Konzolový trh zažil skvělý rok 2017

Konzolový trh zažil skvělý rok 2017
13:50, 11.03.2018

Videohry už nějakou tu dobu nejsou jenom zábavou pro pár nerdů zalezlých ve svých temných sklepeních, které jejich vlastní matka musí krmit a posílat jim jídlo škvírou pode dveřmi. Je to mainstreamová záležitost pro masy, která se pomalu, ale jistě začíná svými výdělky přibližovat filmu a hudbě. Peníze se tu zkrátka točí skoro jako v nonstopáči v den, kdy se vydávají sociální dávky. Jen co se konzolového trhu týče, prodalo se loni hardware, her a s tím spjatých služeb za přibližně 41 miliard dolarů.

A to už je hodně slušné číslo, vlastně nejvyšší za poslední roky (kdy tím nejlepším je rok 2006 s 46 miliardami). Meziroční růst je pak činil osmnácti procent. Tomuto výsledku hodně pomohlo zmrtvýchvstání Nintenda, jejichž Switch je nesporným hitem a nesmíme zapomenout ani na příchod dalších lehce inovovaných konzolí PS4 Pro a Xbox One X. Nejvíce pak lidé celkem logicky utráceli za hry, celkem 23.6 miliard doláčů.

Dle předpovědí CNBC bude příští rok patřit právě Switchi, jehož úspěch ještě přikrmí periferie Labo. Naopak prodej konzolí od Sony a Microsoft trochu poleví, neboť tyto produkty se dostávají do pozdější fáze svých životních cyklů (tzn. ten kdo onu konzoli chtěl už jí dávno má, protože je na trhu pět let a do pár let se objeví nová) a pokud budou všechny trendy pokračovat, Nintendo v roce 2018 přeběhne v Microsoft. Takový scénář v Redmontu určitě číst nechtějí, ale pokud Microsoft nepřijde s nějakou nečekanou inovací, asi to tak dopadne.

DALŠÍ

CGwillWin