preview
Prototype

Prototype
Prototype
00:00, 18.11.2007

Jako malý jsem vždycky toužil stát se někým výjimečným. Astronautem, závodníkem Formule 1, popelářem nebo klidně miliardářem. Každopádně už vím, že nechci být jako Alex Mercer. Je sice výjimečný, ale ne tak docela tou správnou cestou… Když se jednou probudil, vytušil, že něco není v pořádku. Ruce se mu měnily v klepeta, když běžel, zdálo se mu, že jedoucí auta stojí a když vyskočil, octl se neznámo proč na vrcholku Empire State Building. To už bylo vážně divné!

Klik pro zvětšení (Prototype)Klik pro zvětšení (Prototype)

Přichází nová hra od Radical Entertainment, tvůrců Scarface: The World is Yours (průměrně 77.46% v českých recenzích), Hulk (průměrně 71.5% v zahraničních recenzích) a Simpsons: Hit & Run (82.00% v českých recenzích). Tedy od lidí, co za sebou nemají žádnou pecku, ale hru jako takovou vytvořit umí. Už ale dále nechtějí setrvávat ve stínu ostatních, a tak přichází s Prototypem. Ten už na pecku i vypadá, ovšem kdo ví, co se ještě stane. Prototype totiž vychází až na podzim roku 2008.

Klik pro zvětšení (Prototype)

Marr3wk_13-11-2007-07-31-19_03.jpgPlác.
Jak již bylo naznačeno v úvodu, postavíte se do role Alexe Mercera, který vlastně neví, co se mu stalo. Může za to vláda? Armáda? Pes Fík od sousedů? Kdo ví, jestli 101 dalmatinů neplánuje převrat… ale pryč se psy! Tohle je přeci survival horor! A survival (= přežití) v pravém slova smyslu. Město nápadně se podobající New Yorku je rozděleno na čtyři oblasti, přičemž ani v jedné není klid. Jedna je okupována armádou, druhá naopak zmutovanými příšerami, ve třetí se tyto dvě skupiny mlátí a čtvrtá je sice nazývána jako neutrální, ale kdo ví, co se tam skrývá.

Takže, víte, že máte chapadla, klepeta, kůži jako hroch, rychlost větší než gepard a celkově jste prostě nad-člověk, takřka přesně takový, jakého by si strýček Adolf přál. Pokud tedy ovšem nejste žid, ale to nejde z dostupných informací moc dobře zjistit. I když si možná myslíte, že jste ten dobrý, není to tak úplně pravda. Abyste přežili, musíte občas použít schopnosti, které nemáte. A jak je získat? Učit se z manuálů a jít hledat do Tibetu vetché staříky by nebyla ta nejlepší možnost. Klik pro zvětšení (Prototype)Proto by bylo dobré objevit svoji další kůl schopnost. Možná se vám to nebude líbit, ale nejjednodušší je zamordovat člověka, který chtěnou schopnost má a je to. Rychle & Jednoduše, to je Alexovo heslo. Chcete řídit helikoptéru? Žádný problém, zapíchněte pilota a hned vám naskočí, které páčky jsou k čemu.

Nabídka dopravních prostředků je bohužel celkem malá, protože nelze ovládat civilní vozidla. Ty jsou vám sice díky vaší superrychlosti k ničemu, ale své kouzlo to má. Ovládat tak budete „pouze“ již zmíněný vrtulník (Apache), stíhačku (F-22 Raptor) a další těžkou vojenskou techniku, jako třeba takový tank. Příznivce rozsáhlého zbraňového arzenálu možná také zklame takové malé číslo, kterým 20 bezesporu je. Přestože to oproti téměř 600 000 kouskům z Borderlands vypadá chabě, nezapomeňte, že máte své chapadlo-klepetovité ruce, kterými se dá zabavit mnohem lépe, než „nějakou“ brokovnicí.

Klik pro zvětšení (Prototype)Klik pro zvětšení (Prototype)

Po grafické stránce vypadá Prototype velice slušně, i když kdo ví, jestli to v roce 2008 bude vůbec stačit. Grafické standarty se mění rychleji než Alex Mercer. Hra běží na enginu z Hulka, tak uvidíme, co z něj dokáží autoři vymáčknout. Na Prototype se tedy lze v podstatě těšit. Nevěřím, že to bude zas taková pecka, ale nadprůměrná akční zábava téměř s jistotou. Hlavně pokud Radical Entertainment pořádně zapracují na blbnutí s hrdinovými nadlidskými schopnostmi. Pro příznivce multiplayeru ještě zpráva na závěr, vězte, že bude možné projít hru v kooperativním módu až ve čtyřech lidech.


CGwillWin