recenze
Bridge Constructor Portal

Bridge Constructor Portal - recenze
Bridge Constructor Portal - recenze
19:38, 03.03.2018

Dostat se z jednoho břehu řeky na druhý a nenamočit si u toho trenky, to je občas obtížnější problém, než by jeden čekal. Hlavně v Praze stověžaté je to v poslední době občas vážně prekérka, mosty se tu uzavírají jako na běžícím pásu a v horším případě se i hroutí. Pokud tedy máte pocit, že za pád lávky v Troji a uzavření Libeňského či Železničního mostu může fušerská práce, máte šanci ukázat, že to dokážete lépe. A to i bez kulatého razítka a spousty výpočtů.

Klik pro zvětšení (Bridge Constructor Portal - recenze)

Simulátory stavby mostů už tu nějaký ten pátek jsou a freewarovku Bridge Builder, kterou jsem tak před dvaceti lety (fíha, ten čas letí) hrál na základce coby mladý capart, si pamatuji do dnes. Komerční série Bridge Constructor je tu pak s námi od léta páně 2011. Jak název dnes recenzované hry napovídá, v tomhle titulu se objevuje další twist a do stavebního inženýrství přidáme ty nejšílenější technologie od Aperture.

Klik pro zvětšení (Bridge Constructor Portal - recenze)

Základní premisa je stejná jako u všech obdobných her, musíte zajistit, aby se někdo nebo něco, v tomto případě vysokozdvižné vozíky, dostalo z jednoho konce mapy na druhý. Budete tedy stavět mosty přes nádrže s kyselinou a umožnit tam statečným řidičům, aby bezpečně vyložili svůj náklad na učeném stanovišti a mohli jít na svačinu. To se samozřejmě snáze řekne, než udělá, jak vám každý student statiky (což já rozhodně nejsem) jistojistě poví. Prvních pár tutoriálových úrovní je sice relativně snadných, ale ty slouží hlavně k osahání ovládání, na které stačí jedno myšítko, a vysvětlení herních principů. Své výtvory můžete vyrábět můžete pouze z jednoho druhu traverzy, s tím, že si můžete vybrat, po které hraně vaší velestavby se bude dát přejíždět a které budou mít čistě podpůrný účel.

Klik pro zvětšení (Bridge Constructor Portal - recenze)

Traverza musí být vždy ukotvena v nějakém přednastavném bodě, nemůžete ji jen tak umístit na zem. Tedy můžete, ale je hodně velká šance, že most spadne rychleji než dvojčata na devátého září. Druhou možností je využití závěsných lan, která logicky můžete ukotvit v bodech umístěných někde nahoře. Ačkoliv se to nezdá, i přes pouhé dva druhy „materiálů“ je stavění zábavné a brzy budete mít pocit, že vám to jde tak dobře a snadno, že byste se tím mohli živit.

Ale nebojte, ono přituhne. Zlomyslná AI se totiž rozhodne vám, potažmo obsluze vozíků, klást do cesty pekelnější a nesmyslnější překážky a brzy už nepůjde jenom o to, abyste dokázali postavit most tak, aby nespadl, když po něm přeběhne pes, ale aby vaše konstrukty vydrželi i přistání vozíku, který se na něj vyřítil z portálu 20 metrů nad ním.

Klik pro zvětšení (Bridge Constructor Portal - recenze)

Fyzikální systém je přiměřeně benevolentní a nemusíte mít státnice ze statiky, abyste takové problémy dokázali vyřešit, ačkoliv občas se příjemně zapotíte. Právě variabilita překážek dělá hru tak chytlavou a leveldesign je jedním slovem skvělý. Máte tu zrychlovací plochy, klasické kulometné věže, které vaše vozíky rozcupují na atomy, vrhače antihmoty…a samozřejmě spoustu kvantových portálů.

Těch šedesát levelů vám na pěkných pár hodin mozkové aktivity vydrží, už jenom kvůli tomu, že jedna věc je postavit konstrukci tak, aby přes ni dokázal přejet jeden vozík, a jiná, aby jich po ní profrčelo vícero. Jakmile totiž vyrazí na strastiplnou cestu kolona třeba pěti vozíků, zjistíte, že vaše konstrukce není úplně nejpevnější a pod náporem většího počtu vozidel se vám vše zbortí.

Klik pro zvětšení (Bridge Constructor Portal - recenze)

Nezřídka se tak stane, že při honbě za checkboxem, který značí, že vaší stavbou může projet celá kolona, zjistíte, že musíte celou konstrukci od základů přestavět. Ale to vám vadit nebude, protože jinak byste stejně neusnuli. Jasně, s postupem času se všechno trochu ohraje, ale pokud budete BCP hrát nárazově, pár levelů denně, nudit se učitě nebudete. Svůj podíl na tom má i typický humor, jež je Portal hrám vlastní a solidní audiovizuální zpracování.

Klik pro zvětšení (Bridge Constructor Portal - recenze)

Občas vás sice může trochu naštvat ovládání, které není tak jemné, jak by se šiklo a budete zápasit s tím, že nedokážete odstranit určitou traverzu a omylem si odstraníte nějakou jinou, ale není to natolik zásadní, aby vám to zkazilo zážitek. Stejně tak by se hodil i úhloměr a možnost jemnějšího štelování nebo mi online žebříčky, abyste se mohli porovnávat s dalšími světovými šampiony, případně možnost nastavit si nějaké omezení budgetem/materiálem. Na druhou stranu je potřeba brát v potaz, že se pořád jedná o oddechovku, kterou si můžete užít na hromadě zařízení, včetně mobilů a jako taková hra funguje skvěle.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnostii Headup Games

Klik pro zvětšení (Bridge Constructor Portal - recenze)

Recenzovaná verze: PC

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Bridge Constructor Portal - recenze)

DOBRÉ
75%
CZECHGAMER
Příjemná logická oddechovka s Portal humorem, která na pár večerů strávených u počítače nebo při dlouhých cestách tramvají solidně zabaví.

CGwillWin