preview
FUEL - atraktivně vyhlížející závody

FUEL - atraktivně vyhlížející závody
FUEL - atraktivně vyhlížející závody
00:00, 15.04.2009

Studio Codemasters si v herním světě udělalo velké jméno. Velký podíl na tom mají jejich závodní hry, jako jsou Colin McRae: Dirt a Race Driver: Grid. Přesto, že samotný Grid byl vyvinut na parádním enginu a nabízel vynikající požitek z jízdy, tvůrcům to zkrátka nestačilo. Chtěli něco více! Na řadu tedy přichází Fuel a s ním nová éra závodních her.

Naší recenzi Race Driver: Grid naleznete zde.

Klik pro zvětšení (FUEL - atraktivně vyhlížející závody)Klik pro zvětšení (FUEL - atraktivně vyhlížející závody)

Fuel, jenž nedostal žádný podtitul je vyvíjen v Asobo Studios. Autoři vyvinuli zcela nový engine na kterém hra bude postavena. Mnoho z vás zřejmě překvapí, že engine je ve vývoji již 4 dlouhé roky a nabízí nevídané možnosti. Bylo slíbeno celkově 14 000 kilometrů čtverečních, na kterých bude možné jezdit. Zní to sice neuvěřitelně, ale je tomu skutečně tak. Takto velké herní prostředí jsme doposud v žádné hře neviděli. Díky novému enginu je také možné vidět nejrůznější vlivy počasí, které se budou neustále a pravidelně střídat, od prudkého deště až po hrozivá tornáda. Každý metr této ohromné plochy bude vykreslen do nejmenších detailů. Co se týče načítání jednotlivých lokací, vypadá to, že mapa bude jako jeden velký celek a loadů bychom se měli dočkat pouze vyjímečně. Terén nebude pochopitelně pouze rovinou, ale budou zde lesy, řeky, pouště, hory, pustiny atd.

Klik pro zvětšení (FUEL - atraktivně vyhlížející závody)Klik pro zvětšení (FUEL - atraktivně vyhlížející závody)

Fuel, ale nebude projížďkou růžovým sadem. V nepřístupném a drsném terénu budete moci jezdit v buginách nebo motorkách a čtyřkolkách. Stejně na tom budou i vaši soupeři. Velice se těšíme na závody, kdy se sotva držíte na silnici a vaši soupeři do vás při tom narážejí a dělají vše proto, abyste skončili v následujícím stromě či rokli. Hra nabízí parádní dohlednost, a to až 40 kilometrů. To je opravdu úctyhodné číslo. Zároveň by ale nemělo hrozit pomalé načítání terénu před vámi.

Co se týče příběhu hry, ten je zasazen do blízké budoucnosti. Svět se změnil kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám a s těmi budete mít problémy i vy. Každou chvilku budete vystaveni tomu nejhoršímu počasí, jaké si vůbec dokážete představit. I toto by mělo přidat více adrenalinu do vašich žil. Na tyhle závody se prostě musíte těšit.

Klik pro zvětšení (FUEL - atraktivně vyhlížející závody)Klik pro zvětšení (FUEL - atraktivně vyhlížející závody)

Autoři slíbili i rozsáhlý multiplayer, kdy se do jednoho velkého světa může zapojit až 100 online hráčů najednou. Zda je toto reálné se teprve uvidí. Zatím není úplně jasné, jakým způsobem se budete ve světě orientovat, ale není nad to si občas vyrazit jen tak napříč krajinou a ukázat, kdo je tady pravým králem offroadových závodů.

Na Fuel se velmi těšíme. Přesto že závodních titulů, už vyšla spousta, Fuel je naprosto ojedinělá hra, která zřejmě následující generaci závodních her ukáže, jakým směrem se mají ubírat. Nabízí opravdu velkou výzvu pro všechny závodníky. Jediné, co by mohlo pokazit výslednou kvalitu je fakt, jak se autorům podaří vše skloubit dohromady. Největší strach je zde z PC konverze, která by mohla mít kvůli různorodosti hardwaru značné problémy a samotný engine by mohl být dosti náročný.

Hra Fuel vychází pro platformy PC, PS3 a Xbox 360, koncem letošního května.

Trailer ke hře


Video zachycující prostředí a rozlohu hry


CGwillWin