recenze
Nether

Nether - recenze
Nether - recenze
16:51, 18.05.2014

Máte rádi online hry, ale omrzelo Vás už WoWko, Dota a další a další profláknuté kusy? Už Váš neděsí nekonečné armády zombie, se kterými se roztrhl pytel? A litujete, že jste se nikdy nezúčastnili kurzu přežití? Pokud si alespoň na jednu z těchto otázek řeknete ano, Nether bude hra právě pro vás.

Klik pro zvětšení (Nether - recenze)

Hned na úvod je potřeba upozornit, že Nether je jakou si odezvou na šílenství okolo DayZ a je to patrné především ze dvou věcí. Zaprvé jde v obou případech o online hry se záměrem přežít. Za druhé jsou obě teprve ve fázi předběžného přístupu, což je někdy docela znát.

Klik pro zvětšení (Nether - recenze)

Chápu sice, že jde o beta verzi a online hru, i tak mě ihned po zapnutí zamrzela velice rychlá a velice osekaný editor postavy. Na výběr jsem dostal všeho všudy tři obličeje, abych následně vybral z pár kusů oděvu. Těch je sice ve hře víc, nicméně jsou placené. Co mě ovšem překvapilo, bylo prostředí tvoření postavy. To se dělí na vzhled postavy, info o ní (level a počet životů) plus množství peněz a seznam dovedností k vylepšení. Přepnout můžete také na celkové info o Vašem účtu. V porovnání s DayZ tak vychází v tomto případě Nether lépe.

Klik pro zvětšení (Nether - recenze)

Po vytvoření postavy se ocitáte ve městě, které rozhodně pamatovalo lepší časy. Z budov zbyly trosky a pomalu tu bují rozmanitá flora. Nejvíce město připomíná prostředí z Crysis 3 poté, co jím někdo proběhl s křovinořezem. Opět je tu zásadní rozdíl s DayZ, které hodně sází na venkovní prostředí.

Na výběr máte ze dvou možností. Buď se objevíte v jedné z chráněných zón a v klidu se s hrou seznámíte, nebo se vrhnete přímo do víru velkoměsta vybaveni pouze řeznickým nožem a nulovými zkušenostmi.

Klik pro zvětšení (Nether - recenze)

Ze začátku Vás hra provede jakýmsi tutoriálem, v němž bude vaším úkolem přenášet balíčky, za což budete dostávat odměny čili věci pro vaše přežití a zároveň se budete seznamovat s jednotlivými mechanismy hry. Vydáte se tedy k obchodníkovi se zbraněmi, smíšeným zbožím atd.

Klik pro zvětšení (Nether - recenze)

Jednou z prvních věcí, kterou uděláte, je připojení k určité skupině. Díky tomu máte pocit, že v tom všem nejste sami. Co je ovšem podstatnější můžete díky tomu zabírat území jako například kdysi v GTA, přičemž skupina s největším územím je vypsaná u výběru herního serveru. Problémem ovšem je, že se bod území zabírá neskutečně pomalu, a proto můžete na místě strávit i několik dost nudných minut.

Klik pro zvětšení (Nether - recenze)

Netherové jsou jakousi směsicí všeho možného a člení se na několik druhů.

A jak tedy v otevřeném městě zabít čas? Už bylo řečeno, že hlavním smyslem hry je přežit. Připravte se tak na žízeň, hráče natěšené na váš itinerář a konečně příšery, které jsou trochu jiné než klasičtí zombie. Takzvaní Netherové jsou jakousi směsicí všeho možného a člení se na několik druhů, přičemž každý vydává například jiný zvuk. Někteří se vznáší na křídlech, jiní vás o dost převýší a někteří útočí na dálku. Mohou se ovšem zákeřně teleportovat a svolávat, takže pokud nejste dost rychlí, můžete být v mžiku obklíčení a váš nůž vás nezachrání, ani kdybyste byli Jack Rozparovač.

Klik pro zvětšení (Nether - recenze)

Hra jde v zabíjení času ovšem ještě dále a sem tam vám na mapě vyhodí nějaký quest. Jedním z nich je například ubránění bezpečné zóny, takže zapomeňte, že jen občas vyběhnete do města. Opakem těchto misí je hon na Reapera. Jde o velkého Nethera, kterého je potřeba eliminovat. Většinu Netherů ovšem zlikvidujete vcelku snadno i nožem.

Netherové jsou možná se svojí teleportací zákeřní, nicméně nesahají ani po kotníky ostatním hráčům. Asi jsem naivní, ale čekal bych, že když už hrajete a jednou ze stěžejních částí hry je zabít ostatní hráče a vzít jejich předměty, tak to uděláte s bravurou a ctí, tváří tvář nepříteli. Opak je ovšem pravdou. Nejednou se vám tedy stane, že jdete s plným batohem směrem k bezpečné zóně a poslední, co uslyšíte, je výstřel do temene nebo rána sekerou a poté už pouze bezmocně koukáte, jak jste podle okrádáni. Po několika hodinách hraní a vylepšení postavy si poté říkáte, zdali má hra vůbec smysl.

Klik pro zvětšení (Nether - recenze)

Nejenže je vám zabaveno vybavení, ale zároveň všechny schopnosti postavy jsou tím pádem pryč a vy jedete pěkně od začátku. Nejeden hráč tak určitě bude přát zloději minimálně měsíční odpojení od internetu. Pokud byste svoje věci ovšem přece jenom rádi měli o něco déle nebo je prodali, tak k tomu slouží mezinárodní „stánek“, kde si je uchováte a popřípadě prodáte.

Počet konkurentů na docela velkou mapu je vcelku žalostný a bohužel to nezachraňují ani Netherové.

Při běhání po městě jsem ovšem narazil na docela častý nešvar, a sice prázdnou mapu. Kapacita serverů je prozatím 64 osob, ale stěží bývá naplněná do poloviny. Počet konkurentů na docela velkou mapu je proto vcelku žalostný a bohužel to nezachraňují ani Netherové. Z nějakého důvodu se totiž občas po Vaší smrti hra rozhodne Vám nepřekážet a vy tak i několik minut prostě běháte prázdnými ulicemi bez rizika, že by na vás někdo zaútočil.

Klik pro zvětšení (Nether - recenze)

Na druhou stranu se po další smrti hra zblázní a ihned za branami bezpečné zóny Vám naservíruje pořádné golemy ze všech stran zóny a tím vás odsoudí k rychlé smrti. V tu chvíli jsem nejednou vzpomněl na Dark Souls, kde měla smrt alespoň úroveň a umírat znovu a znovu Vás docela i bavilo. Vyváženost počtu a druhů nepřátel u mě hru prozatím hrozivé podkopává, nehledě na ostatní bugy.

Klik pro zvětšení (Nether - recenze)

Jednou z nejnepochopitelnějších situací pro mě byl okamžik, kdy jsem vlezl do vody, potopil se a začali mi unikat životy. Řekl jsem si, že voda je asi kontaminovaná, takže vyplavu ven. Nicméně postava se pod hladinou zasekla a já mohl pouze přihlížet, jak pomalu s plným batohem umírá. Stejný bug se poté několikrát opakoval, a proto radím: NEKOUPEJTE SE!

Dalším problém, který musím zmínit, jsou obchody. Občas se totiž stalo, že když už jste našli pouze část zbraně místo celé a šli si ji vyrobit k obchodníkovi, ten vás dokonale ignoroval a nereagoval na sebemenší podnět.

Nether rozhodně není špatnou hrou a je více než solidní alternativou k DayZ, kterou v několika ohledech převyšuje, nicméně jí trápí prozatím podobné nešvary. Snad se vývojáři budou svému dítku pilně věnovat a předloží hru, která se rychle zaplní hráči a opravdový boj o přežití bude moci teprve začít.

recenzovaná verze: PC

Autor: Jan Sadílek

DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Další survival onlinovka, která i přes své nešvary zaujme a je tedy celkem slušnou alternativou k DayZ.

CGwillWin