recenze
Football Manager 2014

Football Manager 2014 - recenze
Football Manager 2014 - recenze
22:50, 28.10.2013

Ne každý může říct, že mu fotbalové manažery sedí. Přeci jen, je to poměrně specifický druh zábavy, který nemusí ocenit ani ti, kteří jinak běžně vysedávají u fify nebo konkurenčního Pro Evolution Socceru. Ono totiž lámat si hlavu nad tabulkami a výkonnostními grafy jednotlivých hráčů není vůbec taková zábava jako s nimi běhat po zeleném pažitu. Football Manager od Segy je však s námi už poměrně dost dlouho, takže si můžeme logicky vyvodit, že poptávka po něm stále tvoří nedílnou součást herního průmyslu. Podobně jako v hokeji NHL od EA Sports, ani manažer od Segy nemá na trhu nijak velkou konkurenci.

A zůstaneme-li u paralely s NHL, zjistíme ještě jednu zajímavou shodu. Jak u virtuálního hokeje, tak u manažeru se setkáme s ročníky chudými na změny a naopak bohatými. Tak pojďme zjistit, jak si vedl ten letošní. Pravdou zůstává, že u podobně vypadajícího manažeru toho moc nového nevymyslíte. Stále se budete pohybovat před abstraktní tabulkou s vaším týmem, hráči a jen malou interakcí s nimi. Ale stejně: letos je Football Manager o poznání jiný než v předchozích letech. Tak čím to?

Především vylepšeným designem. Ten totiž od loňska značně zhranatěl a evidentně se shlédnul v nových Windows 8. A není to vůbec na škodu, naopak. S předělaným interfacem pak souvisí i řada dalších změn. Mohli bychom nad ně plácnout jediné jednotící slovo: jednoduchost. V duchu mainstreamu se tvůrci rozhodli získat početnou masu váhavých herních duší a jinak dosti hardcorový manažer s tunou různých možností o hodně zjednodušit. Byť se tyto a podobné kroky často nesetkávají s velkým ohlasem, tentokrát na to šli vývojáři trochu jinak. Zjednodušovali totiž „na oko“. Hra tedy působí velmi jednoduše, a přitom v sobě dál nosí důležité herní prvky, bez kterých by se z ní stal jenom vytažený GM mód z fify.

Ve hře najdete tři módy. Buď ten klasický, jaký znáte z minulosti, nebo onlinový, kdy své výsledky sdílíte s ostatními, anebo kariéru hranou pomocí výzev. Pro většinu z nás bude stěžejní ten první zmíněný. Hned na první pohled je přehlednější, intuitivnější. Na ten druhý pak zjistíte, že většina obsahu zůstala, jen se přesunula tam, kde jste jí loni jen tušili. Příklad za všechny: vybírání taktiky. Jindy neuvěřitelná dřina s nastavováním jednotlivých možností každému hráči. Letos to zfouknete během chvíle a u atributů, kterým nerozumíte, ještě najdete několik řádků, které je podrobně popisují. Otravně působilo i nastavování tréninkové zátěže. To letos úplně vymizelo (což je trochu škoda, tvůrci jej mohli jen zjednodušit) a místo toho můžete jen nastavovat obecnou tréninkovou zátěž na každý týden.

Klik pro zvětšení (Football Manager 2014 - recenze)Klik pro zvětšení (Football Manager 2014 - recenze)

Kontakt se světem vám jako už tradičně zprostředkovává elektronická pošta. Potěší možnost přestat odebírat nedůležité mejly ohledně dění v zemích, které jste při tvorbě své postavy označili jako svoje domovské, a v klubech, které jako svoje oblíbené. Lze to jednoduše nastavit jedním kliknutím, nic zdlouhavého. Tvůrci rovněž vycítili, kde je tlačila pata loni a co hráčům chybělo hodně: proslovy k hráčům a týmu. Mluvit s jednotlivými hráči můžete v podstatě kdykoliv. Máte na výběr, jestli zvolíte rozvážný, klidný nebo naopak temperamentní tón a hned několik možností konverzace. Hned zároveň vidíte, jaký dopad na hráčovu morálku jednotlivé věty mají. To se hodí speciálně při zápase, kdy může dobře zvolené slovo nakopnout vaší jedenáctku třeba za kýženým obratem.

Neustále je s vámi také v kontaktu váš asistent, který se nestará jenom o prodlužování smluv (nenastavíte-li jinak), ale taky o sledování jednotlivých hráčů a jejich sledování v tréninku. Vy pak nemusíte zdlouhavě jejich doporučení uvádět do praxe sérií strastiplných klikání, ale jednoduše přímo v mejlu. Vůbec spousta věcí se dá vyřešit rovnou ve vaší e-schránce. Ale tyhle výše zmíněné jsou pro chod vašeho klubu asi nejpodstatnější. Třešničkou na dortu jsou pak předzápasové konference a zvídavé dotazy reportérů. Nezapomeňte, že každé slovo má vliv na morálku v kabině.

Klik pro zvětšení (Football Manager 2014 - recenze)Klik pro zvětšení (Football Manager 2014 - recenze)

Je otázka, jestli Football Manageru prospívá nedávný přechod na 3D zápasy. Grafickým zpracováním bychom je mohli připodobnit k fifě někde z přelomu milénia – koukat se na to tedy moc nedá. Vím, k dispozici nám distributor poskytl recenzentskou verzi, která mohla postrádat nějaké důležité patche – to se však stěží mohlo týkat předělání celého enginu. Proto se setkáte s mnohdy ne zrovna fotbalovými situacemi. A góly z nich bohužel padají až příliš často. A to vás kolikrát jakožto manažera usilovně makajícího na taktice týmu, dokáže mnohdy hodně rozohnit.

Klik pro zvětšení (Football Manager 2014 - recenze)

Určité výhrady bych pak měl i k ne zrovna dokonalému překladu do mateřštiny. Byť se nejednalo o plnou verzi, opět se až příliš často setkáte s velice kostrbatou větnou skladbou, která si ještě bude žádat vaše vlastní „dopřeložení“. Nejvíc to „bolí“ asi při snaze odpovědět na špatně přeloženou otázku novináře špatně přeloženou odpovědí manažera.

I přes tyhle kosmetické neduhy ale zůstává Football Manager stále extrémně kvalitní titul. Tvůrci se nebáli trochu zaexperimentovat a nabídnout hráčům novinky natolik pečlivě vybrané, že jimi nepohrdnou ani mainstreamoví, ani hardcoroví jedinci. A to je mix, který se dnes už jen tak nevidí. Pečlivé zjednodušení odstranilo obsah, který iritoval a nahradilo jej intuitivními mechanismy. Tomu můžeme jedině tleskat.

SUPER
90%
CZECHGAMER
Kvalitní oddechovka, která vás zabaví na několik hodin. A to klidně jen tím, že vás nechá studovat z nepřeberného výběru strategií pro zápas.

CGwillWin