speciál
Gears of War 3 - příběhové preview

Gears of War 3 - příběhové preview
Gears of War 3 - příběhové preview
18:40, 27.09.2011

Když jsem si zhruba před dvěma týdny pohrával s myšlenkou na příběhové preview - takové celkové shrnutí - ze světa Gears of War, můžu ze své současné pozice naprosto psychicky vyčerpaného pisálka říct, že jsem nevěděl, do čeho se hrnu. Ještě než vám naservírujeme recenzi aktuálních Gears of War 3, přinášíme vám náhled na události mezi druhým a třetím dílem tak, jako nejspíš nikde jinde na českém internetu. Znalcům popisovaného děje bych se chtěl omluvit za občasnou zkratkovitost a neúplnost událostí, výmluvou mi budiž opravdová epičnost obsahu a objem stránek posledních tři oficiálních knih (cca přes 700 stran) - právě ty totiž vysvětlují, co všechno se mezi dvojkou a trojkou vlastně událo. Následující text je pouze výčtem toho nejdůležitějšího a pro hráče Gears of War 3 alespoň trochu relevantního dění ve sci-fi světě planety Sera. Také jsem nechtěl případnému budoucímu čtenáři GoW knih odhalit příliš z jejich obsahu a spíše jej jen tak trochu navnadit. Snad mou snahu a práci čtenáři ocení. Nuže, jdeme na to...

Po potopení Jacinta a zaplavení Locustích tunelů na konci druhého dílu se zbytek populace a armáda přesouvá na sever do Port Farral, staré námořní základny COG, kde ovšem dlouho nevydrží. Ač jsou nájezdy Locustů už jen sporadické a víceméně zoufalé, zdejší krutá zima si vybírá oběti na civilní části obyvatelstva. Momentální vůdci koalice – předseda vlády Prescott, plukovník Hoffman a námořní kapitán Michaelson (objeví se v GoW3 hned na začátku) – proto usednou k mapám a následně vyšlou Deltu na průzkum vulkanického ostrova Vectes, osamoceného uprostřed oceánu. Zde se totiž nachází námořní základna, jejíž specialitou byl výzkum chemických zbraní a byla dlouhá desetiletí považována za neobyvatelnou. Jak ovšem k údivu ostatních odhalí Prescott, jedná se jen o utajovanou dezinformaci, která měla během předchozí války odradit nepřátelské státy od průzkumu základny a nic tedy nebrání jejímu osídlení. Delta při průzkumu malebného ostrova s mírným podnebím narazí na soběstačnou vesnici Pelruan obývanou původní posádkou základny Vectes. Tito lidé byli od útoků Hammer of Dawn, tedy celých patnáct let, prakticky odříznutí od okolního světa, nikdy neviděli jediného Locusta a největší problémy jim dělají pirátské bandy Stranded. Michaelson tedy přestaví celou současnou flotilu COG k převozu obyvatel a s letadlovou lodí CNV Sovereign v čele zamíří na Vectes. Situaci s nájezdy zdejší bandy Stranded armáda v čele s Deltou a seržantkou Bernie Mataki (mihne se v GoW3) rychle vyřeší a chvíli se zdá, že je opravdu po všem.

Klik pro zvětšení (Gears of War 3 - příběhové preview)

Zde se příběh trochu zamotává. Stranded se ale vrací a jejich vůdce, John Massy, je zajat. Jiná banda o něj má zájem a je ochotna Massyho vyměnit za slib příměří. Vedení COG na výměnu přistoupí. Na místě setkání však nalezne jen vraky lodí – výsledek útoku jiné skupiny (tady už jsem se v těch různých skupinách ztrácel), která je však ochotna přistoupit na stejnou domluvu. Po předání Massyho je však loď zasažena torpédem a COG se poprvé od konce Pendulum Wars setkává s národem původní UIR (Union of Independent Republics, rivalové COG v PW) zvaným Gorasnaya vedeným velitelem Miranem Trescu (v GoW3 také figuruje). Ti kromě slušné flotily a především ponorky Zephyr disponují také vrtnou plošinou na imulzi. Jedná se, stejně jako v případě COG, jen o zbytky národa, čtyři tisíce lidí a Trescu s Prescottem proto spojí síly – ochranu za imulzi. Neobejde se to však bez problémů. Mezi místními v Pelruanu totiž žije několik veteránů z Pendulum Wars a zážitky ze zajateckých táborů Gorasni vyplouvají na povrch, nenávidí je ještě více než Stranded. Ani ti nejsou z nováčků na Vectesu příliš nadšeni a skupiny, které zde ještě žijí, stupňují svoje útoky na Pelruan a přilehlé farmy. Delta a ostatní jednotky tak mají spoustu práce s jejich „lovem“, odminováváním cest a tak dále. Do toho se COGu záhadně ztrácejí rybářské lodě a Trescu informuje Hoffmana o náhlé ztrátě fregaty kdesi v oceánu. Delta proto usedá do Ravenu a vydává se ji, nebo alespoň to, co z ní zbylo, hledat – neúspěšně.

Klik pro zvětšení (Gears of War 3 - příběhové preview)

Souboje s partyzánskými jednotkami Stranded dosahují vrcholu. Při jedné z patrol najíždí vozidlo Anye Stroud a Bernie Mataki na minu a Anya je zraněná. Pomoc v podobě Marcuse a Bairda přichází záhy a spolu s Bernie a jejím psem Macem se vydávají po stopě útočníků do nedaleké jeskyně, kde narazí na velkou zásobu výbušnin. Při operaci se jim za asistence vojínů Samanthy Byrne (jedna z hlavních postav GoW3) a Augustuse Cole podaří zajmout dva zraněné muže a syna jednoho z nich. Důležité bylo dostat je živé, neboť měli být předvedeni k výslechu Miranem Trescu a jsou převezeni na základnu do nemocnice. Zde jsou jím a jeho důstojníky proti vůli zdejší doktorky navštíveni. Muži příliš nespolupracují, proto Trescu jednoho z nich chladnokrevně zastřelí a poté přiloží hlaveň k čelu otce zajatého chlapce, aby jej donutil mluvit. Ten mu následně vyzradí o zdejších Stranded vše a COG tak od nich může začít ostrov čistit nadobro. Čin velitele Trescu pobouří populaci Vectesu a schyluje se k nepokojům mezi zdejší populací Jacinta, Gorasnie a rodin Stranded, kterým poskytl Prescott útočiště výměnou za zbraně a materiál. Vše zažehná až Dizzy Wallin (GoW2 a GoW3), když lidem připomene, že i on býval dlouhá léta Stranded a k COG se připojil až během operace Lifeboat, 9 let po E-day.

Klik pro zvětšení (Gears of War 3 - příběhové preview)

Zmizení rybářských lodí přibývá a Hoffman proto posílá na palubě jedné z větších lodí Deltu, aby na ně dohlédla. Během eskortu jedna z lodí náhle exploduje bez zjevné příčiny a vedení tak přichází s různými negativními teoriemi. Při příští podobné operaci jedna z lodí vytáhne ze sítě něco, co se podobá světélkujícímu úhoři, který však začne rychle měnit svou formu a po chvíli exploduje. Vysvětlení je tak na světě - na Vectes si našly cestu jakési formy Lambentů. Později je také nalezena neznámá loď, kterou k Vectesu unáší proud. Na její palubě Delta nalezne něco, co připomíná kmen stromu extrémně odolný vůči poškození. Na světě je tak nová teorie o zmizení Trescovy fregaty a COG se vydává s pomocí své vlastní ponorky CNV Clement na průzkum mořského dna. Když ji konečně naleznou, změní se voda kolem ponorky na semeniště Lambentních potvor a Clement vyplave na povrch. Je jasné, že jde do tuhého. Kolem ponorky se z vody vynořují obří stalky („stonky“?) hemžící se Lambentními polypy, které hbitě přeskakují na vynořené plavidlo. Delta, s výjimkou Cola, je evakuována do Ravenu a Clement se potápí zpět. Z výšky je jasné, že stalky směřují směrem k vrtné plošině a vzhledem k nátuře Lambentů, kteří rádi vybuchují, se jedná o dost špatné zprávy. Posádku plošiny se jen tak tak podaří evakuovat předtím, než je plošina stalky stržena do moře a exploduje - koalice tak přichází o jediný známý zdroj imulze. Z nově nabytých poznatků je jasné, že Vectes není tak bezpečný, jak se zdálo a je třeba ho opevnit. Vedení COG a Stranded se shodnou, že největší problém jsou Lambenti a v zájmu obrany lidstva uzavřou dočasné spojenectví.

Klik pro zvětšení (Gears of War 3 - příběhové preview)

Později se lodím na sonarech objeví obří neidentifikovatelné těleso, podle velikosti a pohybu to může být jedině leviathan, ve skutečnosti jsou ale dva. Menší leviathan zaútočí také na Pelruan, který nyní brání Anya, Bernie a Sam spolu s mixem starousedlíků, Gorasni, Stranded a jedním Ravenem. Všichni leviathani jsou lambentní a na pláž shazují stovky polypů. Leviathan v Pelruanu je zabit Ravenem, který mu vyprázdní do hlavy veškerou munici, druhého udolají torpéda ponorek a třetího vyláká Baird na mělčinu, kde jej pak zabije pomocí Hammer of Dawn. Exploze lambentních leviathanů jsou natolik silné, že srovnají podstatnou část základny se zemí a způsobí sesuvy půdy na velké části pobřeží. Stranded po bitvě COG opouštějí a prchají pryč. Hoffman přesvědčí Prescotta, že pro jeho vlastní ochranu by se měl přesunout na čas do vnitrozemí a v jeho nepřítomnosti mu ze stolu vezme zakódovaný disk (důležitá část GoW3), poslední velké tajemství zbytku vlády. Disk dá Bairdovi k rozluštění, tomu se to však nedaří.

Klik pro zvětšení (Gears of War 3 - příběhové preview)

Stalky se postupně začínají objevovat i ve vnitrozemí, kde navíc neznámým způsobem postupně zabíjejí okolní vegetaci a ač tato „nákaza“ postupuje pomalu, není jasné, jestli bude mít konce. Vedení COG začíná navrhovat plány na evakuaci Vectesu a kalkuluje se ztenčujícími se zásobami imulze. To samé dělá i Miran Trescu, který má navíc problémy s morálkou svých lidí. Další den ale při průzkumu v Ravenu narazí Bernie, Dom a Marcus na kaluže imulze tvořící se na povrchu. Posádka ztracené plošiny ji následně zkontroluje, otestuje a těžba může znovu začít. Dizzy a Sam jim pomáhají se stavbou za asistence „Betty“, Dizzyho vrtné plošiny (znáte z GoW2), jsou však napadeni polypy přímo uprostřed pole imulze a jen tak tak unikají smrti, když jeden z polypů vybuchne. Betty naštěstí přežije.

Postupem času je Vectes zamořen stalky víc a víc a je jasné, že populace Jacinta na něm již není v bezpečí. Polypy se navíc zdají chytřejší, jako by procházely evolucí a objevují se i nové formy připomínající například psy. Hoffman si proto vyžádá palivo pro cestu Ravenem k hlavnímu kontinentu za účelem průzkumu. Obsah ukradeného disku mu leží na mysli, protože ani v situaci jako je tato, mu Prescott nechce prozradit, co na něm je. Vyvstává tedy otázka, zda obsahem disku nejsou podklady dokazující, že Lambenti jsou výtvorem COGu a že vláda věděla o Locustech ještě před E-day. Hoffman před zraky Trescu a Michaelsona Prescotta konfrontuje, ten však vše popře.

Klik pro zvětšení (Gears of War 3 - příběhové preview)

U primitivní vrtné stanice spatří Augustus Cole a Damon Baird při rutinní patrole splašeného býka, který před pár dny utekl jednomu z farmářů. Když se k nim přiblíží, všimne si Baird jeho světélkujících slin a zalarmuje stanici. Je tedy jasné, že se jedná o nákazu. Býk se rozzuří a zaútočí. Cole upoutá jeho pozornost a Baird se jej snaží zastřelit. Než se mu to však podaří, zabije býk jednoho z obsluhy stanice, což Damona zasáhne a upřímně truchlí. Zpátky v táboře civilistů u základny se najednou objeví pár stalků s polypy a několik set civilistů zemře. Začíná být nad slunce jasné, že Vectes je třeba opustit. Při pochůzce po základně si Dom s Marcusem všimnou Prescotta a jeho osobní stráže, kterak nakládají loď a připravují se k odjezdu. Hoffman je konfrontuje a Prescott mu předává svůj post s tím, že musí odejít, ale nemůže mu říct proč. Nakonec opravdu odjíždí, a ač byl sledován ponorkou, zmizí z paluby neznámo kam. Všichni věří, že odjel uspořádat nějakou dohodu s flotilou Stranded. Vedení COG se tedy ujímá Hoffman a Michaelson, Trescu oznamuje svůj úmysl odjet se svými lidmi zpátky do Gorasnie.

Victor Hoffman a Quentin Michaelson plánují evakuaci svých lidí. Z průzkumů kontinentu a od tamějších Stranded vědí, že Kashkurská pevnost z Victorovy minulosti – Anvegad alias Anvil Gate – stále stojí, je opuštěná a byla by ideální pro uskladnění obyvatel Pelruanu. Jsou si však vědomi, že rozdělení vedení a populace COGu by znamenalo konec koalice jako takové. Je to však jediné řešení a COG formálně rozpustí.

Klik pro zvětšení (Gears of War 3 - příběhové preview)

Před odjezdem z Pelruanu eskortují Dom a Marcus jednoho z pelruanských veteránů zpět k pomníku padlých, aby odtud odnesl plaketu se jmény. Před odjezdem se však celá oblast najednou promění v jezero imulze, ze kterého začnou vylézat miliony polypů, kteří okamžitě začnou směřovat k základně. Všichni jsou okamžitě naloženi do Ravenu a Marcus polypy odpálí. Nastalá mohutná exploze silou připomíná úder Hammer of Dawn a značí konec jedné éry. Zbytky rozpuštěné koalice odplouvají.

Klik pro zvětšení (Gears of War 3 - příběhové preview)

Na pobřeží kontinentu se Hoffman s Bernie a Dizzym loučí s ostatními a vedou konvoj obyvatel Pelruanu směrem na Anvegad. Baird ještě Hoffmanovi stihne vrátit zcizený disk. Zbytek populace zůstává na palubě CNV Sovereign jakž takž soběstačný a navazuje kontakty s místními Stranded. Netrvá dlouho a Sovereign navštíví i Lyle Ollivar, vůdce skupiny, která COG pomohla v bitvě s leviathany. Michaelson, který zůstal na palubě lodi a je zdejším velícím důstojníkem se domnívá, že zajal Prescotta a chce vyjednávat. Na posměšnou otázku, jestli jim ho přijel vrátit, Lyle odvětí, že o jeho odjezdu ani netušil. Později toho dne je ztracen veškerý rádiový kontakt s Avengadem.


CGwillWin