recenze
Yakuza 6: The Song of Life

Yakuza 6: The Song of Life - recenze
Yakuza 6: The Song of Life - recenze
11:23, 16.07.2018

Konečne sa aj naše, japonským pieskom sporadicky omývané, herné brehy dočkali návratu osobnosti s menom Kazuma Kiryu. Tento bývalý člen organizácie zvanej Yakuza si vo svojom najnovšom príbehu odsedel väčšinu z trojročného trestu za mrežami a spoločne sa s podtitulom The Song of Life vracia na konzole značky PlayStation. SEGA si už tradične so samotným portom dávala pekne načas a tak hra prichádza rok aj pol od vydania na domácej pôde. Nijako to však samozrejme neznižuje jej kvality, na ktoré sa dnes spoločne zameriame. Predsa len, kto pozná pozadie tejto IP, neverí na nejaké sklamania.

Koniec hrdinu, čo všetko začal, neznamená koniec celej série.

Klik pro zvětšení (Yakuza 6: The Song of Life - recenze)

Kazuma Kiryu ide skutočne do herného dôchodku, čo je vec istá, ale našťastie mu vývojári dokázali práve radovou šestkou pripraviť viac ako dôstojný odchod zo scény. Príbeh sa začína spomínaným návratom domov, kde Kazuma túžil nájsť svoju malú a milovanú Haruku, čo sa však nanešťastie nestane. Haruka totižto na jeho prekvapenie leží v kóme po fatálnej autonehode, ktorá sa udiala na predmestí Tokia. Informácií nie je veľa a tak sa náš drsný, ale stále pohľadný, Kazuma môže len domnievať, či za celou udalosťou stojí náhoda alebo prípadne chápadlá mafie. Haruka je nielen duchom neprítomná, ale navyše si medzičasom stihla spraviť malého potomka (syna), o ktorého je nutné sa postarať. Do takejto nepríjemnej situácie ste uvrhnutý už v úvode hry a je nutné okamžite konať, keďže sa zo všetkých strán ozýva tlak rastúceho vplyvu kórejskej mafie.

Scenáristom je treba spraviť hlbokú poklonu, keďže dokázali umne zakončiť príbeh najväčšej osobnosti celej IP, a to bez akýchkoľvek problémov.

Klik pro zvětšení (Yakuza 6: The Song of Life - recenze)

Na každej časti tejto série je práve dej to najdôležitejšie, hneď po boku netradičných spôsobov ako sa hernou mechanikou odlíšiť od všetkých ostatných akčných adventúr. Z logických dôvodov vám tu teraz nevyzradím základnú pointu ukončenia fungovania mena Kazuma, avšak môžete sa spoľahnúť na moje slovo, že hlavne záver, a pokojne môžeme povedať aj finále veľkej sedmičky, sa nesie na epickej vlne prekvapujúcich udalostí a celý jeho príbeh je inteligentne zakončený bez zbytočných a dodatočných otázok. Milovníci a znalci budú opantaní emóciami rôznej povahy a aj keď sa určite nájde zopár frflošov, v ktorých možno konečné titulky vyvolajú skôr agresiu, verím v opačný efekt. Doterajším textom som sa snažil čo najlepšie vyjadriť spokojnosť so spôsobom, akým sa SEGA zbavuje hrdinu, ktorý toto celé dobrodružstvo vlastne začal, a myslím, že je to pre vás prvoradé, keďže schéma hry ako taká sa nijako nezmenila.

Prostredie si vás bude prehadzovať ako loptičku medzi oblasťou Kamurocho, Okinawa a premiérovo aj Onomichi.

Klik pro zvětšení (Yakuza 6: The Song of Life - recenze)

Opäť teda nejde o žiadnu evolúciu v potrebe vytvoriť sandbox tam, kde by to bolo primárne mimo. Hráči sa môžu ale aj cez tento fakt tešiť na značné možnosti rozvíjať zaujímavý príbeh menšími odbočkami, alebo si spríjemniť čas strávený v hre pomocou desiatok zábavných minihier. Všetko to japonské, čo vás vždy fascinovalo v nejakom dokumentárnom snímku, nájdete aj v šiestej časti hernej série Yakuza, plus pár šialeností navyše. Na rozdiel od minulých dielov je toto šou jedného hrdinu, a tak sa nedočkáme možnosti prebrať kontrolou nad inou postavou, než je práve Kazuma. Tento fakt opäť osobne pripisujem snahe vývojárov o čo naj dôstojnejšiu rozlúčku, a teda za vhodný krok. Kto sledoval vývoj tejto produkcie a sám vyhľadáva japonské filmy či seriály, tak sa určite musel otrieť o meno Takeshi Kitano. Tento 71-ročný legendárny herec sa rozhodol, že chce byť súčasťou nesmrteľnej popkultúry dneška a strihol si v hre úlohu mocného pána, ktorý len podtrhol úžasne spracovanú technickú stránku šiestej časti Yakuza. Mimika tvárí je proste úžasná.

Pointa rôznych konfliktov v hre je postavená na súbojoch medzi japonskou a čínskou mafiou.

Klik pro zvětšení (Yakuza 6: The Song of Life - recenze)

Pokiaľ by ste nemali chuť či čas na 50 ďalších menších misií mimo hlavného príbehu, zobralo by vám prejdenie hry necelých dvadsať hodín. Takto by ste sa však pripravili o niekoľko nezabudnuteľných a často zábavných momentov, ktoré sú navyše napojené na minulosť celej série, ktorú by si znalci určite nechceli nechať len tak ujsť. Práve pre nich by sa konečný stav na hodinkách dostal jemne nad hranicu tridsiatich hodín čistého času, čo je inak priemerné číslo u tejto IP. Navyše prídavný obsah je znova z väčšej časti postavený aj na kompletných hrách ako je napríklad obľúbené a už aj u nás dobre známe Puyo Puyo. Navyše si môžete vyskúšať klasickú bojovku Virtua Fighter, či hodiť kockami pri Mahjongu. Možností ako sa realizovať je tu, ako som uviedol vyššie, skutočne dosť a to nielen v oblasti športu či herných automatov, a tak chýbať nemôže ani rande s krásnymi ale drahými slečnami, či tradičné škriekanie u karaoke automatu. Kto vždy túžil ochutnať tamojšie špeciality z kuchyne a nemá na to, aby osobne pricestoval do Tokia, tak môže minimálne takouto virtuálnou cestou nakupovať v potravinách a míňať obrovské sumy vo vyhlásených reštauráciách v zapadnutých uličkách. Dobrú chuť vám želám.

RPG prvky sa opäť držia v úzadí dôležitosti, avšak nechýbajú pri rozdeľovaní bodov do stromu bojových schopností hlavného hrdinu.

Klik pro zvětšení (Yakuza 6: The Song of Life - recenze)

Na rozdiel od minulosti sú tu súboje riešené s oveľa menším dopadom na stereotyp. Tentokrát totižto každý súboj prináša nejaké zmysluplné bodové ohodnotenie, ktoré si okamžite môžete zasadiť do vývojového stromu. Aby to všetko bolo prehľadné a hráč vedel ešte pred začatím nejakej tej bitky, prečo sa mu oplatí ju absolvovať, chytrý mobilný telefón mu rýchlo napovie (áno, dajú sa s ním robiť aj selfie). Takto sa dá eliminovať nuda, aj keď samozrejme nie vždy, keďže niektoré časti mapy sú počtom NPC tak zhustené, že sa často nevyhnete reťazovej reakcii súbojov, čo môže byť za určitých okolností otravné. Po technickej stránke nemám hre čo vytknúť a je tu citeľná zmena badať hlavne pri filmových prestrihoch, keďže Yakuza 6 beží na novom engine. Je jasné, že nie všetko je dokonalé a pár momentov, kedy postavy vyzerajú proporčne trošku mimo reality, môže pokaziť inak dobre budovanú atmosféru. Týchto situácií tu však našťastie veľa nenájdete.

Po stránke réžie a scenára sa Yakuza posúva zase o schod vyššie, čím sa totálne odlišuje od zbytku mestských akcií podobného razenia. Jej príbeh je síce z japonskej školy, ale o to viac unikátny a podaný zábavnou formou, ktorá chytí a nepustí. Súboje sú hravé, animácie takmer dokonalé, obsahovo vás navyše čaká desiatka hodín podporená zvedavosťou ako to celé hlavný hrdina nakoniec zvládne a ako vyviazne z hrubého klbka problémov. To posledné rozhodnutie teda ostáva už na ramenách vás hráčov a vedzte, že moje odporúčania dostatočne reprezentuje to zelené číslo nižšie.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Yakuza 6: The Song of Life - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO

Ceny hry Yakuza 6: The Song of Life srovnáte na Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (Yakuza 6: The Song of Life - recenze)

SUPER
91%
CZECHGAMER
Epická bodka za príbehom najcharizmatickejšieho mafiána z krajiny vychádzajúceho slnka

CGwillWin