speciál
Reportáž: For Games 2013

Reportáž: For Games 2013
Reportáž: For Games 2013
23:18, 13.10.2013
Markovy úvodní dojmy

Letošní ročník For Games - především sobotní den - ukázal, že pořádat herní akce má v Česku pořád smysl. Doby Invexu rozlehlého po celém brněnském výstavišti jsou sice nenávratně pryč, ale zaplněná hala letňanského výstaviště dávala tušit, že když je zajímavý program a něco pořádného k vyzkoušení (loni WiiU, letos PS4), zvedne se z gauče opravdu hodně lidí. O ovladače jsme se tedy klasicky museli prát, ale naštěstí byl Kuba na výstavišti i v pátek, kdy bylo o poznání volněji. Herní mikrodojmy tedy hledejte hlavně u něj.

Novinkou letošního ročníku byl dokonce celý kus haly věnovaný let's playům a let's playerům. Možná se budete divit, ale bylo jich také hodně (navzdory dalšímu zvláštnímu vstupnému), jen měli tu výhodu, že se rozlezli po prostoru skoro tak velkém, jako měl k dispozici celý zbytek For Games, S tímto fenoménem budeme muset na CzechGameru také něco udělat - ještěže máme v partě slavného let's playera FireTighta, aneb Jirku.

Playman neváhal do svého koutku postavit i kus pirátské lodě a u jeho velké obrazovky s Assassin's Creed: Black Flag bylo vždycky narváno. Na pódiu Rocksmith a Ubisoftu (či co vlastně mělo propagovat) pak občas vyhrávala spíše ke škodě věci jakási rocková kapela.

Nejvíce mě mrzí nevyzkoušení Occulus Rift, "brýlí" pro 3D virtuální realitu, které byly vždy a všude okupovány a nejspíše ani mávání novinářskou visačkou by nepomohlo (ne že by pomohlo kdekoliv jinde...).

Klik pro zvětšení (Reportáž: For Games 2013)Klik pro zvětšení (Reportáž: For Games 2013)

Jakubovy herní doplňky

V piatok bolo na For Games 2013 fakt oveľa ľudí menej, než tomu bolo v sobotu. Pre mňa z pohľadu bežného zákazníka bol piatok doslova príjemným dňom. Na hry som nečakal dlho, nepredieral som sa cez plné davy ľudí. Napriek tomu ani piatok nepredstavoval pusté miesto. Ľudí tam bolo stále dosť! V piatok sa o program postarala herná relácia Indian, kde dostala celkom veľký priestor. Zároveň v piatok ničila ušné bubienky rocková kapela, o ktorej písal Marek, kedy bol počet decibelov asi fakt vysoký. V sobotu to až tak nepríjemné nebolo.

Herné dojmy som stihol uloviť hlavne z Knack, Assassin's Creed IV: Black Flag, alebo Driveclub, či dokonca exkluzívnu novú generáciu PS4 kamerky. Ktorej meno tam nikto nepredstavoval a skôr sa tvárila mierne nenápadne. Mimochodom jednoduchá hra, ktorá sa na nej hrala bežala bez PS Move. A či ma zaujala? Úprimne veľmi nie. Škoda, že sa na For Games nedostali očakávanejšie pecky od Sony...

Čo sa týka hier, celkovo bolo tam toho ozaj dosť. PC hráčov mohlo zaujať hranie na 4K obrazovke Metro: Last Light, hra vyzeralá fakt úžasne. Nutno dodať, že ešte nedisponovala všetkými textúrami v tak vysokom rozlíšení, ale aj tak to stálo za to, vidieť to v pohybe.

Mimochodom som sa v sobotu aj v piatok dostal k odskúšaniu Nvidia Shield, čo je handhald od výrobcu grafických kariet. Konečne dáva väčšina androidových hier zmysel. Na dotykovej obrazovke sa väčšina z nich predsa nedá hrať. Nvidia Shield je poriadny kus hardvéru a ponúka to pravé pre správneho hráča. Som zvedavý čo sa vyvinie z toho streamovaného hrania hier z počítača. To môže byť poriadne lákadlo.

Klik pro zvětšení (Reportáž: For Games 2013)Klik pro zvětšení (Reportáž: For Games 2013)

Tomášova úvaha

Jak už padlo, herní akce typu For Games mají v Česku, i Slovensku, smysl. Jasně, podobné věci se u nás příliš nedějí, a klidně mě opravte, když řeknu, že by se celkový počet podobných akcí za jeden rok dal spočítat na prstech jedné ruky (nepočítám akce pro fanoušky té... pro mě připitomělé hry zvané Minecraft - nezapomeňte mě ukamenovat za tento výrok). Každopádně nemůžu porovnávat, protože, přiznávám, For Games 2013 byla první akce, která mě přinutila zvednout zadek a vyrazit přibližně 170 kilometrů do našeho hlavního města.

Stálo mi to za to? Z větší části ano, ale i ne. Jet na tuto akci pro mě jako pro hráče byl rozhodně pěkný zážitek a příjemně strávený víkend. Vidět, že tyto akce mají vážně smysl, i když jsme malé zemičky v té Evropě. Lidí zde bylo spousta. Samozřejmě, byla sobota a Re-Play Fan Day 3.0 byl rozhodně největší lákadlo. Spousta věcí na vyzkoušení (PS4, Occulus Rift), s Kubou jsme si dokonce dali něco jako battle u stánku Rocksmith, a myslím, že bychom se mohli zapsat do knihy historie jako ti nejhorší, kteří to kdy zkusili. Ale je to o cviku a taky o tom, že nejsme v muzice moc zkušení. Dále různé soutěže, rozdávání věcí zadarmo, to všechno se mi líbilo. Jak jinak potěšit fanoušky, že?

Teď se dostávám k zápornému bodu. A tím je lidská demence. "Jéé, támhle jsou brambůrky zdarmá. Jdemé!" Ano, možnost menšího občerstvení zadarmo je rozhodně pěkné gesto, ale když bylo pravidlo "1 balíček pro jednu osobu" a měl jsem možnost vidět, jak se lidé vraceli opakovaně a jedno dítě dokonce vběhlo do stánku (nebo co to bylo) a nabralo si jich tam poměrně dost, tak jsem musel jít jinam, na tohle jsem neměl. Rozhazování věcí... no spousta lidí na to asi bude mít jiný pohled, ale když letí vzduchem triko, dopadne na zem a šest lidí se o něj jde rvát jako lvi o maso, tak to je taky podívaná. Bylo mi líto jednoho chlapce, který byl dvakrát větším klukem odstrčen až spadl, přestože byl nejblíž, a daný "agresor" z toho nakonec nic neměl, tak si musím poťukat na hlavu. Chtíč je nechutná věc.

Klik pro zvětšení (Reportáž: For Games 2013)Klik pro zvětšení (Reportáž: For Games 2013)

Jirkův finiš

Na For Games jsem byl letos poprvé a s radostí přiznám, že mé výsledné dojmy jsou veskrze pozitivní. Viděl jsem spoustu zajímavých věcí, potkal a popovídal si se spoustou svých známých, které jsem do této chvíle slyšel maximálně tak v telefonu/přes Skype a také měl příležitost se aktivně podílet na jedné ze sobotních akcí, konkrétně na Fan Day 3.0 televizního pořadu Re-Play.

Rád bych se také alespoň okrajově zmínil o zároveň probíhajících výstavách For Babies a For Toys, které jsem sice navštívil pouze okrajově, ale také se mi líbily. Tedy hlavně For Toys, protože přeci jenom dupačky a kočárky už pro mě nejsou příliš aktuální. Především některé modely letadel, tanků či lodí vypadaly úžasně (a také model Eiffelovy věže z Merkuru).

Negativa? Snad jen dvě. Jednak mi vadila hlasitě hrající rocková hudba u stánku Ubisoftu, která vždy spolehlivě přeřvala cokoliv a kohokoliv a také asi pět výbuchů hned vedle něj, tedy u pirátské lodi zastupující sérii Assassin's Creed. Ono přeci jenom, v uzavřeném prostoru haly, byť vcelku rozlehlém, to nebylo zrovna nic moc příjemného.

Mimochodem, nikdy by mě nenapadlo, že Marek dorostl do velikosti Eiffelovky!

P.S. Příště si nesmíme všichni zapomenout foťáky. Omlouváme se příšernost fotek z mobilů.

P.P.S. Redakce CzechGameru doporučuje toto zařízení na převoz dětí.

Klik pro zvětšení (Reportáž: For Games 2013)


CGwillWin