recenze
Ever Oasis

Ever Oasis - recenze
Ever Oasis - recenze
09:21, 03.07.2017

Dlhšiu dobu som na svoje 3DS-ko, ako sa povie, jemne hádzal bobka. Jednak z toho obviňujem samotné Nintendo, ktoré na mňa začiatkom tohto roka hodilo svoj hybridný Switch a tak trochu mi tak skomplikovalo rozhodovanie, akú konzolu si mám zobrať von a akú pre zmenu zase nechať za trest doma. Je však jasné, že problém z väčšej časti bol zas len v mojej povahe, keďže veľké "N" dobre vie, čo robí a stále produkuje rozdielnu obsahovú ponuku na obe strany. To, čo má Switch, nemá 3DS a naopak. Práve v súčasnosti najväčší reprezentant toho "naopak" je značka Ever Oasis, ktorá môj zabudnutý handheld nielenže prebrala z letargie, ale navyše mu po mesiacoch dala záťažový test najvyšších kvalít.

Spoločnosť Grezzo bola založená v roku 2006 bývalým zamestnancom Square Enix, ktorého meno je Koichi Ishii.

Klik pro zvětšení (Ever Oasis - recenze)

Spomínam si na deň, bolo to asi rok dozadu a možno viac, keď sa Ever Oasis ukázalo prostredníctvom klasického Nintendo eventu a moje prvé pocity z jeho prezentácie boli prinajmenšom vlažné. Ako redaktor zameraný na japonskú tvorbu musím týždeň čo týždeň testovať rôzne kvalitné značky a väčšinou sa topím v šedej zóne priemeru, ba často až podpriemeru. Práve trailer na Ever Oasis na mňa hodil akúsi deku nedôvery a vtedy som mal pocit, že pôjde o ďalšiu nepotrebnú zbytočnosť, akých je na 3DS systém mraky a bez akých by sme sa určite aj tento kalendárny rok obišli. Dnes však stojím pred vami s výrazom kajúcnika a musím uznať svoju veľkú a unáhlenú chybu v úsudku.

Klik pro zvětšení (Ever Oasis - recenze)

Ever Oasis je dielom internej spoločnosti Nintenda, ktorú by ste mohli nájsť podpísanú pod kvalitnými produkciami ako The Legend of Legacy či The Legend of Zelda: Tri Force Heroes. Práve tieto hry im dali obrovské skúsenosti a tie evidentne dokázali pretaviť do najväčších kvalít svojho posledného snaženia. Dosť bolo glorifikovania evidentných faktov a poďme teda konečne na hru samotnú. Ever Oasis nie je ani náhodou tuctová a fádna JRPG, akých sme presýtení už od čias úpadku série Final Fantasy. Konceptom totižto ide o spájanie moderných prvkov so starou školou a určite sa na mňa nikto neurazí ak poviem, že to dobré, čo nám kedy dala séria Zelda, si Ever Oasis pretvára vo svoj prospech a navyše prikladá to najlepšie z mobilných manažérskych minihier. Pokiaľ vám to znie trošku zmätene a nesúrodo, čoskoro pochopíte.

Klik pro zvětšení (Ever Oasis - recenze)

Príbeh pojednáva o mladom záhradkárovi menom Tethu, ktorého krutým osudom bolo stratiť svojho milovaného brata a mentora, len aby následne vaším pričinením povstal a uctil si pamiatku svojho príbuzného tak, akoby to on sám chcel. Tethu, rovnako ako jeho brat, boli a sú špecialisti na akési budovanie oáz, čo je zároveň posledné umenie a remeslo schopné zachrániť planétu pred dopadom temných chápadiel zla. Tethu si nájde jednu z posledných vodných víl na svete a s jej pomocou začne stavať najväčšiu oázu svojho života. Tu prichádza moje prirovnávanie konceptu k hrám na telefóny, aké nám často krátia pobyt v autobuse či na toalete. Ever Oasis totižto na jednu stranu núti, v príjemnom slova zmysle, hráča postupne naberať nových členov svojej komunity a pomáhať im zveľaďovať oázu prostredníctvom budovania obchodov či ciest.

Čistá esencia slova návyk, od tohto diela sa len tak nedostanete.

Klik pro zvětšení (Ever Oasis - recenze)

Okrem hore spomenutého, sa ako vedúci tohto tábora musíte deň čo deň (hra má klasických cyklus striedania dňa a noci, kde práve západ slnka zvyšuje obtiažnosť súbojov mimo oázy) starať nielen o chod svojej komunity, ale aj napríklad o záhradku či rozhodovanie, kde sa čo postaví. Každá osobnosť, pokiaľ sa stane vaším residentom, je platným členom komunity a vyžaduje svojský prístup. Pekár chce postaviť pekáreň a na to potrebuje od vás, aby ste mu zadovážili suroviny a to v pravidelnom tempe. Budete teda deň čo deň vyrážať za hranice bezpečnej oázy a aj vďaka prehľadnej mape, ktorú autori rozumne umiestnili na spodnú obrazovku 3DS-ka, mieriť na miesta, kde by sa potencionálne mohli nachádzať budúci členovia vašej "sekty" či vzácne suroviny na výrobu zbraní a iných predmetov.

Klik pro zvětšení (Ever Oasis - recenze)

Manažérska stránka je dokonalo prepracovaná a čím viac hodín strávite v tejto návykovej zábave, o to viac v ústrety sa vám bude snažiť ísť aj jej koncept. Neskôr, kedy už počet obyvateľov prekročí únosnú mieru, môžete napríklad rôzne úlohy delegovať aj na iných a sústrediť sa len na to svoje primárne. To nás privádza k druhej a nemenej zábavnej strane Ever Oasis. Hore som spomínal sériu Zelda, čiže akčnú adventúrku s RPG elementami, čo má priamu súvislosť aj s nami testovanou hrou. Boje, ako aj prekonávanie rôznych prekážok, sú postavené na využívaní špeciálnych schopností jedného z trojice hrdinov, akých si môžete celkovo zobrať von a systém vás pustí len tam, kam sa máte vybrať čo do odkrývania hlavnej dejovej linky. Existujú teda zbrane schopné vám otvoriť určité dvere, ale ich nadobudnutie je napojené na manažérske schopnosti vás ako vodcu celej oázy.

Klik pro zvětšení (Ever Oasis - recenze)

Práve tu prichádza asi ten najväčší efekt úžasu nad celkovou kvalitou tejto exkluzivity, ktorá si síce berie to najlepšie z iných sérií, ale vo výsledku to spája do jedinečného zážitku, aký jednoducho nie je možné objaviť mimo Ever Oasis. Samozrejme, že sme limitovaní výkonom handheldu a hra by určite vyznela krajšie na spomínanom Nintende Switch, avšak technická stránka je i tak na vysokej úrovni a nemala by nikoho vyložene uraziť. Mapa je rozdelená na niekoľko častí s odlišným prostredím, ktoré zároveň ponúka rozdielne silných nepriateľov či vzácnejšie suroviny a po vzore jednej niekoľkokrát skloňovanej legendy vás čaká zopár komplikovaných dungeonov s klasickým záverečným bossom. Náročnosť sa podarilo vyladiť na úroveň nutnosti vyzbrojovať svojich kolegov a seba novým arzenálom, či naložiť si do vrecka čo najviac liečivých predmetov, čo ale asi každý pochopí už úvodom.

Prejsť Ever Oasis by vám pri maximálnej snahe nemalo zabrať viac než jeden deň čistého času, avšak ten čas strávite doslova prilepení na dvoch blikajúcich obrazovkách a ako som spomínal v poslednej časti nášho videoblogu, tak povedať nie tejto hre bude nadľudský výkon. Motivácia a fakt, že ako šéf obrovskej komunity máte neustále čo robiť, ústi do vysokého stupňa návyku, z ktorého vás vytrhnú až záverečné titulky. Nedá sa tu hovoriť o dokonalosti, keďže ako hudba tak sem tam aj kamera vytvoria na čele mnohých z vás pár vrások. Musím však s plnou vážnosťou označiť Ever Oasis za úžasné dobrodružstvo, ktoré mi spríjemnilo jeden týždeň života a preto nemám inú možnosť než vám jeho zadováženie odporučiť. S touto hrou neurobíte krok vedľa, ba naopak dnes, kedy sa teplomery vonku predbiehajú v snahe šokovať, je práve táto interaktívna oáza príjemným osviežením doma aj na cestách.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti ConQuest entertainment a.s.

Klik pro zvětšení (Ever Oasis - recenze)

Recenzovaná verze: New Nintendo 3DS

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Ever Oasis - recenze)

SUPER
95%
CZECHGAMER
Oáza plná kvality

CGwillWin