recenze
Goat Simulator

Goat Simulator - recenze
Goat Simulator - recenze
19:52, 01.09.2015

Pod pojmom "simulátor kozy" by si človek s bujnou fantáziou (čítaj človek na LSD) mohol naozaj predstaviť čokoľvek. Ja sám pred sebou vidím duševne utláčanú kozičku, ktorej arogantný majiteľ uťahuje prídel jedla až do takej miery, že jedného krásneho dňa sa naša kozička Líza rozhodne vzoprieť neprávu. Predstierajúc epileptický záchvat sa začne prudko metať po zemi až lano obviazané o hnilú dosku v plote povolí a naša hrdinka sa razom ocitne na slobode. Svoje natešené kopýtka nasmeruje do najbližšieho veľkomesta, kde to ale žiadna koza nikdy nemá jednoduché. Prihlási sa teda na pracovnom úrade a počas voľných dní roznáša noviny a zároveň ich aj požiera. Náhle však prichádza jej kariérna zmena a z brigády sa jej biely kožúšok dostane priamo do centra miliónového biznisu. Stane sa modelkou pre Nemecký porno časopis. Vydá sa za bohatého majiteľa obchodnej siete Lidl, s ktorým bude žiť až do jeho uväznenia za krátenie daní. Takto nejak by sa dal prerozprávať scenár na blížiaci sa kasový trhák, ktorý zavíta do tvojho lokálneho kina už budúce leto a ja len dúfam, že po nasledujúcej recenzii ma firma Coffee Stain Studios okamžite skontaktuje aj s pripravenou miliónovou zmluvou.

Už ste niekedy videli Poľský vesmírny program?

Klik pro zvětšení (Goat Simulator - recenze)

Než mi ale začne vyzváňať telefón, poďme si spoločne prejsť zatiaľ len ich herný vklad k svetu života jednej kozy. Goat Simulator začal pred rokom ako vopred pripravený aprílový žartík, ktorý sa nakoniec dokázal zaplatiť a previesť do reálnej podoby. Zabudnite na dojenie kozičiek, predávanie syra či ich distribuovanie do anglických privátov. Ide v tomto prípade o takzvanú šialenú zábavu na pár hodín, ktorú kritika na jednej starne pojala ako vydarený žart a na druhej ako nemiestny vtip. Či už budete patriť do tej alebo onej skupiny, som presvedčený o tom, že táto arkáda si môže nájsť uplatnenie aj na dnešnom trhu. O čo tu teda ide? TPS akcia s konceptom otvorených máp, kde hráč preberie úlohu jednej kozy (pozor nepliesť s bratislavskou kozou, ktorá práve parkuje niekde v podzemnej garáži Auparku). Tá vám dopraje vidieť to, čo ste ešte nikdy nevideli a pri tom sa pokúsi vyčarovať na vašich perách aspoň náznak pobavenia.

Klik pro zvětšení (Goat Simulator - recenze)

Naša kozička je schopná pomocou jednoduchých pohybov demolovať všetko, čo sa jej dostane pod rohy a je práve len na hráčovi do akej miery sa s ňou vžije a skúsi zničiť celé mesto v čo najefektnejších kombináciách. Predstavte si samotné zviera, ktoré uvediete do pohybu a podobne ako biliardová guľa bude ono narážať do všetkého pohyblivého a vytvárať tak reťazové reakcie s masovým dopadom. Čím viac vecí zničíte v čo najoriginálnejších postupoch, tým viac bodov sa pripíše na vaše konto a môžete si postupne odomknúť rozličné druhy kôz či vybavenia pre kozy (opäť pripomínam, že sa bavíme o videohre a nie sexuálnom vzťahu s tou blondínou, čo už zaparkovala v Auparku a ťukla niekomu do auta). Už ste niekedy videli Poľský vesmírny program? Ak nie, tak v tejto hre vám to bude umožnené aj vďaka Jetpack prístroju, ktorý si koza môže nasadiť a vyletieť tak pokojne až do vesmíru. Predstavivosti sa medze nekladú a ak vás prestane baviť zbierať špeciálne sošky po rôznych kútoch mesta, môžete skúsiť napríklad pripnúť svoj lepkavý jazyk k nohám nejakého chodca a prebehnúť sa s ním cez pec v krematóriu. Fantázia vám teraz určite šrotuje jeden úchylný nápad za druhým, čo?

Klik pro zvětšení (Goat Simulator - recenze)

Parodovanie univerza Tony Hawk's, Katamari a ďalších značiek je logické vyústenie pointy v celej hre Goat Simulator. Ja sám som sa párkrát pri hraní z chuti zasmial a myslím, že čo do bizarnosti, je táto hra na špici môjho rebríčku. Bohužiaľ nie som natoľko oduševnený tvor, aby som dokázal povedať kategoricky, že táto hra je odpad ale naopak v nej nachádzam slušný potenciál v rámci kombinovania s tvrdými drogami či alkoholom. Projekt je vlastne akousi zábavnou sondou do života dnešnej internetom nakazanej mládeže, ktorá rada búcha jednu scestnú vec o druhú scestnú vec. Chápem teda, že niekto práve tento projekt považuje za dno a zase druhý za zábavu na pár minút k veľkej potrebe, je to jednoducho až moc subjektívna vec. Multipalyer pre štyri kozy nahradí tú osamotenú skladbu, ktorou autori naplnili soundtrack a ja im odpúšťam slabú technickú stránku či nejaké tie chyby, napríklad keď sa vám kozy zaseknú vo výťahu, a tlieskam odvahe priniesť toto na herný trh od PC až po konzole.

Klik pro zvětšení (Goat Simulator - recenze)

Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti Double Eleven

Klik pro zvětšení (Goat Simulator - recenze)

Recenzovaná verzia: PS4
PRŮMĚR
50%
CZECHGAMER
Mee Mee Mee, Mee Mee? Mee Mee MeMe!

CGwillWin