speciál
Průvodce Lunar Systemem

Průvodce Lunar Systemem
Průvodce Lunar Systemem
00:00, 10.06.2006
Styl hraní – kapitola sama pro sebe

Jak jsem se již zmínil, tato hra je trochu „jiná“. Pokud by se jednalo o běžnou komerční hru vydávanou na stříbrných plackách, asi by hráče takovýto výrok potěšil. Zde si ale musíme uvědomit, že toto je webová hra, která běží v REAL-TIME režimu. Vznikem lunar – systemu je tedy Klik pro zvětšení (Průvodce Lunar Systemem)

Sunny_10-06-2006-11-26-14_1.jpgPro chtivé dívky: pan Hrdý je svobodný
defacto vytvořen nový žánr (a pokud ne nový, tak alespoň ne běžný), totiž „real time web strategy.“ Zní to zajímavě, ale pokud jste hru nehráli, asi si to jen stěží představíte. Ve většině webových her, a to zde nemluvím o flashových hříčkách na jedno brdo, je hráči po určité době přidělen určitý počet tahů, které může použít ke stavbě, válčení … prostě čehokoli co je ve hře možné. Po jejich vyčerpání se již dále hrát nedá a musí se zase nudně čekat na další tahy. V lunar systemu je ale dáno jen jak dlouho ona akce trvá a když tedy zadáte například stavbu budovy, stačí si počkat minutku do jejího postavení. Výhoda je v tom, že mezitím co tato akce probíhá, vy už dávno můžete třeba válčit s nějakou jinou planetou, nebo řešit ekonomiku tam, kde ještě neprobíhá jiná, časově náročná akce. Nevýhodou pak může být skutečnost, že hra vlastně běží, i když hráč už je dávno offline. Hra má tedy vysoké ambice stát se největším žroutem času mezi webovkami.

Stavba budov a budování ekonomiky

Máte na výběr z několika budov se specifickými funkcemi. Každá budova se staví jinou dobu a ubere vám různou část surovin. Pokud si zadáte stavbu několik budov do fronty a přihlásíte se třeba za dvě hodiny, budovy budete mít postaveny (v závislosti na tom, kolik jste si jich naklikali). Pro kontrolu stavby je zde umístěna stránka "PRACOVNA", kde máte přehlednou tabulku. Vaším jediným úkolem po registraci bude úspěšné vytvoření ekonomiky planety tak, aby byla po postavení atmosferické brány plnohodnotným soupeřem proti ostatním hráčům. Samotnou stavbu brány doporučuji zhruba po 2 dnech hraní, když už máte nějakou ekonomiku vytvořenou. Po jejím dokončení se vám totiž teprve otevřou dveře do světa válek, federací, výzkumu a spousty jiných tolik zábavných akcí.

Válka, špionáž, federace a výzkum

Samotná válka je propracovaná do posledního detailu. Válčit se doporučuje pouze tehdy, když jste členem nějaké federace a máte vyhlášenou válku. Má to dvě výhody. Pokud totiž nevyhlásíte válku a pojedete Hittlerovu belskovku, máte o 30% větší ztráty jednotek oproti bránícímu. Druhá výhoda spočívá v tom, že pokud vyšlete vojsko, je vaše planeta bezbranná a pokud na vás někdo zaútočí, můžete požádat vašeho spojence o pomoc s obranou planety. Na výběr je tu z 12ti různých typů jednotek, 6 pozemních a 6 vesmírných. Vesmírná jednotka „Transportér“ slouží k nalodění pozemních jednotek a přesunu na nepřátelskou planetu. Ostatní jednotky slouží k válčení. Abyste mohli vyslat útok, musíte mít dostatek tzv. „Energy packů“ pro potřebnou energii při útoku, dostatek „paliva“ pro vesmírné a pozemní stroje a dostatek transportérů, kde má každý transportér určitou kapacitu pro nalodění. K samotnému útoku můžete také přidat vlastního generála, který vám v boji poskytne své cenné zkušenosti, které se mu navíc s postupem času (a hlavně bitev) zvýší.

Klik pro zvětšení (Průvodce Lunar Systemem)Klik pro zvětšení (Průvodce Lunar Systemem)

Před samotným útokem se vyplatí zjistit si pár informací o svém nepříteli pomocí špionáže. Špioni se cvičí z mariňáků za určitý poplatek a přepravují se v letounech „Stealth“, které se prozměnu vytváří ze stíhaček. Při špionáži nesmíte dosáhnout indexu odhalení 100% nebo na vás obránce přijde a zničí vám všechny vyslané špiony včetně letounů stealth.

Další významnou složkou při vedení své planety je výzkum. Máte na výběr z několika typů výzkumu, který vám přidá jak ekonomické složky, tak válečné.

Registrace, přihlášení, požadavky

Pro úspěšnou registraci a přihlášení musíte mít nainstalovaný "Macromedia Flash Player", protože registrační i logovací okno je vytvořeno a naprogramováno v jazyce FLASH. Stejně tak hra je celá postavena na jazyce flash. Po registraci se zalogujte na hlavní stránce. Úspěšné přihlášení poznáte tak, že vám vyskočí další stránka s tlačítkem "vstoupit do hry". Pak už snad není potřeba nic vysvětlovat, jen bych rád podotkl, že hra běží v rozlišení 1024x768 a proto pokud ještě doma smažíte na čtrnáctipalcovém vypalováku očí, je čas upgradovat.

Homepage lunar systemu: www.lunar-system.com


CGwillWin