recenze
Chaos on Deponia

Chaos on Deponia - recenze
Chaos on Deponia - recenze
19:27, 16.02.2018

Je rozhodne trošku netradičné uviesť akúkoľvek hernú sériu druhým dielom. Každopádne v prípade značky Deponia by to tak nejako malo korešpondovať s jej bizarne vyobrazeným svetom a úzko zameraným humorom, ktorý cieli na nadšencov klasických adventúr už od roku 2012. Autorom tejto IP je celosvetovo oťukané a skúsené štúdio Daedalic Entertainment, ktoré sa rozhodlo práve tento štvordielny seriál previesť z PC na konzole PlayStation 4 a Xbox One. Naša stránka vám prináša dnes test dvojky s celým názvom Chaos on Deponia a môžeme si tak minimálne nahryznúť váš záujem o niečo klasické a zároveň svojsky originálne.

Chaos on Deponia sa pôvodne objavil na scéne v ten istý rok ako predchádzajúci, a teda prvý, diel.

Klik pro zvětšení (Chaos on Deponia - recenze)

Fiktívny svet, kde sa definuje život v tejto adventúre, by sa dal prirovnať ku skaze spoločnosti, ktorá sa pod tlakom nám dobre známeho konzumu zahrabala doslova do odpadkov. Na tomto smetisku sa následne objavili zdanlivo dobrosrdeční mesiáši, ktorých motivácia na záchranu ľudstva však nebola vôbec tak úprimná ako sa pôvodne zdalo a celej situácii určite nijako neprospel fakt, že posledným hrdinom, kto má odvrátiť blížiacu sa definitívnu skazu, je Rufus. Mladý, naivný a jemne retardovaný jedinec, ktorého hlavnou devízou je znalosť detských básničiek okorenených nevkusnými vtipmi a schopnosť pokaziť čokoľvek, čo zoberie do svojich negramotných rúk. Rufus to všetko, ako sa povie, poslal do kôpru ešte v pôvodnej časti tejto 2,5D zábavy, ale ani v dvojke nechce ostať nič dlžný svojej povesti a v podstate pokračuje aj po vašom boku tam, kde prestal. Snaží sa zachrániť svoju milovanú a neopätovanú lásku k mladej slečne menom Goal. Práve v tomto momente sa začína desaťhodinové dobrodružstvo plné hádaniek a sprostých vtipov.

Vinikajúci dabing profesionálnych hercov napomohol výbornej atmosfére počas rozhovorov.

Klik pro zvětšení (Chaos on Deponia - recenze)

Humor a náročné puzzle, ktorých riešenie vyžaduje nielen tuhé premýšľanie ale aj komplikované rozhovory medzi desiatkou originálnych charakterov. Prácu štúdia Daedalic Entertainment som, v prípade druhej Deponie, začal ochutnávať len pozvoľna, ale okamžite ako som prenikol do ich dobre vrstveného uvažovania (z pohľadu znalcov point-and-click žánru), uznanlivo som si poklepal na čelo a zovrel pery do úškľabku. Chlapci a dievčatá z tejto firmy jednoducho vedia ako vytvoriť poriadny zásek a ak by ste prípadne uvažovali o skúsení práve tejto série bez znalosti cudzej reči, rovno na tento nápad hoďte deku, nemáte bez pomoci šancu sa dostať na kĺb tomuto pokračovaniu. Nie snáď že by bolo nutné poznať príbeh z jednotky, ale ochudobnili by ste sa o to čaro pátrania a vlastného vyriešenia rôznych hádaniek, ktorých tu nie je vôbec poskromne.

Objavenie fatálnej chyby bohužiaľ nesvedčí o dokonalom porte.

Klik pro zvětšení (Chaos on Deponia - recenze)

Obsah je teda kvalitný a netreba mu už venovať ďalej pozornosť. Klasika ostatne ostane klasikou aj po rokoch zabudnutia a milovníci adventúr to dobre vedia. Ako je ale na tom tento sequel čo do technickej stránky? Ovládanie by znieslo menšie úpravy, ale aj keď myš nikdy nenahradíš klasickým padom (čo do tohto žánru), dá sa v tomto smere titul označiť za slušný a znesiteľný. Oveľa horšie to už je s technickou stránkou. Počas testu som totižto narazil na pár osudových chýb, ktoré ma stáli hodiny opakovania len preto, že som si naivne neukladal jednotlivé kapitoly. Náhodne mi napríklad zmizol z inventára dôležitý predmet (aj keď všetky sú vlastne dôležité) a bez neho sa nebolo možné posunúť do ďalšej časti hry. Počas rozhovoru mi takisto Rufus zdrevenel ako prisadnutá noha a mohol som s ním akurát jazdiť po obrazovke hore dole bez akejkoľvek interakcie. Aj tu nasledoval tvrdý reštart a new game. Akonáhle som sa poučil a začal všetko bedlivo ukladať pri každej možnej príležitosti, objavili sa aj ďalšie menej dôležité chybičky krásy, ktoré musím premietnuť do finálneho čísla.

Grafický art vo mne evokuje éru lokálnych adventúr z 90-tych rokov a to je viac ako dobre...

Aj cez technické prešľapy sa tu stále rozprávame o kvalitnej zábave, ktorá je síce určená úzkej skupine konzumentov, ale o to viac dôležitejšia. Odporúčam vám venovať jej svoju pozornosť a veriť, že autori vydajú pár opravných balíčkov a spomínané chyby pošlú do zabudnutia. Bola by veľká škoda, ak by séria Deponia v prípade konzol zapadla prachom, má totiž čo povedať ako staršej tak aj mladšej generácii hráčov a nechať vám trošku času na odpočinok od všetkých súčasných hitov AAA scény.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Daedalic Entertainment

Klik pro zvětšení (Chaos on Deponia - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Chaos on Deponia - recenze)

SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Zábavná adventúrka, ktorej jediná vada spočíva v niekoľkých zásadných chybách okolo hrateľnosti

CGwillWin