preview
Middle Earth: Shadows of Mordor

Middle Earth: Shadows of Mordor - preview
Middle Earth: Shadows of Mordor - preview
12:43, 01.07.2014

Od oznámení nadějně vyhlížející open-world skřetí řežby s honosným názvem Middle Earth: Shadows of Mordor uplynul již nějaký ten pátek, do světa se dostalo několik screenů a svých osm minut slávy si užilo i nějaké to video prezentující hlavní rysy tvořící průběžný náhled na výslednou práci a píli vývojářů (viz. níže). To vše samozřejmě s patřičným doprovodným komentářem jednoho z vyšších aktérů (ne)známého studia Monolith Productions, stojícího za vytvořením takových značek jako F.E.A.R anebo Gotham City Impostors.

My jsme se rozhodli dosavadní informace pořádně vyždímat a napěchovat jimi toto Preview až po virtuální okraj vaší obrazovky a přinést vám tak předběžný pohled na toto vysoko vyhlížející dílko.

Nemrtvý hraničář

Příběh sleduje osud ambiciózního Taliona, člena hraničářského spolku strážícího Morannon, který má tu smůlu, že padne do oka prvotnímu pluku Sauronovy armády vedené těmi nejlepšími z nejlepších a nejbrutálnějších válečníků své doby. Při tomto útoku padnou veškeří Talionovy přátelé, včetně jeho ženy, syna a nakonec i samotného Taliona.

Zde, kde by většina příběhů skončila, ten náš teprve začíná. Díky zasazení děje právě do Středozemě, v které se to záhadnými entitami a bytostmi jenom hemží, není žádného divu, že si právě jedna taková ne zcela mrtvá entita vybrala Taliona jako svůj nástroj totální destrukce, s kterým chce Sauronovy pořádně přiložit pod kotlem.

Příběh by se tak neměl točit pouze kolem osobní pomsty Taliona, ale také kolem záhadné entity, o které v době psaní tohoto preview nevíme takřka nic a mazat vám med kolem huby opravdu nechceme. Jedinou, opravdu potvrzenou zprávou ohledně entity je propůjčení hlavnímu hrdinovi hnedka několik speciálních vlastností.

Talion se tak v průběhu hry dočká hned dvou skillových stromů rozdělených na dvojici hraničář/entita.

K ruce nám tak vývojáři poskytnou, již klasické schopností zvyšující útok, obranu, přidělení speciálního útoku, popřípadě střílení výbušných šípů. Až po ty méně klasické, jako posednutí, převtělení a možnosti nakrátko se přepnout do speciálního duchovního stavu, zvýrazňující důležité objekty a nepřátelé, spolu s možností krátkého teleportu.

Ve výsledku tu tak máme jednoho velice naštvaného chlapíka lačnícího po pomstě, k tomu si připočtete několik nadpřirozených schopností, kterými hlavní hrdina vládne a tajuplnou minulost záhadné entity. Sečteno podtrženo, již dávno zaběhlá zápletka, která je ve skutečnosti opravdu jen klasickým odvarem z každého druhého filmu, či hry. Ale pěkně popořadě.

Středozem, aneb otevřeností světa se meze nekladou

Fanoušci veškerého dění s touto tématikou, by svou druhou, ať už to herní, filmovou, či knižní domovinu zcela jistě nepoznali. Děj hry se odehrává mezi událostmi Hobita a ságy Pána Prstenů, kdy jistá potucha o veškerém dění okolo této, dnes již kultovní značky, jistojistě nebude na škodu. Kytičky, stromy, keře, zelené pláně a všudypřítomné zříceniny hradů spolu s plejádou vypálených vesnic, a to vše zabalené spolu s desítkami druhů nepřátel všeho druhu? Ale jistě.

Klik pro zvětšení (Middle Earth: Shadows of Mordor - preview)

Svět, který si žije svým vlastním životem i přes fakt, že vy už nějaký ten čas hnijete v zemi. Jistojistě příjemná myšlenka, který by redefinovala pojem – samostatně žijící svět -. Dobu, která se po vaši smrti přežene krajinou a doslova změní její strukturu, prozatím nevíme. Jisté ale je, že každé úmrtí zapříčiněné dýkou zákeřného oponenta, či nešťastným úprkem před smečkou Vrků zakončeného strastiplným skokem ze srázu bude mít pro dané místo nedozírné následky.

V již zmiňovaném osmi minutovém gameplay videu, které si vzalo za cíl předvést svůj jedinečný systém Nemesis, se nám naskytl podrobný pohled na specifické mechaniky, spolu s předvedením revoluční AI. Ve své zjednodušené podstatě se jedná hlavně o systém Nemesis, tedy velkou datovou banku díky které si budou vaši – podle všeho jen silnější nepřátele – pamatovat, veškeré detaily z vašeho posledního setkání. Příklad?

Ve videu je k vidění záběr z úseku hraní, kdy si hlavní hrdina bere na paškál místního vůdce menší skupiny skurtů Ratbaga. Tady přichází důraz na rozdílný styl hraní, kdy se s Talionem můžete k vašemu cíli dostat buďto potichu – stealth přístup by zde měl být velice obtížný -, anebo s abnormálním počtem skurutských částí dláždící zpáteční cestičku. Po, ať už to násilném, či naopak tichém zahnání Ratbaga do ústraní a následném zastavení jeho útěku, dostanete na výběr z vínku Talionových duchařských schopností.

Klik pro zvětšení (Middle Earth: Shadows of Mordor - preview)

Buď to budete moci Ratbaga i přes jeho značnou nechuť posednutím donutit, aby vás informoval o pozici svého šéfa Orthaga a v nepříčetném stavu se ho rovněž pokusil sesadit. Další z možností vám nabídne Ratbaga jednoduše pustit, aby o vás popovídal svým nadřízeným i podřízeným, kteří by se tak začali bát nepřemožitelného hraničáře, který jim za krátkou dobu zaklepe na dveře. A nebo můžete přejít na volbu trošku brutálnějšího rázu, a ze skuruta na místě udělat odstrašující případ.

Postupem času tak můžete vlastnit početnou armádu z donucení, kterou na nic netušící skuruty, skřety a troly můžete vypustit v přesně daný čas, a tím si ulehčit postup k hlavnímu cíli, v našem případě Orthagovi.

Ratbag každopádně při svém pokusu o radikálnější sesazení Orthaga selhal, ale díky značnému oslabení cíle, vám významně ulehčil následný souboj. Po efektivním doražení Orthaga přichází na řadu opět systém Nemesis, kdy se většina skurutů a skřetů rozuteče, jiní si vás zapamatují a ostatní využijí situace k nástupu na bývalé Orthagovo místo.

Trpělivost, je cestou k úspěchu

Stejně jako Ratbag, tak i Orthag byl před nějakým časem pouhý obyčejný řadový aktér, který by si nebít jednoho z mnoha questů ani neškrtl a vy o něj nezavadili ani pohledem. Při zdárném dokončení úkolů zakončeného, jak jinak, než menším soubojem, přichází na řadu volba, co bude s nešťastníkem dál. Zbavíte se ho hned teď? Nebo ho jen trošičku podusíte a pustíte? Kdyby jste se Orthaga zbavili hned, dostali by jste s něho jen nepatrné množství zkušeností, zatímco při jeho propuštění - z kterého si odnesl těžké popáleniny levé strany obličeje – a následného dozrání oběti vám po jeho likvidaci přibude již o něco více znatelný obnos zkušenostních bodů.

Klik pro zvětšení (Middle Earth: Shadows of Mordor - preview)

Abych vše uvedl na správnou míru, dozráním se z Orthaga stane silnější, mrštnější, ale hlavně mnohem tužší oponent, který si po čas svého zaslouženého odpočinku pořádně přilepšil a nastoupil na místo vyššího generála menší armády. Kromě již zmiňovaného zlepšení fyzických vlastností, si Orthag zapamatuje také charakteristické vlastnosti vašeho stylu boje. Díky tomu se z něj stane opravdu tuhý bojovník, na kterého už nebudou platit veškerá bojová a dokončovací komba kterými hlavní hrdina oplývá.

Obdobně na tom budou i vztahy, mezi vyššími skuruty a skřety, kteří se mezi sebou budou navzájem sesazovat, vraždit a uzavírat mocnější spojenectví. Zkrátka, dělat vše, co je tomuto druhu natolik blízké.

Podobnost je čistě náhodná

Samotní autoři se jistou - v určitých momentech až příliš okatou - inspirací dvojicí velkých her, které se v dnešní době pohybují mezi špičkami svého žánru, vůbec netají, nebo se k nim doposud pořádně nevyjádřili. Ostatně, obrovský vliv má na tom samotné vydavatelství Warner Bros, které svému svěřenci propůjčilo něco málo z před loňského Batmana a jedno velké, pro mnohé ne až tak legální vypůjčení většiny herních mechanik ze série Assassins Creed.

Klik pro zvětšení (Middle Earth: Shadows of Mordor - preview)

Inu, určitou inspirací celkového přístupu k překonání překážky hlavním hrdinou převzatou převážně ze série AC tento titul nezapře. Mezi námi, vymyšlení nového způsobu lezení, skákaní a šplhání v našem herním vesmíru neexistuje, tak proč nepoužít něco, co působí dosti reálně, a co je hlavní, co lidi baví a funguje?

Obecně vzato, myšlenka překonání překážky nohama napřed s následným sevřením hrany objektu ústy, a to celé zakončené efektivním vytáhnutím se pomocí zubů působí spíše směšně, než reálně a v takto - do značné míry seriozně - pojatém titulu by působil jako čůraní do dřezu. Jednoduše špatně!

Návrat starých tváří

Byť se titulu nedá odepřít jistá inspirace dnešními AAA tituly, která přímo evokuje po přejmenování na Assassins Creed: Shadow of Mordor, nemůžu si pomoci a s příslibem autorů o obrovském epickém nelineárním dobrodružství plného vedlejších questů, náhodných událostí a začlenění několika známých tváří, včetně Gluma, se na tuhletu ambiciózní akci začínám setsakramentsky těšit více a více.

Přeci jen, směsice tolika titulů, zabalená do jednoho extra šťavnatého balíčku, se každý rok nevidí. Otázkou ale zůstává, jak hru přijmou zatvrzelí fanoušci Tolkiena, které by si žádný rozumný vývojář rozhodně nechtěl znechutit.


CGwillWin