Takýto postup však nechajte skúsenejším, keďže vy ako začiatočník musíte najprv poriadne trénovať. Hrať futbal v reále je často vec náročná, avšak hrať ho vo VR je ešte náročnejšie. Vývojári využili kompletnú ponuku tlačidiel u oboch Move ovládačov tak, aby ste pomocou viacerých prstov mohli jednak prihrávať a zároveň bežať, či sa v rýchlosti otočiť a strieľať, alebo skúsiť priamo vystreliť s čo najväčšou razanciou. To všetko sú skrátené situácie, kedy musíte hlavou neustále kontrolovať v akej pozícii máte loptu dole na nohe (ani náhodou sa vám tam neprilepí pri prvom kontakte a je nutné jej správanie často sledovať) a zároveň ešte dávať pozor na to, čo robí váš protihráč.

Po hodinách frustrácie sa dá objaviť veľký potenciál.

Klik pro zvětšení (VRFC: Virtual Reality Football Club - recenze)

Vyššie som použil označenie "simulácia", čo však bolo možno trochu prehnané. VRFC je totižto viac než klasickým futbalom len jeho variáciou na štýl Rocket League. Správanie lopty je síce úplne v poriadku, avšak samotná schéma ovládania je tak náročná a neprirodzená faktu, že hráte futbal úplne inak, než sa bežne hrá. Vo výsledku tak zápasy (hlavne tie v online ligách) vyzerajú ako scéna z filmu Účtovník Fantozii, kde sa na jednom metri štvorcovom ocitnú všetci nešťastníci snažiac sa niečo reálne vymyslieť a dostať loptu do brány. Často je to viac na smiech než možno vývojári zamýšľali, ale aj tento aspekt musím pridať na vrub pozitív celého VRFC. Ak sa pozriem na projekt s odstupom času, tak má určitý potenciál ako byť niečím unikátnym, avšak rovnako si uvedomujem, že 90% hráčov ho zavrhne už po prvej hodine, lebo sa im jednoducho nebude chcieť trénovať a skúšať preniknúť do jeho systému.

Ihrisko je vždy prosté od divákov a tak nejakú atmosféru a skandovanie tu nehľadajte.

Je náročné hodnotiť túto miniatúrnu verziu klasického futbalu, ktorá je navyše postavená na VR pilieroch. Nudné tutorial okná by dokázali odradiť aj otrlých jedincov. Technická stránka je žalostná aj na pomery PlayStation VR periférie a zvuk nebudem radšej ani opisovať, aby vám nezačala tiecť krv z uší. Každopádne režim 4 vs 4 v spojení s online hráčmi (je ich stále v éteri dostatok) prináša zaujímavé situácie a hlavne zábavu. Komu sa VRFC dostane pod kožu a naučí sa ho ovládať tak, ako to zamýšľali autori, bude mať skutočne pocit, že každý gól a pozitívny moment v hre je tvrdo vydretý. Potenciál tu teda je evidentný, ale nie každý ho bude schopný vytiahnuť na zelený trávnik. Mimochodom ani ten tu nie je patrične zelený.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Cherry Pop Games

Klik pro zvětšení (VRFC: Virtual Reality Football Club - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO (PSVR)
DOBRÉ
60%
CZECHGAMER
Spomínate si na tú scénu, keď Fantozii išiel hrať futbal?

CGwillWin