speciál
Databáze PC her je tu!

Databáze PC her je tu!
Databáze PC her je tu!
00:00, 09.06.2008

Dnešním dnem byl oficiálně spuštěn nový herní web www.databaze-her.cz. Tentokrát se ale nejedná o další pokus vytvořit klasický zpravodajský server plný novinek a recenzí. O co tedy jde?

Klik pro zvětšení (Databáze PC her je tu!)

Jak se uvádí přímo na stránkách DH, cílem herního novorozeněte není konkurovat okolním serverům, ale mapovat počítačové hry a stát se zásobárnou informací pro hráče. Databáze her je pojata stylem "hráči sobě", což v praxi každému registrovanému uživateli otevírá možnost přidat do databáze dosud nezanesenou hru, napsat k ní komentář nebo ji jen ohodnotit a tak se podílet na žádoucím bobtnání webu. Jednoduše řečeno, databáze je vytvářena samotnou hráčskou komunitou. Ačkoli se ve své podstatě jedná o jednoduchou myšlenku, web s takto konkrétním zaměřením u nás až dosud chyběl. DH se svým pojetím nejvíce blíží Hodnoceniher.cz, hráčům ale nabízí větší prostor zapojit se do vytváření samotného obsahu a hodnotit hry podle svého uvážení.

Za zrozením DH stojí bratři Marek a Petr Zemanovi, které si pod jmény Memphis a Falagar mnozí patrně vybaví jako členy původní redakce CG. První impuls vedoucí k vytvoření databáze popisuje Memphis na webovém blogu následovně: "Co se týkalo PC her, mé nadšení z hraní postupně opadalo čím dál víc. Po nějakém čase jsem se dostal do fáze, kdy jsem skoro nehrál... Jednou jsem se dostal do situace, kdy jsem si chtěl po dlouhé době něco zahrát. Ale nevěděl jsem pořádně co. A právě v tu chvíli (leden 2007) mě napadlo udělat tuhle databázi, ve které bych mohl dát na názory ostatních hráčů a najít hru, která by mi vyhovovala."

Nápad postupně přerostl v realizaci a minulý měsíc proběhl betatesting, během kterého byly odstraněny různé chybky a přidáno několik desítek prvních her. Nyní se brány databáze otevírají hráčským davům. Tedy Vám! Pro podpoření tvůrčí motivace byla na DH vyhlášena letní soutěž o tři originálky, více informací naleznete zde. Co dodat? Snad jen: "Fly baby, fly!"


CGwillWin