komentář
Stále otravnější Early Access

Stále otravnější Early Access - komentář
Stále otravnější Early Access - komentář
08:33, 04.10.2016

Přiznám se: ze začátku mi myšlenka Early Access, neboli předběžných přístupů do hry, přišla vcelku fajn. Vývojáři si nejsou jistí stavem své hry, tak ji s ŘÁDNÝM UPOZORNĚNÍM vydají v rozpracované fázi, kde bude spousta věcí osekaných, optimalizace bude naprosto příšerná (ŘÁDNĚ vás UPOZORNÍ, že hra je ve verzi 0.1 a je tím pádem možné, že vám bude padat), jednou za měsíc přidají zásadní novinku – zpřístupnění nového baráku v mapě velikosti 10 čtverečních metrů – atd. Jako proč ne, hráči tak mají možnost „dohlížet“ vývoj hry a dát vývojářům odezvu. Ano, je to vlastně jedna z nejlepších komunikací mezi vývojářem a hráčem, jenže se mi zdá, že nyní je těch předběžných přístupů nějak moc a začínají být pěkně otravné a že mi stále více chybí klasické demo verze.

Všechno to někde začalo. Ono těch předběžných přístupů nebylo až zase tak moc, objevilo se to jen někdy a přístup k tomu byl napůl skeptický, napůl docela vlídný. Ale jak jsem již psal, zdá se mi, že se s nimi poslední dobou naprosto roztrhl pytel a je jich tu jak sraček. Zatím se to týká především PC her, upřímně nevím, jestli se k tomu chystají i konzole (nepleťme si to, prosím, s beta testováním – to má dané rozmezí, jak dlouho bude probíhat, a jakmile skončí, tak prostě skončí). Early access tam, early access támhle. Hele, támhle je early access! Začínám na to být poměrně alergický a mám chuť zařvat: „Panebože, už ne!“

Klik pro zvětšení (Stále otravnější Early Access - komentář )

Ono se stačí podívat na Steam. Každá druhá položka má ŘÁDNÉ UPOZORNĚNÍ, že se jedná o early access a zážitek z ní nemusí být dvakrát dobrý, už jen kvůli tomu, že tam půlka věcí z dané hry „ještě není“.

Navíc mi přijde naprostá zbytečnost si to vůbec pořizovat, teda pokud nemáte v plánu hrát každý den, případně obden, a hrát si na testera s tím, že budete vývojářům posílat sáhodlouhé slohy o tom, co všechno jste dneska prožili. Jako co z toho budete mít? Děláte tam skoro pořád to samé, jednou měsíčně se tam přidá nový předmět a to je takřka vše. Mezitím se vám hra okouká a až konečně vyjde, nemůžete z ní mít dobrý pocit, jako když si pořídíte zcela novou hru. Když byly populární demíčka, tak jste si týden před vydáním mohli zkusit např. část jedné mise, pořádně se nabažit a příští týden začít masturbovat do aleluja.

Klik pro zvětšení (Stále otravnější Early Access - komentář )

Nebudu tu zmiňovat některé tituly, které se ve fázi předběžného vývoje nachází už bůhví jak dlouho a posun se zdá být minimální. Ještě horší verze je ta, když víte, že se hra bude v rozpracovaném stádiu nacházet ještě několik měsíců a potom ji možná vydají. Tohle mě fakt dostává. Studia si tím pádem najímají testery zcela zdarma a ještě si za to nechají zaplatit, nebo snad ne? Byli jste na to ŘÁDNĚ UPOZORNĚNI.

Nevím teda, jak vy, ale já chci zpátky klasické demo verze. I beta testování dokážu překousnout, ale z předběžných přístupů už dostávám bolesti hlavy a břicha. A uší. A konečníku.


CGwillWin