recenze
Deadfall Adventures

Deadfall Adventures - recenze
Deadfall Adventures - recenze
00:00, 02.02.2014

V historii dobrodružných her a filmů najdeme různé tváře, ať už ženské, nebo mužské. Kdybychom to vzali podle věku, na první místo by se zařadil Indiana Jones. Sympatický profesor, který ve svém volném čase, nebo pokud to po něm chce vláda, musí odhánět nácky, popřípadě bolševiky, od starověkých tajemství, které by člověk neměl poznat.

James Lee Quatermain, správňácký řízek z malého polského studia s oblibou ničení věcí dynamitem. Jak dopadl jeho příběh?"

V tu ránu jsme v současnosti, kde se nám o podobné dobrodružné výpravy starají Lara Croft ze série Tomb Raider, a Nathan Drake, protagonista PS3 exkluzivity Uncharted. Navíc se připravuje další Uncharted pro PS4 a pokračování restartu života Lary Croft je už také v přípravách. Není třeba podotýkat, že oba tituly jsou na velice dobré úrovni. Doufejme, že autoři tuto laťku zachovají i v příštích projektech.

Klik pro zvětšení (Deadfall Adventures - recenze)

Klik pro zvětšení (Deadfall Adventures - recenze)

Polští vývojáři ze studia The Farm 51 udělali hru, která přesně odpovídá hrám od podobných vývojářů. Je malá, vcelku dobrá, málo originální, v příjemném grafickém kabátku, s hroznou AI, podtržená uspokojující zábavou.

I nějakou tu romantiku zde najdete.

James Lee Quatermain je vnukem Allana Quatermaina, dobrodruha 19. století, který vzešel z pera spisovatele sira Henryho Ridera Haggarda. Jeho děd se podílel na archeologických výzkumech a objevech, takže není náhoda, že se řemeslo dobrodruha v rodině Quatermainů dědí, i když se jedná o fikci. Jamesův úkol je zprvu jednoduchý: pomoci mladé archeoložce s prohledáním ruin někde v Egyptě. Překvapivě však není jediná, která se chce seznámit s vytouženým artefaktem. Dobrodružství může začít! Jen musíme odstranit tyhle balvany... Co takhle dynamitem?

Hra se odehrává okolo druhé světové války, takže je jasné, kteří zmetci vám budou dělat potíže. Ano, opět tu máme nácky bojující ve jménu Führera, ale na chvilku se tu objeví také rudí, bolševici. Ti tu jsou však za totální blbce, a náckové jsou ti „lepší“.

Co z toho tedy plyne? Další příběh, který se z hlediska originality nemůže s ničím měřit, poněvadž to a ono jsme už někde viděli. Svůj průběh ale servíruje vcelku dobře.

Klik pro zvětšení (Deadfall Adventures - recenze)

Graficky Deadfall Adventures hapruje. Barevně to tu máme namíchané v příjemných odstínech. Teplé barvy Egyptu, přes studenou polární oblast po divokou džungli jižní Ameriky. S oblastmi, kterými budete z větší části lineárně postupovat, jsem byl vcelku spokojený. Levely jsou dobře navržené. Napravo staré kamenné cesty a stavby obrostlé mechem a jiným rostlinstvem, přede mnou skoro nic, kromě zasněžených ledovců (co byste taky chtěli v polární oblasti najít, McDonald?) – až po chvilce se dostanete opět do nějakého chrámu, a nalevo písek, kamenné stavby, a zase písek. Jó, písek, taky bych rád zajel v tuhle dobu někam do tepla.

Co mě tedy příjemně překvapilo na level designu, se tím pádem muselo někde vrátit. Obětním beránkem se staly tváře a celkově herní postavy. James Lee má ksicht jako štamgast z vedlejší hospody, jemuž by stačil nejmenší možný podnět, a jeho večeře by se vám objevila na klíně. Hlavní záporák, nějaký nácek, jehož jméno si teď nedokážu vybavit, má nato obličejovou grimasu jakoby mu aplikovali rektální teploměr nadměrné velikosti. Mrtvolnější obličeje jsem snad ještě neviděl. Je to škoda, graficky to mohlo dopadnout dobře, přestože herní engine není Frosbite 3.

Klik pro zvětšení (Deadfall Adventures - recenze)

Klik pro zvětšení (Deadfall Adventures - recenze)

Soubojový systém? Zklamání...
Kde hra hodně ztratila, je AI nepřátel. Klasicky tupí panďuláci s puškou v rukách, pokud se jedná o lidi, nebo starověké potvůrky, jejichž největším nepřítelem není kulka, jak jsem zprvu očekával, ale baterka po vzoru Alana Wakea. Tady jsem si vzpomněl na Sniper Elite: Nazi Zombie Army 2 – pokud si je nepustíte blízko k tělu, jsou docela papíroví.

Hláška, u které jsem se ale zasmál, kdy se dozvíte, jak přimět baterku více svítit, vám bude odpovědí: „Zmáčkni víc tlačítko.“ To je jako otázka, jak zesílit repráky. Otočíš kolečkem, ne?

À propos, máme tu ještě celkový styl hraní. Deadfall Adventures mixuje FPS střílečku s prvky adventury. Mezi sebou jsou celkově vyvážené, chvíli střílíte do Führerových oveček, chvíli řešíte nějaké ty rébusy. Je škoda, že se autoři zjevně báli, aby se hráči založení spíše akčně, než logicky, nezačali brzy nudit. Tím myslím to, že rébusy jsou proklatě jednoduché. I na střední obtížnosti vám hra nabízí vždy možnost nakouknout do deníku vašeho děda, a z něj vyčíst, jak těmi kameny posunout, nebo na které dlaždice byste rozhodně neměli stoupat. Rébusy byly jednoduché i na mě, často jsem se do deníku Allana Quatermaina nemusel podívat, a to jsem adventurní zelenáč.

Finálním slovem:

Zopakuji začátek této recenze: hra Deadfall Adventures je malá, vcelku dobrá, málo originální, v příjemném grafickém kabátku, s hroznou AI, podtržená uspokojující zábavou. Není špatná, takže pokud se chcete na dvě tři odpoledne zabavit, za vyzkoušení stojí.

DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Autoři si na nic nehrají, to je hlavní. Kdyby se chvástali vlastními nápady, dopadlo by to špatně.

CGwillWin