akce
preview
Until Dawn

Until Dawn - preview
Until Dawn - preview
20:40, 16.08.2014

V dnešní době aby člověk dobrou hororovou hru pohledal. Od té doby, co Dead Space umřel s vydáním svého třetího dílu a nový Alan Wake je v nedohlednu, hráči videoher se můžou bát maximálně toho, že pokračování jejich oblíbené hry bude exkluzivní pro tu platformu, co zrovna doma nemají (#riseofthetombraiderforpc).

Smíchejte to s faktem, že hry se místo interaktivní zábavy stávají směsicí cutscén, kde sem tam musíte zmáčknout nějaké tlačítko, aby se hra posunula o další video dál, takže nám vzniká skoro filmový zážitek. Pak zjistíte, že nám ten herní svět trochu upadá. Sem tam se ale najde hra, která se vymaní ze stereotypů a svým originálním zpracováním strčí do kapsy všechny své kolegy.

Klik pro zvětšení (Until Dawn - preview)

Na letošním GamesComu tou hrou byla hororová akční adventura Until Dawn od studia Supermassive Games. Until Dawn už bylo představeno před pár lety jako hra, vycházející na PS3, ale pak se po ní slehla země, až do letošní konference Sony, kde ji tentokrát k nadšení všech ohlásili jako PS4 exclusive. Teď už to alespoň vypadá, že by hra mohla opravdu vyjít. Sony totiž představila i hratelné demo, které jsem si nemohl nevyzkoušet.

Naštvala mě však hned jedna z prvních věcí, které se na obrazovce po zapnutí objevily. Hra po mě chtěla, abych vyplnil krátký dotazník, než se vrhnu do víru hororu. Po chvíli ale začínám chápat, o co jde, a o to se na demo těším víc. Možnosti v dotazníku vybírám pohybem ne nějakého kurzoru, ale svítilnou, kterou drží hlavní hrdinka, a svítilnu ovládám pohybem celého gamepadu. Kromě toho v dotazníku odpovídám na otázky ohledně toho, jestli horror podle mě tvoří napětí nebo krev, či jestli se víc bojím u filmů nebo u her, aby Until Dawn bylo přesně takové, jaké mě vyděsí nejvíce.

Klik pro zvětšení (Until Dawn - preview)

Pak už začíná samotné demo a já se rozkoukávám, abych zjistil, co se kolem mě děje. Parta osmi teenagerů se vydá do opuštěné chaty v lesích, aby po roce uctili památku svého mrtvého kamaráda, když tu záhadně začnou po jednom mizet. Jasně, je to to nejklišeoidnější klišé, ale v tomhle zpracování bych si to nechal líbil, i kdyby tam měl hrát Dwayne Johnson. No, i když...

Začíná napínavá procházka starou chatou, která je uvnitř mnohokrát větší, než se zvenku zdá, a hlavní hrdinka pomalu zjišťuje, že kromě osmi jejích přátel se po vrzajících prknech pohybuje někdo další a ten chlápek s pizzou to rozhodně nebude. A tak nastává chvíle zlomu: pokusíte se zachránit své přátele nebo sobecky budete hledat nejrychlejší cestu z tohoto děsivého bludiště? Rozhodnutí je na vás.

Klik pro zvětšení (Until Dawn - preview)

I z dema je vidět, že svobodná vůle bude mít na děj velmi velký vliv, ale taky zjevně může mít velký vliv na čistotu vašeho spodního prádla – při jednom rozhodování jsem zvolil, že se oddělím od druhé hlavní postavy a ta mi mezitím připravila pěknou lekačku. Hrát sólo tedy v Until Dawn bude jen pro ty nejotrlejší.

Za zmínku kromě hutné atmosféry také stojí skvěle využité možnosti playstationového gamepadu, kde kromě klasických pohybů pomocí páček a tlačítek je dobře vymyšlené i již zmiňované ovládání baterky, nicméně při interakci s různými předměty je nakláněním ovladače například obracíte, nebo „hlazením“ speciální části gamepadu otáčíte stránky knih. Tomu říkám stoprocentní nasazení.



Until Dawn se může pyšnit i skvělým dabingem hlavních postav, kterým hlas propůjčila třeba Hayden Leslie Panettiere (Claire Bennet z Heroes) nebo Brett Dalton (Grant Ward z Agents of S.H.I.E.L.D.). A i díky tomu začínám opět litovat, že nevlastním PlayStation. Ti...ehm...zlí pánové ze Sony mě snad jednou donutí si jej koupit a pak budu moct hrát až Do Úsvitu.


CGwillWin