recenze
Moss

Moss - recenze
Moss - recenze
15:37, 28.02.2018

Už sa tu nejaký ten rok spolu stretávame. Na jednej strane sedíte vy ako fanúšikovia virtuálnej reality a na tej druhej, pár centimetrov od rozheganej klávesnice, ja, zástupca odvážnych redaktorov s helmou na hlave a vedrom pri nohách. Spoločne si takto mesiac čo mesiac referujeme o tom, čo je vlastne hodné vašich peniažkov a či sa nejaká tá VR projekcia opäť niekam posunula, alebo to zase zamrzlo na nudnom strieľaní do horiacich zombie. Dnes mám však už takto úvodom chuť sa nahnúť nad ten náš spoločný virtuálny, a vôbec nie okrúhly, stôl a šepnúť vám do ucha: toto je bomba!

Spoločnosť Polyarc ma vyšťavila ako polovičku citrónu.

Klik pro zvětšení (Moss - recenze)

PlayStation VR aktuálne dostáva nenápadnú, ale o to viac prekvapivú, exkluzivitu z dielne malého štúdia. Projekt Moss by sa dal tak prirovnať k zmesi voňavého čaju, kam niekto nasypal zrnká adventúrky, lístočky akcie, pár smietok nápaditých hádaniek a poriadnu hrsť nádhernej atmosféry. Jedná sa suverénne o najkrajšiu a najčarovnejšiu záležitosť v sekcii virtuálnej reality. Príbeh nás uvedie do pozície akéhosi poloboha v rozprávkovej krajine, kde sledujeme osud malej bielej myšky s menom Quill. Akonáhle si utiahnete helmu na hlave a ponoríte sa do okúzľujúcej prírody plnej efektov a vlniacej sa flóry, spomínaného myšiaka si v sekunde zamilujete. Je to dobre, Quill má totižto problémy sa adaptovať v inak pre neho nehostinnom prostredí (určité časti lesov a okolia) a vaše ruky mu môžu pomôcť prežiť hromadu nebezpečných situácií.

U tejto krásnej rozprávky vám nebude ani raz zle od žalúdka a hlava ostane bez známok poškodenia.

Klik pro zvětšení (Moss - recenze)

Hlavný hrdina sa bude drať cez hučiacu vodu (jednoducho spomalíte jej tok), podliezať kamenné steny (stačí pohybom prsta ukázať vašu božskú silu) a čeliť nepriateľským salvám rôznych druhov protivníkov. Ak to z môjho opisu nebolo zrejmé, tak hráč aktívne ovláda nielen svoje božské zásahy ale aj samotnú myšku. Áno, dôjde aj na boj, avšak autori k nemu pristupovali so svojským citom a skutočne je z toho cítiť snaha, aby tieto situácie vyzerali atraktívne a hlavne zábavne. Pohyby našej snaživej myšky sú počas útokov mečom, či vlastným chvostom, rozhodne prepracované a ak sa dostane sama do úzkych, môžete jej pomôcť jednoduchým prevtelením do akýchsi mechanizovaných bytostí rôzne po okolí. Originalita tejto hry sa potom nezaprie ani pri súboji s veľkým bosom, ktorý je už len takou čerešničkou na vyšperkovanej torte.

Dĺžka tu klasicky nie je veľká a za pár hodín môžete sledovať titulky. Stále sa však na mape skrýva veľa bonusov.

Klik pro zvětšení (Moss - recenze)

Hudobný sprievod nijako nevybočuje z vysoko nastavenej latky z pohľadu technickej stránky. Moss je vo výsledku takmer dokonalá VR produkcia, kde bolo myslené na každý váš pokus o nejaký kontakt s hrou ako takou, a preto sa v mojich očiach stáva vlajkovou loďou periférie PlayStation VR. Je to dôkaz o jedinečnosti tohto segmentu, ktorý by mal rozkvitať a ja dúfam, že sa spoločnosti Polyarc dostane veľkej pocty v podobe vysokých čísiel z predaja. Mohli by totižto príbeh nášho myšiaka rozvíjať ďalej alebo prísť s rovnako originálnou produkciou. Ak máte doma PSVR a nebaví vás hrať dookola Job Simulator, tak bez váhania siahnite po tomto skvoste.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Polyarc Games

Klik pro zvětšení (Moss - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO (PSVR)

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Moss - recenze)

SUPER
90%
CZECHGAMER
Najlepšia VR hra, akú som kedy mal možnosť hrať!

CGwillWin