recenze
Metal Gear Survive

Metal Gear Survive - recenze
Metal Gear Survive - recenze
14:20, 27.02.2018

Nejnovější spin-off populární videoherní série Metal Gear s podtitulem Survive to neměl již od svého představení úplně jednoduché. Řada hráčů i kritiků odsuzovala tento titul již od samého začátku, ať už pro nepříliš kulantní politiku samotné společnosti Konami, která se vcelku nevybíravě rozešla s duchovním otcem série, tak i pro svou rozporuplnou prezentaci, která naznačila, že by se mohlo jednat o poslední hřebíček do rakve velmi populární herní ságy. My jsme se nyní tomuto počinu podívali na zoubek a shrnutí našich dojmů si tak můžete přečíst na následujících řádcích.

Klik pro zvětšení (Metal Gear Survive - recenze)

Název, ten nás spojuje

Na úvod je nutno říci, že hra se svými předchůdci sdílí velmi pramálo společného. Podobnosti lze vysledovat v zasazení, odkazu na události dílu Ground Zeroes a okolností, kterých jsme byli svědky na jeho konci. Taktéž se i zde dostává ke slovu výkonný Fox engine, díky kterému se vše solidně hýbe a relativně i vypadá. Co se samotné zápletky týče, tak do hry vstupujete v okamžiku, kdy se vaše původní mateřská základna stane terčem útoku, který sice přežijete, nicméně ihned vzápětí jste vcucnuti červí dírou do alternativní dimenze Dite, která rozhodně není tím nejpohostinnějším místem. Tím nejnebezpečnějším, co vás "na druhé straně" může potkat, jsou totiž bezesporu dosti zvláštní tvorové, nazvaní Wanderers. Jedná se v podstatě o jakýsi druh zombíků, jejich nejcharakterističtějším znakem je jakýsi krystal místo hlavy. Nic, co byste chtěli v reálu potkat, to mi věřte. Na tomto prima místě vás poté čeká relativně jednoduchý úkol - najít a zachránit všechny přeživší a najít způsob, jak se vrátit zpět na Zemi.

Klik pro zvětšení (Metal Gear Survive - recenze)

Zajímavý "mišmaš"

To samo o sobě nezní nijak komplikovaně, nicméně procházka růžovým sadem to zrovna nebude. Metal Gear Survive v sobě totiž kombinuje poměrně zajímavý mix herních mechanik, díky kterým tvoří poměrně komplexní celek, ve kterém vás čeká, jak již samotný název napovídá, jednak snaha o přežití, poté samozřejmě nějaký ten boj a využití stealth prvků při kradmém postupu jednotlivými misemi a také RPG prvky, díky kterým si svého Kapitána lze vylepšovat a umožnit výrobu komplexnějších předmětů. Co se survival prvků týče, tak mějte na paměti, že v této oblasti se s vámi tento kousek mazlit skutečně nebude. Již od samého začátku budete bojovat totiž kromě hnusných nepřátel i sami se sebou, respektive s vaší žízní a hladem.

Klik pro zvětšení (Metal Gear Survive - recenze)

Hlad je převlečená žízeň

Hlad totiž zároveň ovlivňuje hodnotu vašich bodů zdraví, přičemž žízeň má zase dopad na výdrž, díky které se lze pohybovat v podřepu či plazit se, případně sprintovat. Čím více procent těchto ukazatelů vám ve finále chybí, tím hůře se v nehostinné poušti přežívá, to je logické. Vaším primárním cílem, který musíte mít neustále na paměti je tak shánění potravy a vody,což není vždy zcela jednoduché a nemálokrát se pravděpodobně dostanete do situace, kdy váš hrdina bude hekat, že už by si i něco dal. Samozřejmě, jakmile se do hry dostanete a začnete pomalu odkrývat mapu, je již jednodušší vytipovat si místa výskytu zvířat či zdrojů vody, takže poté již nebudete naslepo tápat a vždy nějakou tu zásobičku budete zvládat do základny z výpravy přinést. Když už jsme u toho nošení, nic se nemá přehánět a je tak nutno dávat pozor i na hmotnost věcí, jelikož když vašeho vojáka přetížíte, nepočítejte s tím, že se budete pohybovat bůhvíjak rychle. A to vám samozřejmě při střetu s Wanderery také mnoho nepřidá.

Klik pro zvětšení (Metal Gear Survive - recenze)

Moje základna, můj hrad

Další z aktivit, které se během hraní budete muset věnovat, je údržba a konstrukce vaší základny, která ze začátku disponuje pouze nezbytně nutným základním vybavením pro výrobu nekomplikovaných zařízení a pomůcek pro přežití. Základna jako taková plní v podstatě roli nejdůležitějšího místa, jelikož právě zde dochází k výrobě tolik potřebného vybavení, kuchtění nějakých těch dobrot na vaše výpravy, utrácení energie Kuban za vylepšování parametrů vašeho hrdiny a budování obrany, aby vám z ní ve finále nezůstala jen kůlnička na dříví. V rámci budování máte vskutku volnou ruku a je tak jen na vás, jestli se nejprve vrhnete do vylepšování možností výroby zbraní, přípravy jídel, obranných překážek či něčeho jiného. Společným jmenovatelem pro všechny tyto aktivity je však jeden společný jmenovatel, kterého budou mít na paměti všichni hráči. Pro konstrukci čehokoliv jsou totiž zapotřebí suroviny, takže budete muset neustále sbírat železo, dřevo, hřebíky či látky, bez kterých toho zkrátka moc nepostavíte. Materiály lze nalézt jen tak pohozené na zemi, schované v kontejnerech či stačí rozbít nějaký ten předmět, kupříkladu sud či sloup elektrického vedení a vida, potřebné drobnosti jsou na světě. Do základny se tak budete muset pravidelně vracet, zvelebovat ji a ladit ku obrazu svému, přičemž v pozdějších fázích hry na její správu nebudete sami. Vámi zachránění přeživší totiž také mohou přiložit ruku k dílu a pomoci vám s denními činnostmi či výrobou potřebných věciček.

Klik pro zvětšení (Metal Gear Survive - recenze)

Opakování je matka moudrosti nebo ne?

V rámci průchodu hrou se setkáte klasicky se dvěma typy misí, hlavními a vedlejšími. Během vedlejších se detailněji seznamujete s okolní nehostinnou krajinou, objevujete zdroje pitné vody a stáda zvířat, přičemž během hlavních misí především zachraňujete kolegy, kteří se ještě nestihli změnit na podivné Wanderery, sbíráte informace a bráníte speciální zařízení, která jsou napojena na červí díru. Zní to sice poměrně rozmanitě, nicméně právě v náplni všech misí tkví jeden z největších nedostatků celé hry. Jsou totiž až nesmyslně repetitivní, což zaregistrujete okamžitě po splnění několika prvních z nich. Poté již skutečně není nač se těšit a jediné, čím se bude pozdější náplň od sebe lišit bude vzdálenost, ve které se mise odehrává. To je rozhodně škoda, jelikož během prvních pár hodin jsem se u hraní i docela bavil. Menším zpestření byla oblast nazvaná Dust, kam zavítáte prakticky na samém začátku v rámci zhruba čtvrté mise. Zde narazíte na značně omezenou viditelnost způsobenou prachovou bouří, tudíž souboje a orientace v této zóně jsou o poznání složitější. Navíc budete muset kromě hladu a žízně hlídat i stav kyslíku ve speciálním filtru, který lze za určitý obolus energie doplnit, avšak rozhodně radím s kyslíkem šetřit jak to jen jde. Na delších výpravách se rozhodně bude hodit. Čas od času také narazíte na teleporty, které je rozumné dobývat, jelikož se poté lze poměrně komfortně přesouvat i na delší vzdálenosti.

Klik pro zvětšení (Metal Gear Survive - recenze)

Více vojáčků to nezachrání

Součástí hry je také kooperativní multiplayer, který bylo možné vyzkoušet i v betaverzi, která byla k dispozici před pár týdny. Jeho náplň je však skutečně plytká a i když lze během hraní využívat mechanik ze hry jednoho hráče, jedná se v podstatě pouze o variaci na klasickou hordu, kdy proti vám nabíhají nepříliš snadní nepřátelé a vaším úkolem je bránit daná území. Nic, co byste asi chtěli hrát příliš dlouho. A tato formule se nese i celým titulem Metal Gear Survive. Vše, co se na počátku zdá jako parádní kombinace a promyšlené herní mechanizmy se hodně rychle okouká a hře chybí skutečný motor, co by nutil a motivoval hráče rozhodnout se prokousávat hrou dál a dál. Ano, opakující se mise, solidně zabedněná umělá inteligence Wandererů, kterým na pláni stačí postavit plot, nalákat je k němu a vůbec neřešit, že se dá na několika metrech oběhnout z obou stran nebo nesmyslně rychlé tempo stupňujícího se hladu a žízně, to vše dělá z tohoto kousku skutečně průměrný titul, ať si kdo chce říká co chce. Když k tomu všemu přičteme ještě enormní zájem autorů podojit hráčskou základnu jak to jen lze, čehož si lze všimnout u přítomnosti nepopulárních mikrotransakcí, díky kterým si lze kupříkladu odemknout tak triviální věc jako je sekundární slot pro uložení postavy, jedná se o pořádnou podpásovku na každého, kdo by si chtěl tento počin alespooň z úcty ke značce vyzkoušet. Ne, toto však již není klasický Metal Gear... Audiovizuálně je na tom titul skutečně dobře, avšak ani sebelepší pozlátko dobrou hru neudělá. Je tak hodně smutné, že ač se již klasiky ze série patrně nikdy nedočkáme, tak ani spin-off nedokázal navázat na své starší bratříčky, co se kvality týče. Celkově tak Metal Gear Survive působí jako rychlokvaška, která si vzala za cíl vygenerovat nějaký ten zisk na populární značce, jinak na mě i přes nesporné kvality, týkající se povedené kompozice jednotlivých herních prvků bohužel nepůsobí.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Kon Tiki

Klik pro zvětšení (Metal Gear Survive - recenze)

Recenzovaná verze: PS4 Pro

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Metal Gear Survive - recenze)

Ceny hry Metal Gear Survive srovnáte na Zboží.cz.Klik pro zvětšení (Metal Gear Survive - recenze)

PRŮMĚR
55%
CZECHGAMER
Zajímavý koncept, který sráží rychle nastupující stereotyp, nesmyslné mikrotransakce a zbytečné nedokonalosti titulu, který se snaží těžit z popularity série MGS.

CGwillWin