preview
Shadow Vault - dojmy z hraní

Shadow Vault - dojmy z hraní
Shadow Vault - dojmy z hraní
00:00, 20.02.2005

Musím přiznat, že o slovenské herní vývojáře jsem se nikdy moc nezajímal. Co si tak z jejich tvorby vybavuji je asi jen Spellcross což byla tahová strategie, kde jste tuším bojovali s mutanty. Hra to nebyla špatná, ale mě moc nesedla a tak jsem Slováky i nadále opomíjel. Nedávno vzbudila můj zájem zpráva, že tým Mayhem Studios připravuje mix tahové strategie a RPG na způsob Falloutu. Popravdě tato zpráva nadchla snad všechny, kteří nedají na modrý trikot s číslem 13 na zádech dopustit. Hra byla ohlášena, už zbývalo jen čekat. Do redakce se nám dostala verze, kterou jsme zprvu považovali za finální produkt, ale nakonec se asi jedná jen o něco na způsob pozdní bety, která se ale od konečné verze nejspíš bude lišit jen kosmeticky. Zde si dovolím upozornit čtenáře… Nikdy (ale opravdu nikdy) nevěřte Robinovi, že ta či ona hra je opravdu sqělá, protože to co jsem s hrou zažíval já by se dalo označit za ráj, očistec a peklo, přesně v tomto pořadí. Hru jsem tedy hrál… a výsledek? Slovenské herní vývojáře ignoruji nadále…




Hru budu v tomto článku srovnávat s Fallout Tactics (což je hra, kterou SV v lecčems napodobuje a je to Fallout) a Jagged Aliance2, což je asi best taktická akce s tahovým režimem, který má i SV. nuže, směle do toho

Klik pro zvětšení (Shadow Vault - dojmy z hraní)Klik pro zvětšení (Shadow Vault - dojmy z hraní)

První kolo -> Příběh

SV: Tak tady to vývojáři nevychytali. Příběh je… no… prostě tam je a to ve formě dosti nestravitelné a na hru nemá v podstatě žádný dopad a tudíž atmosféru hry nijak nepodpoří. Ve zkratce jde o to, že Kontingent (což jsou jacísi týpci z budoucnosti) se strojem času (či jak tomu chcete říkat) přenesli zpět do roku 1958 aby si zajistili (jak jinak) budoucí absolutní nadvládu podrobením si veškerého lidstva na planetě. Do toho se jim připletou mimozemšťani, kteří si na Zemi vystřelí z děla a způsobí tak atomovou katastrofu a zbude jen hrstka přeživších, z nichž se někteří (jako hlavní postava generál A. W. Draw) postaví proti Kontingentu… bla bla bla… prostě nic převratného.

FT: Příběh zde byl, ale jestli v SV moc děj neovlivňoval, tak tady je to ještě fatálnější. Děj jste sice sledovat mohli, ale nemělo to žádný extra význam.

JA2: Tady je to stejné jako v obou předchozích případech. Příběh je, ale nemá cenu se jím zabývat. U této hry šlo ale opravdu o něco jiného než o příběh.

Verdikt: Jak jsem napsal, žádná hra v této oblasti nijak neexceluje, u FT to bylo lehké zklamání a od JA2 se čekalo všechno jen ne propracovaný příběh. SV jej ale mít mohl a vývojáři možná se silným příběhem i počítali, ale skutek utek.

Klik pro zvětšení (Shadow Vault - dojmy z hraní)Klik pro zvětšení (Shadow Vault - dojmy z hraní)

Druhé kolo -> Herní systém a možnosti boje

SV: Popravdě nevím, jestli bylo zamýšleno z Shadow Valutu udělat trochu taktičtější záležitost, ale tahový systém a rozdělená povolání (hrdina, medik, voják, sniper…) by tomu dost napomáhaly. Nevím proč se tak nestalo, protože takhle nemůžete dělat nic jiného než chodit od potvory k potvoře, střílet do nich, tu a tam hodit granát, občas jít na férovku a v případě potřeby se vyléčit, nebo použít jinou speciální schopnost. Prostě po čase dost nuda, nehledě na to že jednotky jsou dost uniformní a když máte 3 vojáky vedle sebe tak mě jímala hrůza nad tím jak nudně stejně všichni vypadají (postavy odlišené podle vybavení mělo i Diablo a Fallout). Na boj němá vliv natočení jednotky, nejsou tu žádné pozice (skrčení, plazení atd.), které by měly vliv na střelbu, či detekci nepřátel nic. NIC! Je to až zoufalé, ale tady NIC není! Boj probíhá nejen v exteriérech, ale občas se můžete podívat i do vnitřků budov, což nedoporučuji, protože proti tomu je boj pod širým nebem naprostá lahoda. Suma sumárum bojujete prostě stylem že kliknete na nepřítele a buď uspějete nebo ne. Docela slabota, když vezmu v úvahu, že kromě boje už můžete jenom chodit (nuda snad v každé hře a při tahovém systému to platí dvojnásob), mluvit s NPC (některé se k vám přidají), ale dialogy nemají díky nic moc příběhu až takovou hloubku a smysl a nakupovat vybavení. To je trochu méně klasické, neboť zde nekupujete věci za „měnu“ ale za prestiž, kterou získáváte plněním hlavních a postraních úkolů.

FT: U Fallout Tactics to bylo o něco lepší. Hra nebyla čistě tahová (což ale není plus ani mínus) a mohli jste měnit pozice, režimy chování atd. Tak o 50% lepší než SV a v daleko zábavnější formě.

JA2: Tak tohle je po této stránce naprosté nebe. Máte snad miliardu možností, jak takticky a rychle eliminovat nepřítele! Kdo nehrál, nepochopí :). Je ale pravda, že tato hra byla k tomuto účelu vytvořena a některým lidem také moc nesedla.

Verdikt: Jednoznačným vítězem je Jagged Aliance 2 následovaná Fallout Tactics a někde za nimi v nejvzdálenějším rohu se krčí Shadow Vault. Není to nespravedlivé ač se možná zdá, že vybírám kategorie, ve kterých se hře moc nevede, hra se tváří, že by tam něco takového mohlo být.. Nu dobrá, je to mix RPG a strategie, tak se pojďme podívat na tu RPG stránku…

Klik pro zvětšení (Shadow Vault - dojmy z hraní)Klik pro zvětšení (Shadow Vault - dojmy z hraní)

Třetí kolo -> RPG systém

SV: Nuže, tahle hra má RPG prvky! Nečekaně! Jednotky získávají zkušenosti a následně levelují, což kladně ovlivňuje jejich vlastnosti. Nečekejte ale žádný přerod zelenáče v supermana, protože rozdíly nejsou moc viditelné… Po briefingu jdete do mise, ve které čas od času dostanete nějaký ten vedlejší úkol. Třeba najdete polomrtvého člena druhé strany a naskytne se vám možnost jej vyzpovídat. Musíte si mrzáčka ale taky bránit, protože pro své bývalé kamarády se rázem stane lákavou kořistí. Za splněné úkoly pak dostáváte prestiž.

FT: Jako každý Fallout i tento běží na oblíbeném systému S.P.E.C.I.A.L. se spoustou perků a traitů, které dodávají RPG systému hry takřka nekonečnou variabilitu a předem daná jasná pravidla, se kterými se každý bez problémů žije… Úkoly byly jasně dané a sem tam jste narazili i na nějaký ten vedlejšák.

JA2: V Jaggy2 měla každá postava vlastnosti, které se zvyšovaly, jak jinak, tréninkem a téměř každé zlepšení bylo opravdu cítit. Kupříkladu si pamatuji na medičku Iru, která ze začátku netrefila ani krávu z metru a ke konci jsem ji pasoval na nejlepší sniperku.

Verdikt: No, ač se Shadow Vault z této trojice tváří nejvíc jako RPG, musím jej opět odsunout až na poslední místo. Opět žádné překvapení, nějaký nápad a tak…

Klik pro zvětšení (Shadow Vault - dojmy z hraní)Klik pro zvětšení (Shadow Vault - dojmy z hraní)

Čtvrté kolo -> Grafika, zvuk atd.

SV: Grafika Shadow Valutu mi na první pohled připomněla sérii Fallout. Aby taky ne, když prostředí je prakticky stejné. Nejvíc podobný je asi Tacticsu, který se mi ale líbil více, byl po stránce grafiky detailnější a ne tak nudný a jednotvárný. Nejvíc mě na 3D terénu štvalo, že občas lze střílet přez rohy budov a někdy i doslova skrz kopec! Na SV je nejhezčí asi menu… Zvuky jsou průměrné a hudba se jen sporadicky snaží navodit atmosféru postapokaliptyckého světa plného beznaděje.

FT: Jak jsem naznačil, FT se mi po technické stránce líbil více…

JA2: Dnes už Jaggy2 asi nikoho svou grafikou neoslní a v tomto kole je tím poraženým právě ona. Jako plus mohu přičíst snad jen pěkné animace postaviček

Verdikt: Poprvé se SV nachází ve středu pole, což je ale na hru z roku 2005 více než slabé. Nu ale budiž.

Klik pro zvětšení (Shadow Vault - dojmy z hraní)Klik pro zvětšení (Shadow Vault - dojmy z hraní)

Páté kolo -> Atmosféra

SV: Po stránce atmosféry je na tom výtvor Mayhemu docela dobře. Sice to není hra, kterou bych hrál dokud bych před monitorem neusnul (jako se mi to stalo u JA2), ale má své kouzlo. Ale vlastně ani nevím, jestli to bylo opravdu hrou nebo oblíbenými songy, které mi přehrával WinAmp na pozadí (protože jsem po pár hodinách nemohl hudbu a zvuky hry vystát).

FT: Fallout je prostě Fallout. Nikdo neví proč, nikdo se ani neptá, prostě to všichni doslova žereme. To snad k atmosféře stačí ne? :)

JA2: Ano, u této hry jsem usnul… vyčerpáním. Pokud se vám tenhle styl her líbí, budete v sedmém nebi. Ještě teď mám v živé paměti, jak jsem co chvíli vykřikoval hrůzou, když se za jediným rohem, který jsem nekontroloval objevil voják s brokovnicí a nechal mě nahlédnout do útrob mých svěřenců :). To snad mluví za vše…

Verdikt: Dovolte mi citaci: „Fallout je prostě Fallout. Nikdo neví proč, nikdo se ani neptá, prostě to všichni doslova žereme.“ :)… ale v tomto ohledu to není se SV nijak přehnaně špatné, jen tomu leccos chybí…

Klik pro zvětšení (Shadow Vault - dojmy z hraní)Klik pro zvětšení (Shadow Vault - dojmy z hraní)

Final Match

Já osobně nemám nic proti Slovákům ani jejich zemi, ale tahle hra je… no, není nijak špatná, ale přijde mi hodně nedotažená a sterilní. Nic tu nemá tu správnou hloubku, voják je prostě voják a málokdy má jméno a když už ho má, tak je to prostě jen Mr. Black a nic víc a pochybuju, že se to do finální verze změní. Vlastně pochybuji že se cokoli změní. Shadow Valutu nemohu dát víc než 62%, které si ale docela zasloužil.


CGwillWin