recenze
BioShock: The Collection

BioShock: The Collection - recenze
BioShock: The Collection - recenze
07:10, 26.10.2016

Maják je velmi svébytná stavba, která slouží k navigaci lodí ve zrádných oblastech. Z historie jej můžeme znát třeba jako jeden ze sedmi divů světa na ostrově Faru ve starověku, nacházející se u Egypta - u města Alexandrie. Bohužel byl zničen zemětřesením. Může to být místo těžce dostupné pro milence, kteří chtějí strávit své chvíle slasti daleko od všech ostatních lidí. Může to být také místo pro partičku lidí, kteří se zde sejdou na párty. Může to být stavba čekající, až se propadne do hlubin moře. Může to být taktéž místo v alternativní době nebo alternativní historii, kde se dějí paranormální jevy. Taktéž to může být mindfuck plnící roli stroje času a umístění.

Klik pro zvětšení (BioShock: The Collection - recenze)

Zbožná přání

Zapomeňte na současnost a přejte si, aby byl maják, čím jen vy budete chtít.. Třeba se budete chtít ocitnout v majáku až po střechu plném starých herních časopisů a narazit na D(e)adGamer (tištěná podoba tehdy oblíbeného videoherního serveru CzechGamer), kde uvidíte útržek textu:

BioShock: The Collection přináší kolekci legendárních stříleček z pohledu první osoby v kombinaci s RPG prvky. Zahrnuje v sobě BioShock, BioShock 2, BioShock: Infinite a veškerý vydaný herní obsah.

Nebo co třeba, kdybychom si přáli, abychom se sešli na opuštěném majáku, který je ponurý a chladný. Sluneční paprsky začíná pohlcovat blížící se tma, a je slyšet jen šplouchání moře a šepot větru. A nebudeme zde sami.. Společnost nám bude dělat Andrew Ryan, Zachary Comstock a třeba Ken Levine. A tito prazvláštní pánové nám mohou ukázat, kam nás všude náš vysněný maják zavede. Už jednou se to stalo, nebo jste tu ještě nebyli?

Klik pro zvětšení (BioShock: The Collection - recenze)

První výlet - do hlubin oceánů

Vizionář Andrew Ryan nám může ukázat, jak se z tohoto majáku dostat do jeho města, které vytvořil. Po druhé světové válce byl Andrew znechucen morálním stavem společnosti, a proto pod hladinou oceánu postavil město Rapture, které se mělo stát útočištěm pro umělce a vědce. Rapture mělo být symbolem pro technologickou elitu, svobodu podnikání a život bez cenzury. Což se i stalo, ale těmto svobodomyslným elitářům se něco vymklo z rukou. Tím něčím bylo objevení látky ADAM umožňující upravovat genetický kód člověka. To mělo za následek navýšení intelektu, ale vedlejším efektem byla degenerace samotných uživatelů této látky. Tito mutanti byli označováni za Splicery.

Klik pro zvětšení (BioShock: The Collection - recenze)

A přesně do tohoto města se vydáváme z majáku na první výlet. Město se nachází stovky metrů pod hladinou a Andrew nás vede chodbou k šachtě, která nás má k Rapture dostat. Ocitáme se zde ve vcelku zmatené době a rozkoukávání je hodně atmosférické, které vydrží po celou dobu této výpravy. bychom přežili, musíme vzít do rukou zbraň nebo si osvojit zdejší "magii". Také se rozhodně budeme zabývat filozofickou otázkou existence lidstva víc, než si myslíme.

Návrat z expedice byl rozpačitý. Ty z nás, co zde byli poprvé, uchvátila atmosférou, ale jsou zmateni z ovládání, se kterým se už dnes neshledávají. Ti, co už měli to štěstí a zakoupili si lístek na tuto expedici již před devíti lety, souhlasně tvrdí, že město a vše okolo dostalo novou fasádu a lesk. Ale přeci jen zubu času nejde odolat.. A že se divíte, jaké prazvláštní atributy a pocity si odnášíme z naší první expedice? Na to kašlete, jsme přece na našem vysněném majáku, kde je vše možné!

Klik pro zvětšení (BioShock: The Collection - recenze)

Druhý výlet - do hlubin oceánů po druhé

Nestačíme se ani vzpamatovat a už se vydáváme na expedici pod oceán znovu. Teď si zkusme představit, že se do stejného města vydáváme ani ne o deset let později. Na první pohled je zde vše při starém - město si žije svým shnilým a zkaženým životem. Rapture je stále utopistickým útočištěm největších kapacit svých oborů - jako před pár lety - a všude se prohánějí Spliceři, tedy obyvatelé zdegenerovaní vlivem látky ADAM.

Klik pro zvětšení (BioShock: The Collection - recenze)

Dále se zde vyskytují tzv. Little Sisters hledající látku ADAM - z mrtvol. Jsou to ve skutečnosti malé holčičky nosící při sobě velké jehly, kterými tuto ohavnost provádí. Také zde jsou jejich mohutní (a ve skafandrech oblečení) Big Daddyové. A při tomto výletě se do jednoho vtělíme. Už necestujeme jen po podmořském městě Rapture, ale zavítáme taktéž pod vodu sami. Pochopitelně zde nesetrváme jen pár minut, ale i několik hodin. Jen při setkání s psycholožkou Sophií Lambovou Andrew trochu začal skřípat zuby, protože každý měl s Rapture své plány. Sophi se pokouší o čisté spojení těchto dvou jedinců, tedy Velkého táty a malé sestry. A prvního spojení dosáhla se svojí dcerkou.

Klik pro zvětšení (BioShock: The Collection - recenze)

Dole houstne atmosféra, takže se raději vracíme na maják. Toto setkání Andrew těžce rozdýchává.. Ostatním druhý výlet učaroval, ale už ne tak jako při první návštěvě. Někteří si mohli na tuto expedici zakoupit exkluzivní jízdenku už před téměř sedmi lety, a jejich konstatování je stejné jako při první návštěvě Rapture. Opět o trošku více nablýskanější město a vše okolo, ale nic z čeho bychom měli padat na zadek. Navíc i my, co jsme zde byli poprvé, trochu reptáme nad nepřístupným ovládáním, a vůbec vším okolo. Až jeden starší účastník této expedice poukázal na fakt, že je fajn vidět některé old-schoolové prvky. Jako třeba v době autohealu popřít tento jev a spoléhat se na lékárničky apod.

Stále si představujeme onen maják, odkud se vydáváme na výlety pod mořskou hladinu v rozličných časových obdobích. Až se slova ujal náboženský fanatik Zachary Comstock a pozval nás na třetí výlet.

Klik pro zvětšení (BioShock: The Collection - recenze)

Třetí výlet - vzhůru do oblak

Opět jdeme po schodech vstříc dalšímu dobrodružství, ale něco nám napovídá, že se do Rapture nejspíše nevrátíme. Schody vedou vzhůru! Usedáme do křesla a letíme do nebes. Do nebeského města Columbia roku 1912. Jeho architektem je právě náš Zachary, který si zde říká "Prorok". Po roztržkách s vládou Spojených států se rozhodl toto město osamostatnit.

Klik pro zvětšení (BioShock: The Collection - recenze)

Cílem naší výpravy je zde najít dívku Elizabeth, a dopravit ji do New Yorku. Tato cesta je ale jednou velkou jízdou. Na jedné straně se radujeme z dojemné chvíle z náboženských svatostánků a všeobjímajícího ducha města, nesmíme zapomenout na noblesní hudbu podkreslující atmosféru tohoto místa. Druhou stranou mince je nesmírný masakr, kterým musíme za pomoci zbraní a místní "magie" projít. Tento výlet se trochu zvrhl v nechutnou bohapustou řežbu se spoustou alkoholu, který nás prapodivným způsobem léčí..

Pomalu se vracíme zpět na maják, a všichni jsme u vytržení a plní neskutečných zážitků. Je to snad poprvé, co nikdo neremcá kvůli zastaralému ovládání či čemukoliv jinému. A i ti, co zde už byli na expedici asi před 4 roky, říkají, že na to, že jde o pouhý port (a město proto nedostalo nový vyleštěný glanc), je stále i v dnešní době na co se dívat.

Klik pro zvětšení (BioShock: The Collection - recenze)

A co nám řekne Ken Levine?

Ten se už jen pousměje nad tím vším. „Prozradím vám sladké tajemství Vašeho přání být zrovna zde, na tomto majáku, jenž vás zavedl na tato dobrodružství. Vy, nováčci, to nejspíše netušíte.. to já jsem drahé kolegy Andrewa Ryana a Zacharyho Comstocka vymyslel,“ řekl Ken, „stejně jako veškerý podvodní svět Rapture a nebeský svět Columbia. Jediné, v čem nemám moc prsty, je druhá původní sedm let stará expedice a vlastně všechny ty, co jsme si teď společně vysnili, stejně jako tento maják.“

Klik pro zvětšení (BioShock: The Collection - recenze)

Těm, kteří si tato přání tvořili, by nejspíše Ken vzkázal, že si s tím nedali moc práce, a jen nablýskali vše do průzračnějších barev. Nic jiného nepřizpůsobili soudobým zvykům současné generace.



Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (BioShock: The Collection - recenze)

Recenzovaná verzia: PS4
DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Velmi příjemná vzpomínka na veškerý svět BioShocku, od podmořského světa Rapture, až po nebeské město Columbia. Jen škoda, že autoři remasteru nepřizpůsobili nic současnému hráči, tedy až na HD grafiku..

CGwillWin