recenze
ArmA: Armed Assault

ArmA: Armed Assault
ArmA: Armed Assault
00:00, 12.12.2006

Psal se rok 2001 a světlo světa spatřila hra s názvem Operace Flashpoint, která začala sklízet úspěchy v recenzích po celém světě. Díky své oblíbenosti vznikala obrovská komunita. Tato komunita díky jednoduchému zabudovanému editoru ve hře začala vytvářet mise, později add-ony, modifikace atd. a hra Operace Flashpoint začala být možná ještě více oblíbenější, než byla po vydání. Později vyšly dva datadisky – Red Hammer a Resistance, které se staly také velmi oblíbenými.

Mnoho z Vás si asi klade otázku, proč se tedy hra nejmenuje Operace Flashpoint 2. Důvod je prostý. Společnost Bohemia Interactive Studio a firma Codemasters, jenž vlastní práva na název Operace Flashpoint, se nedohodli a ukončili svou spolupráci. A aji kdyby Bohemia Interactive Studio tyto práva vlastnila, tak by se hra Operace Flashpoint 2 určitě nejmenovala - ArmA: Armed Assault totiž není přímým pokračováním, ale pouze jakýmsi meziproduktem.

Klik pro zvětšení (ArmA: Armed Assault)Klik pro zvětšení (ArmA: Armed Assault)

ArmA

Po úspěšném nainstalování hry a následném pokusu o spuštění na Vás vybafne ochrana StarForce, kterou je nutno nainstalovat a následně restartovat Váš počítač. Po instalaci této ochrany a zkontrolování, jestli je originální DVD ve Vaší DVD mechanice můžete spustit hru. Nevždy se tato kontrola podaří napoprvé, ale někdy ani napotřetí - já jsem musel nahrát nový firmware své mechaniky, aby StarForce jel bez problémů. Samozřejmě Vás při spouštění hry budou otravovat copyrighty a loga BI Studia atd., ale naštěstí doba jejich promítání není tak dlouhá jako v Operaci Flashpoint a navíc se později určitě objeví patch, který tyhle dle mého názoru zbytečnosti smaže. Menu je jednoduché, přehledné a taky hezké. První kam po spuštění hry zabrouzdáte bude asi Nastavení, kde si jako první nastavíte grafiku.

Klik pro zvětšení (ArmA: Armed Assault)Klik pro zvětšení (ArmA: Armed Assault)

Ovládání se nedočkalo nějakých složitých změn, což je možná i dobře, protože kdo by si zvykal na nové ovládání? Jedinou výraznější novinkou je to, že když přijdete k vozidlu, tak se Vám nezobrazí nepřehledná tabulka v pravém spodním rohu, ale jednoduchá ikonka uprostřed obrazovky, pomocí které můžete jedním stisknutím nastoupit do vozidla, popřípadě přibrat náboje. Naklánění pomocí kláves Q a E je další novinkou, která je velmi užitečná a která mi v Operaci Flashpoint velmi chyběla. Při zalehnutí tyto klávesy mají na starost převalení vlevo a vpravo, což ve hře určitě taky využijete.

Kampaň

Po zvolení toho nejlepšího nastavení pro Váš počítač můžete spustit kampaň, ale nejdříve doporučuji projít si všechny tréninkové mise, jenž jsou opravdu užitečné a zkušenosti z nich se Vám v kampani budou velmi hodit.

Klik pro zvětšení (ArmA: Armed Assault)Klik pro zvětšení (ArmA: Armed Assault)

Jako první na Vás v kampani čeká reportáž Marie Kolářové z televize AAN, která Vám představí fiktivní ostrov Sahrani, který se nachází v Atlantiku a na kterém se Kampaň odehrává. Tento ostrov je opravdu obrovský – podle BI studia má cca 225 kilometrů čtverečných, najdete na něm rozlehlé pláže, ale také hory, dále na něm samozřejmě najdete města, vesnice, ale také rozlehlé lesy. Zkrátka vše, co si na tak rozsáhlém ostrově můžete představit. Kampaň je bohužel méně zábavnější než v Operaci Flashpoint, ale tím nechci říct, že je nezábavná. Ostrov je rozdělen na Jihosahranské království a Demokratickou sahranskou republiku, vy jako hráč jste v kampani členem malého kontingentu amerických vojáků, který provádí výcvik jihosahranských vojáků. Severní sousedé – Demokratická sahranská republika pokládá výcvik těchto vojáků za velkou hrozbu, tak když se dozví, že američtí vojáci svůj úkol splinili a začínají se stahovat, tak zaútočí. Avšak stahování amerických vojáků se o den prodloužilo, víc Vám prozrazovat nebudu. Novinkou je možnost vybrat si v kampani vedlejší mise, které sice nejsou povinné, ale to samozřejmě neznamená, že nejsou zábavné.

Stejně jako v Operaci Flashpoint stačí, aby Vás zasáhli dvě kulky a jste mrtví a následně si můžete přečíst nějaký ten pěkný citát a zjistit, který ten vojáček Vás sejmul.

Grafika

Grafika bude pro hráče rozmazlené hrami typu Doom 3 nebo Half Life 2 hnusná. Avšak většina hráčů snad pochopí, že tato hra odehrávající se na obrovském ostrově takovou vymakanou grafiku mít nemůže. Já osobně si myslím, že grafika je velmi pěkná a za rok na tom bude pořád stejně – hráči upgradují počítač a budou moci nastavit v nastavení grafiky zas nějaký ten bodík navíc a možná vyjde i nějaký ten patch, který hru snad aspoň trochu optimalizuje.

Zvuky a hudba

Hudební stránka hry je místy velmi pěkná, avšak některé zvuky jsou stejné jako v Operaci Flashpoint - tedy už poněkud zastaralé a do hry se absolutně nehodící. Také jsem při hraní občas měl problém s hlasitostí. Například jsem byl blízko šilky, jenž střílela na nějaký cíl a slyšel jsem tichounký zvuk střelby, ale když někde letěla helikoptéra, tak její zvuk byl slyšet kilometry daleko…

Klik pro zvětšení (ArmA: Armed Assault)Klik pro zvětšení (ArmA: Armed Assault)

Dabing v této hře považuji za velmi vydařený. Česky jsou nadabované pouze reportáže z televizního kanálu AAN, ale když například sledujete rozhovor s americkým vojákem, tak rozhovor probíhá v angličtině, což hře určitě přidává na realitě.

Editor

V jednoduchosti je krása, to je to první, co mě napadlo, když jsem ho spustil. Proti Operaci Flashpoint dostal trochu jiný grafický styl, ale docela tím získal na přehlednosti. Po dohrání kampaně a misí se určitě v editoru vyblbnete, budete si moci z internetu stáhnout mnoho addonů pro zpestření Vašich misí, možná i kampaní. Také můžete prozkoumat různé části ostrova, kam byste se v kampaních a asi ani v misích nedostali. Takový pohled z nejvyššího vrcholu ostrova vypadá opravdu pěkně, ale musíte mít v nastavení samozřejmě nastavenou viditelnou vzdálenost víc než 500 metrů J.

Multiplayer

Tak tuhle věcičku jsem bohužel neměl možnost vyzkoušet. Když jsem se chtěl připojit na nějaký server, tak mě to ze zvoleného serveru bohužel vykoplo. Podle oficiálních informací je v multiplayeru cca 17 misí v mnoha různých modech, například DM, CTI atd.

Klik pro zvětšení (ArmA: Armed Assault)Klik pro zvětšení (ArmA: Armed Assault)

Bugy, chyby

Bohužel nic není dokonalé. Umělá inteligence je někdy strašná, například řidiči bez zjevné příčiny vyjíždí ze silnice, popřípadě narážejí do budov. Mise se mi někdy neukončili i když jsem splnil všechny úkoly, vegetace na svazích visící ve vzduchu nevypadá taky zrovna moc reálně nebo další častý jev – zaseknutí ve zdi. Prostě jdete okolo plotu a nejednou se v něm zaseknete, co k tomu dodat. Bohužel není výjimkou, když máte namířeno na nějaký cíl a před Vámi proběhne voják z vaší strany… Nebo například ve dne zapnete noční vidění, chvíli nic nevidíte, po chvíli už vidíte perfektně, vypnete noční vidění a místo dne je pár sekund noc.

Když mě tyto chyby začali v kampani docela štvát, tak jsem spustil editor, vložit civilní auto k hoře a dal jsem náhled. Kurnik takové úhly, co to auto vyjelo a nepřevrátilo se… Ve světě Sahrani je asi obrovské géčko… Tak jsem popojížděl po hoře až jsem dojel k moři, tak jsem si řekl, trochu se vyblbnu s autem v moři. Tak jsem jezdil podél pobřeží až jsem se odhodlal auto utopit. Jaké bylo překvapení, když auto vybouchlo a začalo čmudit a po pár sekundách i hořet! Ano čtete dobře – auto, po střechu potopené ve vodě vybouchlo a začalo hořet!

Dále mi při načítání vadily podivné světle zelené čáry, ale to se dá oproti předcházejícím chybám ještě prominout.

Procházel jsem se městem a najednou z jedné budovy vypadla textura, nějak jsem tomu nevěnoval pozornost. Avšak, když se mi to později stalo znovu, tak jsem začal pátrat. Po pár minutovém pátrání na internetu jsem se dostal na oficiální BI fórum a tam jsem našel tohle řešení, které opravdu funguje a pokud plánujete koupi této hry, tak by se Vám mohlo určitě hodit:

Rada k vypadávání textur. Velmi záleží na dvou věcech, jakou má Vaše karta paměť a dále, jak rychlou máte sběrnici. Arma engine zavádí textury do videopaměti a ve chvíli kdy ta dojde, začne zavádět do AGP paměti v hlavní paměti počítače. Ta je ovšem mnohem Klik pro zvětšení (ArmA: Armed Assault)pomalejší než přímý přístup do videopaměti. Textury a modely se samozřejmě průběžně zahazují a nahrazují jinými, podle toho co je zrovna ve scéně vidět, pokud máte ale malou videopaměť (128Mb) může se toho uvolnit jen velmi málo, protože některé modely musí být zavedené pořád a tak bude docházet k neustálému zatěžování sběrnice. Proto na takových kartách nenastavujte textury určitě na high, ale nejspíš na 128Mb ani na normal (podle toho jak si myslíte, že máte rychlou sběrnici, starší karty jsou ale i tady pomalé). Chvíli se to v takovém případě sice může chovat korektně a vypadat detailně, ale časem Vám dojde vidopaměť a engine bude muset začít streamovat textury po sběrnici a bude docházet k jejich výpadkům.

Tím jsme se dostali k HW nárokům. Ty jsou opravdu kruté. Já osobně na svém počítači (Procesor AMD Athlon XP 2800+, 1GB RAM, grafická karta leadtek winfast 6600GT 128mb) musím nastavit vše na minimum a mít rozlišení 1024x768px aby se mi hra nesekala a nedošlo k výše zmíněným výpadkům textur, ale i přesto hra vypadá celkově pěkně.

Závěr

ArmA: Armed Assault je určitě povedená hra, ale oproti Operaci Flashpoint nepřináší mnoho novinek, tedy kromě mnohem lepší grafiky. Velké množství bugů hru ještě více shazuje, někomu možná bude vadit i ochrana StarForce…

EDIT: 2.12.06

Po nainstalování prvního oficiálního patche jsem zjistil, že některé zásadní neduhy této hry byly opraveny, dokonce jsem si mohl nastavit hru na vyšší detaily aniž bych to poznal na výkonu a hra vypadala o něco málo, ale přece jen, světu. Takže pokud nainstalujete patch, tak si k výslednému hodnocení můžete přidat 5%.

Autor recenze je šéfredaktorem fanstránky armacz.com
(armacz.com)

DOBRÉ
68%
CZECHGAMER
Arma: Armed Assault bude asi nejhranější českou hrou několika posledních let. A i přes to, že má tahle gameska své mouchy, jí nikdo tento titul nemůže upřít.

CGwillWin