retro
Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy - retro
Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy - retro
08:52, 05.09.2014

Zdá se to být opravdu kdysi dávno v předaleké galaxii, kdy vyšel první díl Star Wars. Když v roce 1977 George Lucas, filmař v kristových letech, uváděl do kina film o podivné magické síle a padlém řádu zvláštních rytířů, nikdo nevěřil, že lidi půjdou alespoň plivnout na plátno. Opak byl pravdou a Star Wars se staly jedním z nejkultovnějších filmů všech dob.

Klik pro zvětšení (Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy - retro)

Jak už to ale u úspěšných sérií bývá, nezůstalo jenom u filmů. Kromě základní a prequelové trilogie se pod jménem Star Wars objevilo i několik seriálů, nespočet knížek a spousty počítačových her. Některé prozkoumávaly život vesmírných pilotů (například X-Wing Alliance), jiné byly více RPGčkové a zaměřily se na Starou Republiku (Knights of The Old Republic), v dalších jsme se mohli vžít do kůže klonů ať republikových, tak imperiálních (perfektní Republic Commando a dokonalé Battlefront).

Přesto bych se v dnešním retru chtěl vrátit k jedné z nejúspěšnějších Star Wars sérií která vyšla, a to Jedi Knight, konkrétně tedy poslední a nejznámější díl této tetralogie, s podtitulem Jedi Academy. Proto nažhavte své midichloriany, koncentrujte svoji Sílu a vydejte se se mnou na pouť, kde na začátku stojí mladičký padawan a na konci mocný rytíř Jedi!

Klik pro zvětšení (Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy - retro)

Jedi Academy se od svých předchůdců ze série Jedi Knight (pro neznalé jsou to díly Dark Forces, Jedi Knight: Dark Forces II a Jedi Knight II: Jedi Outcast) liší tím, že představují úplně nového hrdinu. Mladý Jaden Korr je budoucí padawan na jedijské akademii Luka Skywalkera, který po zničení zlého Galaktického Impéria trénuje svoji vlastní armádu Jediů. Jaden se dostává do područí Mistra Jedie Kyla Katarna, hlavní postavy předchozích dílů, aby se naučil tajům Síly, a po krátkém tréninku se vydává na své první mise.

Různorodost misí je jedním z velkých plusů celé hry. V každé z nich se dostáváte na jiný z mnoha světu, jako je ledový Hoth nebo plážový Tatooine, kde se kromě různých potvor, počínaje písečnými červy a Rancornem konče, musíme potýkat se Stoupenci Ragnose, tajemnou sektou temných Jediů, kterou vede Tavion. Přesně ta Tavion, kterou váš mistr Kyle Katarn v Jedi Outcast nedokázal zabít, a teď svého rozhodnutí lituje.

Klik pro zvětšení (Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy - retro)

Další věcí, proč se Jedi Academy stává nezapomenutelným Star Wars zážitkem, není nic menšího než světelný meč. Kromě toho, že zde máme meč již od začátku hru, jak Jaden sílí, může si svůj meč upravovat. Změna barvy a rukojeti je samozřejmostí, ale možnost zvolit si místo klasického meče světelnou tyč nebo meč do každé ruky posouvá celý zážitek o level výš. Za splnění mise si ale můžete vylepšovat své schopnosti, jako třeba metání blesků, léčení a nebo Force Push a Pull, díky čemuž dostáváte autentický jediský zážitek.

Klik pro zvětšení (Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy - retro)

Světelný meč ale není jedinou zbraní, kterou se můžete ohánět. Ve vašem inventáři se kromě klasických blasterů může objevit Destructive EMP gun, imperiální opakovačka nebo wookijská kuše. K tomu ještě můžete dle libosti přepínat mezi pohledem první a třetí osoby, takže možností, jak odpravit své nepřátele je zde opravdu hodně.

Komu ale nestačí zajímavé mise, při kterých nostalgicky procházíte místy ze své nejoblíbenější galaxie, může se vrhnout do víru LAN bojů se svými přáteli, protože Jedi Academy nabízí skvělý multiplayer. Můžete si v něm zahrát klasické mody jako třeba Capture the Flag nebo Power duel, při kterých se můžete dosytosti vybít, abyste pak nemuseli zkoušet svoji Sílu na každých automatických dveřích.

Klik pro zvětšení (Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy - retro)

Je opravdu velká škoda, že kromě několika zábavných LEGO Star Wars a MMORPG The Old Republic v poslední době nevyšla žádná hra z předaleké galaxie. Kvůli akvizici Lucas Artu společností Disney byly všechny rozdělané projekty zastavené, což naštvalo nejednoho hráče. Tak snad alespoň plánované Star Wars: Battlefront od studia DICE nahradí tu velkou ztrátu. Byla by škoda přijít o tak skvěle rozjetý herní svět.


CGwillWin