recenze
Ghostory

Ghostory - recenze
Ghostory - recenze
11:49, 01.01.2018

Na studentská léta většina z nás vzpomíná ráda, kolejní párty, špagety s párkem, Dota se sousedama a sem tam nějaké to učení na o zkouškovém...joo občas mi to úplně chybí. Jenže když se tak rozhlédnu kolem sebe, někdy taky zjistím, že ne každý byl takový flákač jako já, například čtveřice studentů z Brněnské Masarykovy Univerzity se rozhodla udělat jakožto školní projekt vlastní videohru. A protože se líbila, dostali se s ní i na českou developerskou slezinu Game Access, kde si odnesla ocenění za nejlepší studentský projekt, což bylo zřejmě to poslední potřebné nakopnutí, které kluky donutilo, aby svůj výtvor dostali na Steam.

Klik pro zvětšení (Ghostory - recenze)

Je jasné, že jakožto studentský projekt museli vývojáři vymyslet něco jednoduchého na provedení, ale chytlavého aby to zabavilo a tak tu máme logickou plošinovku Ghostory. Už od dob kultovní záležitosti (kultovní především kvůli takřka bizarní obtížnosti) Fish Fillets máme v redakci pro české logické hříčky radost, takže kafe a energiťáky připravit, jdeme na to.

Klik pro zvětšení (Ghostory - recenze)

I přes tvrzení autorů rozhodně nevěřte tomu, že hra si zakládá na příběhu, ačkoliv features říkají, že story je “engaging and deep”. Spíš jsem si v průběhu hraní říkal, jestli to nemysleli jako vtip, těžko říct. To ale neznamená, že příběhová linka je vyloženě špatná, je poměrně jednoduchá, občas se podaří vykouzlit i nějaký ten joke. Ve zkratce, jste chlapík, co se po svém úspěšném útěku před vlky rozhodne osvěžit vodou z nedalekého jezírka. Nicméně záhy zjistí, že to nebyl ten úplně nejlepší nápad, neb se nejednalo o křišťálovou studánku, kam chodí ptáci, laně pít, ale o nebezpečně proklatou vodu, která vás postupně zabíjí. Sice se můžete proměnit v ducha a procházet zdmi, ale to postupné umírání nezastaví. Vedle jezera má naštěstí chatu stará čarodějnice, která vám je sice ochotná pomoci, ale musíte jí přinést magickou houbu z nedaleké jeskyně, kterou potřebuje k přípravě antilektvaru. To je ale úkol složitější než se zdá, protože jeskynní komplex jen nabytý tunami překážek, přes něž se budete muset dostat, abyste si zachránili život..

Klik pro zvětšení (Ghostory - recenze)

Příběh tu hraje druhé housle, ale dává to člověku alespoň pocit, že všechno to poskakování po plošinách nedělá úplně zbůhdarma, ale snaží se zachránit život panáčkovi ve žluté bundě. Popravdě to ale úplně stačí, od podobné hry stejně čekáte hlavně chytlavé mechaniky a ty naštěstí Ghostory nabízí. Tou úplně nejdůležitější je, že náš hrdina bez bázně, hany a jména může díky svému prokletí mů libovolně přecházet mezi lidskou a éterickou formou bytí. Jako člověk je omezen schopnostmi lidského těla, což v tomto případě znamená, že nedoskočí tam kam potřebuje. Jako duch se pak sice může pohybovat kam chce, ale po vzoru Ducha s Patrickem Swayzem, se ničeho nemůže dotýkat respektive nic přenášet.

Klik pro zvětšení (Ghostory - recenze)

Proto musí přes ty zapeklité jeskyně protáhnout své mrzké tělo a odnést kouzelnou houbu, aby z ní tajemná babizna dokázala připravit protilék. Jedná se o variaci na mechanismus který jsme už viděli nesčetněkrát, kdy každá postava umí něco jiného, ale v Ghostory máme postavu v podstatě jednu. Jako duch tak většinou někam přeletíte, zhmotníte se, zatáhnete za páku nebo něco podobného, čímž se rozjede někde na mapě plošina, na které máte svůj batoh s klíči, které jakožto duch nemůžete přenášet. Klíči pak otvíráte dveře nebo zamčené páky.

Klik pro zvětšení (Ghostory - recenze)

Složitost jednotlivých úrovní se graduálně zvyšuje, což znamená, že je potřeba kombinovat několik páček a synchronizovat pohyb vícera plošin. Čas od času se objeví i nějaký další twist, jako bedničky, které se dají postrkovat nebo hejna much, přes které nemůžete přenést batoh s předměty ani jakožto člověk. A protože repelent jako na potvoru nemáte, musíte najít cestu kolem nich.

Obtížnost je příjemně složitá a mladým vývojářům vzdávám hold za to, jak se jim opravdu leveldesign povedl.

Z názorů na Internetech jsem pochytil, že čas od času je Ghostory frustrující. Já osobně jsem se tím úplně nesetkal, ale v případě, že nevíte kudy kam, máte možnost level přeskočit nebo se podívat na videonávod. Ale to je pro většinu hráčů potupa úměrná tomu když chlapa přepije holka, takže tohle vážně využívejte jen v případě největší nouze.

Klik pro zvětšení (Ghostory - recenze)

Co se technického zpracování týče, dá se říct, že odpovídá podmínkám, za kterých hra vznikla. V malém týmu, s omezenými zdroji i časovým fondem se nedají dělat úplné zázraky. Assety jsou využité jak jen to bylo možné a vyjma plošin a hlavní postavy se pohybují jen pavoučci ve svých sítí či podovné prkotinky. Takže z tohoto pohledu Ghostory příliš neoslní, ale v rámci žánru se to nedá pokládat za výrazný problém a navíc pixelart ale stále frčí. O něco více si RigidCore Games vyhráli s hudbou a každá úroveň má vlastní smyčku. Jasně nejedná se o žádná veledíla, ale je příjemné slyšet změny a nejet stejný song stále dokola.

Ve výsledku tak musím říci, že jsem si hru užil a pokud máte chuť čas od času strávit nějakou tu chvilku s příjemnou logickou plošinovkou, vyrazte na Steam. Tam Ghostory stojí 7€, tedy cenově to vychází asi jako lístek do kina nebo studentská večere v Mekáči, čili tím rozhodně neodradí, spíše naopak. Za investované peníze získáte zábavu na cca 10 hodin a ještě si procvičíte zrezivělé mozkové buňky.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti RigidCore Game

Klik pro zvětšení (Ghostory - recenze)

Recenzovaná verze: PC

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Ghostory - recenze)

DOBRÉ
73%
CZECHGAMER
Příjemná logická plošinovka s jednoduchými ale zábavnými mechanikami, která je jasnou volbou pro milovníky tohoto žánru.

CGwillWin