preview
Total War: Rome II

Total War: Rome II - preview
Total War: Rome II - preview
09:00, 03.07.2012

Psal se rok 2004, když britští vývojáři z The Creative Assembly dokončili třetí díl své Total War série, pojmenovaný Rome: Total War. Jak už vypovídá samotný název, hráči se v tomto titulu přesunuli z prostředí středověkého Japonska (či Evropy) daleko hlouběji do historie a zakusili, jaké by to asi bylo stát se jedním z římských vojevůdců a postupně dobýt do té doby známý svět.

Hra se díky (tehdy) neuvěřitelně skvěle vypadajícím a plynule běžícím bitvám rychle vyšvihla mezi velice populární tituly a v podstatě definitivně nastartovala rozkvět série Total War do takové podoby, jakou ji známe dnes. Letos, osm let od vydání a po dalších osmi dílech a datadiscích se situace částečně opakuje. Před dvěma roky jsme se konečně dočkali pokračování původního Shoguna a pokud vynecháme Medieval, který z „původních“ dílů se ještě nedočkal dvojky? Ano, tušíte správně. Právě ten legendární Rome.

Definitivní pád Kartága

Novinářům byla na nedávné oficiální akci prezentována bitva z Třetí punské války, konkrétně ta vůbec nejdůležitější – obléhání a následné zničení Kartága (149 před naším letopočtem). Celý pečlivě připravený a nascriptovaný segment začal na jedné z válečných lodí, na níž konzul Scipio Aemilianus promlouvá ke svým vojákům. Následující scéna jako kdyby byla vystřižena ze snímku Zachraňte vojína Ryana. Římské lodě se přibližují k přístavu, katapulty začínají střílet na městské opevnění, zatímco se římské legie jedna po druhé vyloďují na pláži poblíž hradeb. Jistě tedy tušíte, že lodě a pozemní armády se teď nově mohou účastnit stejných bitev, tak jako ve skutečnosti.

Klik pro zvětšení (Total War: Rome II - preview)Klik pro zvětšení (Total War: Rome II - preview)

Lehkou proměnou také prochází fáze rozmisťování jednotek před začátkem bitvy. „Klasická“ podoba známá z předchozích her samozřejmě nezmizí, přesto se můžete těšit nejenom na tyto vyloďovací sekvence, ale i na další netradiční začátky bitev, jak slíbil hlavní designér bitev Jamie Ferguson.

Další zásadní novinku představují dva nové systémy kamery. Vzpomínáte si na jednu z funkcí ve Fall of the Samurai, v níž jste mohli převzít kontrolu nad svým dělostřelectvem a pálit, kam se vám zlíbí? Total War: Rome 2 tuto myšlenku posune o trochu dál a umožní pozorovat probíhající bitvu očima kteréhokoliv vojáka na bitevním poli. Kamera se v tu chvíli ocitne na ramenech daného muže a vy z bezprostřední blízkosti uvidíte všechny ty krvavé detaily, které umožňuje nový engine. Boje muže proti muži by prý měly být daleko propracovanější než v předchozím Shogunovi. Velkou měrou k tomu přispěly i historické spolky specializující se na starověké boje, neboť byly využity při tvorbě animací.

Opačným extrémem je druhá kamera, která umožňuje bitevní pole oddálit takovým způsobem, že jej v jednu chvíli uvidíte celé. Tento taktický pohled ve své podstatě doplňuje funkci minimapy, neboť i zde se jednotky promění v jednoduché vlaječky a vy máte okamžitý přehled o celé situaci.

Klik pro zvětšení (Total War: Rome II - preview)Klik pro zvětšení (Total War: Rome II - preview)

Vzhledem k prezentované bitvě se přítomní novináři mohli přesvědčit, jak budou vypadat městské bitvy. Jedna dobrá zpráva rovnou na začátek: už nebudete muset bránit/dobývat jednu jedinou oblast v celé aglomeraci. Autoři slibují propracovanější systém obrany města rozdělený do několika částí a také několik dynamicky vytvářených úkolů.

Jak Kartágo nakonec dopadlo zřejmě připomínat nemusíme. Prezentace vrcholila útokem válečných slonů na pozice konzula Scipia Aemilianusa a jeho mužů. Nutno uznat, že ve chvíli, kdy se tyto starověké tanky vynořily z prachu od právě zřícené věže, pár přítomných zatajilo dech. Závěrem se sluší dodat, že obléhání a zničení afrického města by se ve finální hře mělo objevit jako jedna z historických bitev.

Římské impérium

Taktická část kampaně do této chvíle zůstává skryta v mlze, zatím je známo pouze několik základních detailů. Herní mapa by měla být ještě rozsáhlejší než v prvním díle, s největší pravděpodobností se bude rozrůstat hlavně na východ. Autoři na toto téma zarytě mlčí a neustále dokola opakují, že oblast, na níž bude singleplayer probíhat, bude „velká“. Nic víc z nich novináři na prezentaci vytáhnout nedokázali. Stoprocentně tak můžeme říct pouze to, že budete bojovat na pláních Evropy, Afriky a Asie.

Kampaň se má také daleko více soustředit na lidské osudy. Konkrétně to bude znamenat přibližně něco takového – každý hratelný národ bude mít nejenom svůj vlastní strom vyzkoumatelných technologií, jednotky, problémy a „styl“, ale také příběhy důležitých osobností. Tyto minipříběhy budete muset během hraní řešit a vaše rozhodnutí mají mít odezvu i v rámci celé vaší hry. Prý má jít o daleko propracovanější systém nastíněný v datadisku Fall of the Samurai, rozhodnutí však nemá být víc, ale mají být zajímavější.

Lidskému vyznění kampaně má dopomoci i jednodušší systém správy držených oblastí. Britové to vysvětlují na první pohled jednoduchým důvodem – správa je prý už teď docela dost složitá a později by se hra mohla zvrhnout do nikdy nekončícího papírování. „Chceme, aby se hráči cítili jako Římský vojevůdce,“ uvedli, „Římský císař nepřemýšlel o tom, co udělat se specifickou jednotkou lučišníků, ale přemýšlel o pozici desáté legie. Chceme, aby hráč přemýšlel o svých armádách jako o legiích a ne jako o náhodném mixu jednotek.“

Poslední odstaveček této části se bude věnovat umělé inteligenci, jednomu z nejznámějších problémů série Total War. Autoři jsou si tohoto problému vědomi a opět slibují, že tentokrát už to všechno bude ťip ťop, ale... Zkrátka nám momentálně opět nezbývá nic jiného, než věřit. Dokonce si prý pro tuto část hry vytvořili speciální pozice designérů. První zásadním rozhodnutím je sloučení umělé inteligence pro diplomacii a mapu kampaně do jedné, což by mělo mít za následek lepší spolupráci a reálnější a hlavně inteligentnější rozhodnutí počítačem ovládaných frakcí.

Závěr

Fanoušci se konečně dočkali, jejich prosby byly konečně vyslyšeny (Total War: Rome II byl totiž ten nejčastější požadavek fanoušků směrem k vývojářům). Total War: Rome II zatím vypadá na další skvělý příspěvek do této skvělé série, která jaksi postrádá přímého konkurenta a už několik let se neochvějně drží na špici. Je skvělé, že autoři ani po těch všech dílech neusnuli na vavřínech a stále se snaží nabízený zážitek zlepšovat a umocňovat. Uznáváme, moc toho zatím o hře nevíme, nemůžeme se však dočkat, až budou zveřejněny první obrázky přímo z hraní. Do té doby můžeme pouze čekat, doufat a nedočkavostí podupávat nožkou.


CGwillWin