recenze
New Frontier Days: Founding Pioneers

New Frontier Days: Founding Pioneers - recenze
New Frontier Days: Founding Pioneers - recenze
06:57, 28.05.2017

Spoločnosť Arc System Works sa rozhodla, že na launch konzole Nintendo Switch by nebolo vôbec zlé preniesť jeden z klasických 3DS portov budovateľskej stratégie s hospodárskymi prvkami pod názvom New Frontier Days. A tak za sumu necelých desať dolárov vznikla klasika v tom najnepríjemnejšom prevedení, takzvaný port bez pridanej hodnoty. Pritom systémy spoločnosti Nintendo majú v žánre hospodárskych hier hlbokú tradíciu a zakladajú si povesť na nových častiach sérií ako Harvest Moon či Story of Seasons. V tomto prípade však nemôžem s menovanými značkami práve Frontier Days ani len zrovnávať, bola by to pre nich hrubá urážka.

Desať rokov dozadu by sa snáď niekto aj zabavil.

Klik pro zvětšení (New Frontier Days: Founding Pioneers - recenze)

Som ochotný plne pochopiť význam tejto hry pre handheld 3DS, aj keď jej technická stránka v spojení s tou obsahovou pripomína skôr mobilnú hru s cenovkou "zadarmo". Čo ale viedlo producentov k odsúhlaseniu portu pre systém Switch je veľkou záhadou nech už na to nazerám z akéhokoľvek uhla. Na moment ale prestaneme zapaľovať pochodne a skúsime si opísať obsah. New Frontier Days: Founding Pioneers vám ponúkne tri základné herné režimy, medzi ktorými nájdete niečo ako príbeh (v podstate to isté, čo u ďalších modusov, avšak s akousi pridanou textovou hodnotou na 5 hodín čistej nudy), prežitie (tu je nutné skutočne sledovať hrou zadávané úlohy, inak vás čaká nápis Game Over) a do tretice klasický Free play (ten snáď opisovať netreba).

Klik pro zvětšení (New Frontier Days: Founding Pioneers - recenze)

Nech už si zvolíte akúkoľvek formu hrania, budete v podstate začínať s tým istým cieľom a to je rozvoj malej kolónie, ktorá sa od doby spania v plátených stanoch chce posunúť do kamenných izieb vykurovaných čerstvým drevom. A tak máte k dispozícii dvoch prvých manželstvom zviazaných pionierov, ktorých začnete posielať na primitívne úlohy ako sekanie dreva či lovenie rýb. Drevo treba niekde spracovať a vyrobiť z neho dosky, no a rybky zase nezaškodí opiecť na ohni, než si ich strčíte do úst. Takouto postupnosťou idete krok za krokom k novým horizontom prosperity vašej vlastnej komunity. Ekonomická forma prezentácie celej tejto srandy je však tak primitívna, že ak by si niekto chcel nechať zaplatiť jej algoritmus, zaslúžil by si kameňom do hlavy.

Logicky nie všetko, čo vás v New Frontier Days stretne, je vyložene na facku. Nájdu sa aj pozitívne aspekty, ako je možnosť poslať manželku na medveďa s puškou v ruke a vedieť, že už sa domov nevráti. Pár nápadov, ako je ťažba surovín a ich zúžitkovanie na výrobu predmetov či predaj, by sa dalo s veľkým sebazaprením označiť za dobré, ale všetok ten chabý a prázdny obsah naokolo, vrátane chudobnej technickej stránky a nulového zvuku, razí lacným pachom nezáujmu. Pokiaľ ste snáď na moment ako majiteľ konzole Switch dostali dojem, že by sa vám New Frontier Days eventuálne zapáčil, tak si túto predstavu rýchlo vyžente z hlavy. Snáď vo forme free to play a na mobilné telefóny, ale nie ako launch titul na novú konzolu a za takmer desať dolárov.

Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti ConQuest entertainment a.s.

Klik pro zvětšení (New Frontier Days: Founding Pioneers - recenze)

Recenzovaná verzia: Nintendo Switch
(@_@;)
15%
CZECHGAMER
Už dlho som sa nemusel otravovať s takou zbytočnosťou

CGwillWin