recenze
Family Farm

Family Farm - recenze
Family Farm - recenze
13:12, 29.04.2011

Kdyby nám někdo řekl, abychom se po přihlášení na facebook okamžitě vrhli na své virtuální zahrádky a začali tam všelijak hospodařit se zvířáty a s obilím, asi bychom se hodně dlouho smáli, po té se poklepali na čelo a zakončili bychom to vztyčeným prostředníčkem. Každopádně je dobré vědět, že nic není černobílé a vše může mít i světlou stránku věci. O Family Farm jsme se dozvěděli v říjnu na brněnském Game Access a už tehdy nám v hlavě cvaklo, že tohle si každopádně musíme alespoň vyzkoušet. Po několika hodinách ve spárech téhle farmařinky musíme konstatovat, že jsme čas s touhle hrou strávený nemohli využít lépe.

Klik pro zvětšení (Family Farm - recenze)Klik pro zvětšení (Family Farm - recenze)

Neodcházejte prosím od článku předčasně, víme, že tohle nebude zrovna šálek čaje pro každého hardcore pařana Crysis či nejnovějšího Portalu, každopádně pádným argumentem by mohlo být to, že ani pisatel recenze nepatří mezi indie smetánku a přesto ho právě Family Farm neuvěřitelným způsobem chňapl a nejspíš si ho bude užívat i po delší době. Nevíme, jestli je to kvůli našemu neotřesitelnému patriotismu nebo proto, že nám v srdci někde sídlí staročeský sedlák, tak jako tak jsme se prostě nechali unést, měli byste to zkusit taky.

Family Farm je tedy hra o farmaření, jako taková je ale koncipováná hodně odlišně než třeba právě všude proklamovaný FarmVille. Máme totiž pod rukama titul, který si více snaží hrát na The Sims. Vaše postavičky „trpí“ různými potřebami, musí plnit pravidelně žaludek, zvětšovat si obydlí a zušlechťovat okolí, v němž se pohybují. Jo a taky se tady rodí noví členové rodiny.

Klik pro zvětšení (Family Farm - recenze)Klik pro zvětšení (Family Farm - recenze)

Zasazením se hra pohybuje někde v 19. století (ŽÁDNÉ VYMOŽENOSTI) a tak jede všechno hezky po staru, ručně. Tedy není to taková dřina a záda vás ze sázení zeleniny bolet nebudou, pocit z toho je ale parádní. Pod ruku dostanete několik scénářů, v nichž máte za úkol určité zakázky a ty plníte.

Sami autoři z Hammerware svou hru popisují jako takový tycoon a my se s tímto vyřčením zcela ztotožňujeme. Velmi se nám líbí způsob, jakým je vše hezky naroubováno na onen tycoonovský styl, který má opravdu chytlavou hratelnost. Family Farm pochopitelně není tak složitý jako jiné ikony žánru a ani zde nenajdete přehršel tabulek, pěkně byl ale nalezen kompromis mezi těmito dvěma břehy a můžete si tak hru užít ať už jste rození stratégové, nebo obyčejní nováčci.

Klik pro zvětšení (Family Farm - recenze)Klik pro zvětšení (Family Farm - recenze)

Celkem operujete pouze během dvou ročních období. Na jaře sázíte, okopáváte a zaléváte a v létě sbíráte úrodu, kopete brambory a dojíte kravky. Úvod hry je věnován tutoriálu, který by vaše maminka hledající nějakého zabijáka času určitě ocenila, vám ale bude vadit (stejně jako nám) příliš zdlouhavé vysvětlování těch nejjednodušších mechanismů. Po asi 45 tutoriálních minutách to začně ale pěkně gradovat.

Zpočátku máte k dispozici jen ty nejdůležitější elementy nutné k přežití, ovládáte minimum paňáců a vše se zdá jako taková procházka růžovým sadem. Zde totiž přichází jediná naše větší výtka. Časem se totiž zdá, že přituhne a budeme si moci využít nějaký časový press, kdy prostě nebudeme stíhat lhůtu na dodání zeleniny (nebo vajíček, mlíka, obilí – zkrátka všeho). Bohužel se takovýchto okamžiků dočkáme jen svátečně a fakt, že například počasí může ovlivnit znatelně úrodu, není tak relevantní, jelikož jsme za celou dobu hraní byli svědky asi dvou průtrží mračen.

Klik pro zvětšení (Family Farm - recenze)Klik pro zvětšení (Family Farm - recenze)

Funguje i systém levelování, který je velmi zábavný a rozhodně nás bavilo stoupat v žebříčku o kousek výš. Bodovaní jste v podstatě za každou pitominu a tak je radost i ty maličkosti vykonávat. Příklad za všechny. Jste ve fázi, kdy vám vše vychází jak má, všichni holomci a členové rodiny makají jako šrouby a zdá se, že všechno bude v nejlepším pořádku. V určitém okamžiku se vám ale rozpláče děťátko v kolébce, a aby bylo spokojené, musíte ho ukonejšit. Nestalo se nám ale, že by byl nějaký větší postih za to, že se tak nestane a necháte ho plakat celou dobu.

Klik pro zvětšení (Family Farm - recenze)Klik pro zvětšení (Family Farm - recenze)

To samé v bledě modrém přichází, když začíná mít vaše osazenstvo hlad. Sice se neustále v bublinách ptají, kdy už konečně bude jídlo (když se nají, zase si stěžují, že to není ono), ale větší postih například v podobě menší výkonnosti při práci jsme bohužel nezaznamenali. Tento koncept je možná daný směrem, jakým se Family Farm vydal. Rozhodně to není hardcore, kde by záleželo na každém jednotlivém krůčku, a tak bychom ho doporučovali spíše menším nebo nezkušenějším hráčům.

Také potěší jedna velmi příjemná vlastnost hry. Moc dobře se s ní totiž ztotožníte a je vám hned jasné, že tohle je české skrz na skrz. Ať už se jedná o česká jména postav, jimiž vládnete, nebo vtipné easter eggy, jichž si nemusíte na první pohled všimnout. Ovšem jabloň se jménem Macintosh potěšila.

Klik pro zvětšení (Family Farm - recenze)Klik pro zvětšení (Family Farm - recenze)

Hammerware je vpravdě známým tuzemským vývojářem a my ho bereme. Máme ho rádi a po této velmi povedené hříčce na ně budeme myslet ještě dlouho. Držíme jim palce a po zkouknutí hodnocení níže byste měli i vy. Jestli jste navyklí na AAA tituly, nemyslete si, že právě tohle bude něco pro vás, jakmile tímto ale obdarujete svojí přítelkyni nebo mladší sestřičku, bude vám za ta zvířátka a roztomilé kytičky (nemá to být obráceně?) vděčná.

SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Parádní česká nezávislá hra, která má co nabídnout i nám, znuděným komerčňákům. Rozhodně se toho nebojte a pokud máte doma nějakého nehráče, tohle mu za těch pár kaček podstrčte a ukažte mu, že zábava je na dosah. Tahle hra si vaší pozornost zasluhuje právem.

CGwillWin