speciál
Co nás čeká v roce 2005???

Co nás čeká v roce 2005???
Co nás čeká v roce 2005???
00:00, 14.01.2005
Grand Theft Auto: San Andreas

Asi jen málokdo by čekal, že když před mnoha lety vyšla hra s 256 barvami, kde jsme z ptačí perspektivy viděli gangstera, který běhal od budky k budce a plnil úkoly jaké mu zadávali texty co se záhy po zvednutí sluchátka objevovali na obrazovce, sklidí takový úspěch a stane se kultem. I když pravda hra byla ve své době ojedinělá svou rozlohou, ale o to tady nejde. Teď se tu bude psát o 5. pokračování s názvem San Andreas.

Hlavního hrdinu Tommyho z minulých dílů vystřídá černošský Carl Johnson, který však také nemá dodržování zákona jako hlavní prioritu života. Za svých mladých let patřil ke tvrďáckému gangu, jenže časem ho život výtržníka trochu omrzel a z San Andreas odjel. Jenže když mu někdo zavraždil matku a ještě je CJ z tohoto trestného činu obviněný, musí se do San Andreas vrátit. A ukázat ostatním gangům, kdo je boss.

Vzhledem k tomu, že se GTASA už nějaký čas pro PS2 víme co všechno hra nabídne. Můžeme můžeme volně pohybovat rozlehlým městem a dokonce si zajet na výlet na farmy za městem, kde si zajezdíme třeba na motorce či parádní čtyřkolce. C CJ můžeme chodit za holičem, do tetovacího salonu, musíme ho pravidelně živit a podle toho jak to budeme dodržovat bude buďto hubený jak lunt nebo může mít okolo pasu pneumatiku od traktoru. To vše je jen na hráči. Ale nezapomíná se však i na to co bylo vždy na GTA to hlavní. Honičky v autech a střelba z automatických zbraní všech ráží, ale i staré dobré výměny názorů basebalovou pálkou. Pro zajímavost musím podotknout, že ve hře se dá jeszdin na Freestyle BMX a dělat triky jako profík. GTA:SA prostě bude GTAčko jak ho známe, ale se spoustou dalších fines a na PC by jsme se ho měli dočkat v červnu.

Co si myslí redaktor:
Jednou za čas nás R* nečím okouzlí... Nyní přichází další kouzlo. Přichází GTA: San Andreas.

Klik pro zvětšení (Co nás čeká v roce 2005???)

S.T.A.L.K.E.R

Minulý rok spatřila světlo světa trojice FPSek jako řemen. Začalo to s Far Cry, kde jsme si zalétali na kluzáku, pak přišlo peklo v Doom3 a nakonec interaktivní megařežba Half-Life dvě. Ten na 100% splnil to co jsme od něj čekali. Jenže když už jsou tyto tři pecky venku už se netrpělivě čeká právě na S.T.A.L.K.E.R.a.

A je také proč. Kdo by se netěšil na cestu do Zóny??? Oblasti, kde výbuch Černobylu napáchal největší škody, kde se objevují stvoření vzniklá mutací lidí i zvířat, kde se nadpřirozené a smrt mnoha organismů je na denním pořádku. A právě do Zóny pronikají zástupy zvědavců jednotně pojmenovaných stalkeři. Ti sem přicházejí buďto z čiré zvědavosti nebo kvůli touze po penězích.

Čekají na nás kilometry čtvereční interaktivního prostoru plné gravitačních anomálií, zmutovaných bytostí, ale i jiných stalkerů. S některými budete moci vyjednávat případně i obchodovat, jiné zase bez milosti zabít a okrást. Vše co najdete můžete vyměnit za peníze a nakoupit si lepší vybavení jako vyhledávač radiace atd. Ve hře budou i jiní lidé než jenom stalkeři, budou tam vědci, kteří Zónu zkoumají i vojáci co jí brání od vnějších pozorovatelů. Avšak po celou hru tu bude příběh který vás bude trochu směrovat k dalším činům, i když bude nelineární jako málokde.

Pokud jste viděli některé video musíte přiznat že grafika vypadá výtečně a neskutečně reálně, stejně jako vlastní fyzikální engine vytvořený GSC speciálně pro na S.T.A.L.K.E.R.a a nazvaný Xray Engine. Podporuje nejnovější verze všech shaderů, a tři miliony polygonů na snímek. Nejlepší se však zdá AI. Ta má zaručit, že Zóna je samostatný ekosystém žijící vlastním životem. Vojáci hlídkují, mutanti se rozmnožují a stalkeři putují světem za dalšími artefakty. Prostě není jediný důvod proč se na hru netěšit.

Co si myslí redaktor:
Na Stalkera se těšim zhruba tak stejně asi jako na Far Cry, Dooma 3 a Halfika dvojku ještě předím než vyšli. Od všech jsem vůbec netušil co od nich mohu očekávat a hrozně jsem se těšil na to, s čím novým se na naše obrazovky vyřítí a na jak dlouho nás dostanou do křesel. Takřka všechny nejvíce očekáváné FPS tituly za minulý rok už vyšli, s výjímkou Quaka 4 a Stalkera. Nový Quake se s jistotou ještě nějakých těch pár měsíců zpoždí, naopak Stalker už se neodvratně přibližuje nezastavitelnou rychlostí do kompletní fáze, takže si ho snad už budem moci za pár týdnů zahrát. Ze screenů a z jiných poznatků mě připadá S.T.A.L.K.E.R. tak trošku jako kříženec dooma a half-lifu a možná tak tomu taky bude. Už teď mi nahání hrůzů tajemná atmosféra podobná temné stránce Doomovi a stejně tak se i kochám překrásnou fyzikální stránkou hry, která by se dala přirovnat k novému HL2. Ať už ale bude stalker něčemu podobný nebo ne, rozhodně se máme na co těšit a určitě k nám zavítá s něčím novým a překvapivým, na co už se teď netrpělivě těším jak malý dítě.

Klik pro zvětšení (Co nás čeká v roce 2005???)

Quake 4

Když loni konečně vyšel dlouho očekávaný Doom 3 z dílen iD softu byl to úspěch. Ale protože předchůdci Dooma už jsou z dnešního pohledu herními dědečky spousta lidí má s iD spojenou především sérii Quake. První díl byl skvělý a druhý jakbysmet, na okamžiky, kdy jsem samopalek kosil legii mimozemských nepřátel, na které se po smrti slétávali efektivní mušky, se jen tak nezapomíná. Jenže zlom přišel se třetím dílem, který se stal kultovní multiplayerovou hrou a v progamingu se hraje bez obav dodnes.

Naproti tomu Q4 se má vrátit ke starému stylu Quakování (což předhazuje otázku, zdali Doom4 bude zase řezačka motorovou pilou do neviditelných prasat). Nejlépe zní věta od někoho z vývojářů „Zatímco Doom 3 byl horror, Quake 4 je válka“. A ve válce přece nikdo není sám, tudíž mariňáků jako je náš hrdina se ve hře bude pohybovat spousta a měli by s hráčem spolupracovat v plnění úkolů.. Nu v každém případě při boji se Stroggy si užijeme i bojových vozidel, kterými si hru přece jenom trochu zpestříme pěší pohyb.

Důležitou součástí všech Quaků je multiplayer a podle toho co je zatím o hře známo to vypadá na MP ala Quake tři a počítá sem že nebude obsahovat vozidla. Zato si užijeme svižné akce bez pauzy jako tomu bylo v Q3 spolu se spousto rocket jumpů, plasma jumpů atd.

Čtvrtý Quake bude využívat engine třetího Dooma a snad si konečně užijeme trochu legrace s fyzikálním enginem, který podle Snipera Doom3 má na úrovni, ale ve hře moc vidět nebyl. Zato je jasné, že hra světla a stínů tu bude znovu parádní, ale snad se obejdeme bez baterky, jakožto jediného zdroje světla. Podle těch několika vydaných screenshotů by se od sebe D3 a Q4 rozeznávali dost těžko je to poznat jednak podle stylů postav no prostě podle všeho. Buďto herní engine zase nedopřává vývojářům tolik volnosti nebo si lidi Raven Software dávají schválně bacha, aby tu ta podobnost byla.

Klik pro zvětšení (Co nás čeká v roce 2005???)

SW Knights of the Old Republic II

Nic netrvá věčně a tak je jasné, že ačkoliv se na konci původního KotoRu oslavovalo konečné vítězství nad Darth Malakem zlo v podobě sithů zůstalo ve vesmíru. Jednoho dne povstal jejich další vůdce jménem Darth Sion, jehož jen síla tenké strany Síly drží při životě. A tak se jí za to rozhodl odvděčit tím, že vybije všechny rytíře Jedi ve známém vesmíru (a už víme kde vzal Anakin inspiraci). Jenže ačkoliv se o to snaží celkem statečně, stále zůstává pár žijících strážců dobra.

Do těla jednoho takového se vtělí hráč, aby začal odvetu proti zlu a (i když je počet hráčů na hřišti poměrně nevyrovnaný) a vyhrál tento zápas. Nejjednodušší cesta k vítězství samozřejmě vede skrze skolení kapitána, takže naším hlavním úkolem bude zničení Darth Siona a pak jeho vyvražďování nohsledů (když si tak vzpomínám vybavuje se mi poslední souboj v KotoRu, který mi trval asi hodinu).

Styl hraní by se od jedničky moc změnit neměl, takže budeme cestovat po planetách a setkávat se s novými postavami, plnit desítky questů pro hlavní dějovou linii úplně zbytečných, zahrajeme si zase pár miniher (možná si znovu vyzkoušíme pazzak) a nesmíme zapomenou na hromadu vychytaných soubojů se světelnými meči, plnými akrobacie a ladných pohybů. O jedno se však autoři snaží maximálně. O interaktivní svět. Chtějí, aby přesně reagoval na to co hráč udělal a dokonce tu bude možnost začít hru za různých podmínek.

Co se týče technického hlediska KotoR 2 poběží na mírně upraveném Odyssea engine známého z původní hry. Větších úprav se dočkají jen speciální efekty a možná i přibude pár textura navíc. Inu co proč vylepšovat něco tak dobrého. Nesníme zapomenout ani na hudbu, na které se bude podílet i zvukař filmových Star Wars Geoge Williams.

Co si myslí redaktor:
RPG mám najradši ze všech žánrů a když se k tomu přidaj ještě věci ze Star Wars tak je to masakr. A taky sem někde slyšel, že na tom dělaj lidi z Black Isle Studios co dělali na Falloutu, takže tejhle hře fakt věřim...

Klik pro zvětšení (Co nás čeká v roce 2005???)

Age of Empires III

Mezi hrami existují pojmy. Pojmy, které jsou zárukou kvality či nebo zdrojem obav. Kam patří Age of Empires a Ensembles Studios ví snad každý. Proto to nebudu protahovat.

Nový Age of Empires má být revolucí v sérii Age of ale i ve všech hrách. Na rozdíl od normálních RTS tu totiž nejde jen o to vybudovat základnu, ale jde o to, že v AoE3 musíte zvítězit v boji o Ameriku. Musíte si nejdříve poslat zdroje a vojáky ze země za jakou budete hrát. Celkem tu bude osm různých národů, přičemž každý z nich bude mít vlastní výhody i nevýhody a také speciální bojové jednotky. Se svým národem se musíte sžít a v rozmezí let 1500 až 1850 ovládnout Nový svět. Změněny budou vlastně všechny mechanismy na nichž běželi, předchozí Age of hry, takže okusíme zase něco nového. Na druhou stranu se ES dušují, že duch starších her na hře poznáme.

Nejzajímavější je však rozprávění autorů o tom jak hra bude vypadat. Dočkáme se prý něčeho o čem se nám v RTW ani nesnilo. Nejen že tu budou obrovské armády, ale fyzikální engine bude vždy pracovat na 100% takže uvidíme jak po výstřelu kanónem létají kusy země, budov i lidí po širém okolí, srážejí další věci atd. A teď si vezměte, že takovýchto děl vystřelí třeba 10. Paráda ne:). Ale nejen fyzikální engine, ale i každý grafický aspekt by měl být dokonalí, ať už jde o pohyby jednotek nebo o dynamické světlo a stíny.

Co si myslí redaktor:
Oba predchozi dily dodnes patri k mym nejoblibenejsim realtimovkam a doufam, ze treti dil je jeste predci ...

Klik pro zvětšení (Co nás čeká v roce 2005???)

Gothic III

Rok 2005, ostatně jako poslední dobou všechny roky, je ve znamení pokračování. Jedním z nich je i Gothic 3, pokračování úspěšného a oblíbeného německého RPG, které si našlo příznivce snad na celém světě - ČR nevyjímaje. Je logické, že se vývojáři z Piranha Bites rozhodli pro další pokračování, které by se mělo objevit v obchodech v zimě tohoto roku...

Pokus jste dohráli Gothic II, jistě jste si udělali obrázek o čem zhruba bude třetí pokračování: Xardas nám trošku posilnil a jakoby náhodou začal inklinovat k "té špatné" straně barikády. Je tedy velmi pravděpodobné, že se s ním ještě potkáme! mnoho toho o příběhu vývojáři zatím neprozradili, a tak nám nezbývá, než poze spekulovat... Co nevíme o příběhu, to si můžeme vynahradit na systému hraní. Ten totiž bude určitě hodně podobný svým předchůdcům - vývojáři přece nebudou měnit to, co se tak osvědčilo - stále půjde o čistokrevné RPG s plněním questů, soubojema, rozhovorama, šetřením peněz na lepší meč, šetřením peněz na lepší zbroj, šetřením peněz...promiňte, nechal jsem se unést svým zážitkem z G1, kdy jsem pořád na něco šetřil, pak mě někdo zmlátil a vzal mi všechny prachy...:-) Podíváme se zřejmě na pevninu, kde budou zuřit nekonečné boje mezi lidmi a orky. Novinkou pravděpodobně bude i možnost připojit se k té zlé straně, ale zatím jde pouze o spekulace. Spestření by to ovšem bylo zajímavé!

Gothic 3 bude lépe vypadat, bude v něm hrát skvělá hudba jako v předchozích dílech a pravděpodobně bude i stejně skvěle hratelný. Nezbývá nám tedy než čekat a doufat, že se nám tohle vše vyplní a u G3 strávíme neméně pěkné a dlouhé chvíle, jako u předchozích dílů. Hodně lidí včetně mě v to věří...

Co si myslí redaktor:
Gothic dva byla určitě jedna z nej her co sem loni hrál, tak na trojku se těšim hodně moc. Třeba to konečně orkům pořádně nandáme....

Další v pořadí:

Teď jme vám popsali jak asi vypadají ten nejočekávanější hry co mají letos vyjít. Ale ono je těch očekávaných her přeci jenom dost a psát o všech je celkem únavné, takže tu máte spíše jenom takový seznam deseti dalších itulů co by měli letos přijít na naše monitory...

Project Snowblind: Futuristická stříličeka ala Deus ex plná inplantátů a hi-tech věciček...

Halo 2: Masakrární FPS, která sklízí nevídaný úspěch na XBOXu možná by se letos mohla dostat i na PC

Bloody Magic:RPGčko ve stylu Diabla, kde hraje hlvaní roli vyvolávání mrtvých a prostě praktiky spíše pro necromanty...

Dreamfall: Pokračování jedné z nejlepších adventur všech dob- The Longest Journey, které nás snad nezklame....

Vision: A taky něco trochu méně tradičního tentokráte z domácí produkce, RPG od Altaru na motivy starého dobrého DrD, snad se to podaří...

Dungeon Siege II: Pokračování výtečného akčního RPG z roku 2002, které doplatilo především na svou přílišnou jednoduchost, dvjoka by se měla polepšit...

Juiced: Závody tuningových aut, které původěn vyvíjal Acclaim, ale dnes na nich pracuje THQ. Narozdíl od NFSU by se mělo jednat o poěkud věrnější simulaci reality...

Brothers in Arms: Válečná akce z druhé světové, která mi tak něják připomíná seriál Bratrstvo neohrožených...

Black&White 2: Zahrajte si na boha...boha co si pěstuje vlastní krávu, velkou jako panelák...

Bard's Tale: A další RPG tentokrát s dávkou humoru, škoda že na PC teď všechno vychází něják pozdějc....

Dary od Boha:

Existují také hry, které by jsme rádi spatřili už letos, ale věřit, že to tak bude je dosti naivní. Nu v každém případě tady jich pár je...

Duke Nukem Forever: Návrat Duka na naše monitory by jistě uvítal leckdo. Bohužel vývoj se táhne již sedm let, tak nevím, nevím. Každopádně pořádný Dukematch bych si dal líbit....

Half-Life 3: Letos sice vyšel HL2, ale každý rok nový Half-Life??? To přece nebylo špatné:). Koho by také nezajímalo jak to celé skončí. Jestli Alyx přežije a kdo je vlastně G-Man??? To jsou všechno otázky, které možná najdou odpověď v HL3....

Warcraft IV: Jak všichni víme, The Frozen Throne - datadisk k Warcraftu 3 skončil dost otevřeně a dalo by se říct, že v každém z nás to muselo zanechat pocit, že ještě za tím přece něco musí být! A co by to bylo jiného, než Warcraft IV ! Nebyl oznámen, nemluví se o něm, ale my víme, my doufáme, teda...ehm...my se domníváme, že je tajně vyvíjen pod rouškou největšího utajení! I proto a také pro všeobecnou oblíbenost této hry si přejeme, aby W4 tento rok vyšel...je to sice značně nepravděpodobné, ale naději nám nikdo nevezme! NIKDY!

Fallout 3: Ani pokračování další kultovní série by si jistě nenechali ujít tisíce lidí. Však ono se toulat amerikou v modrém trikotu se žlutou 13 na zádech má své kouzlo. A když při tom potkáváte Haroldy, Marcuse a Iany tak je to dost hustý. Navíc, když se teď vývoje chytla Bethseda tak se o kvalitu hry zas tak nebojím....

Diablo 3: Modla všech hráčů, které ostatní nazývají "masomlejni"! Ano, je to hra odporná, krvavá, lineární, bez příběhu, ale nás to baví a chceme další díl! MY HO CHCEME!


CGwillWin