recenze
Tibia

Tibia
Tibia
00:00, 25.06.2006

Klik pro zvětšení (Tibia)Ti z vás, kdo CzechGamer sledují od jeho „dřevních“ dob si jistě pamatují dobu, kdy jistá německá 2D free MMORPG - pojmenovaná podle holenní kosti - naprosto ovládala redakci. Z nejstarší redakce ji hrál nebo alespoň zkusil snad každý. S postupem doby se situace změnila a Tibia už je pro většinu z nás spíše jen starobylým mýtem, vzpomínkou na doby dávno minulé, o kterých se slzou v oku my „old schooloví“ CG redaktoři (kterých v současné redakci již moc není) vyprávíme nováčkům. Ti se nám většinou smějí, ale řekl bych že v minulosti fungovala jako jeden ze stmelovacích prvků redakce, na jedné straně fanatičtí uctívači (kteří se vyznačovali aktivitou v pozdně nočních hodinách a pozdním přidáváním článků) a na straně druhé rejpálci, kteří si z nich dělali legraci. Tak nějak vypadala situace v redakci před zhruba dvěma lety. Doba notně pokročila a časem samozřejmě přibývaly další a další MMORPG, ať už zdarma či placené a tento druh her se ohromně popularizoval a dnes je opravdu těžké najít někoho, kdo onlinovky nehraje a nikdy nezkusil. Není se vlastně čemu divit. Představa světa, ve kterém si „žijí“ stovky, tisíce anebo i desetitisíce lidí z různých koutů planety, který je vám, díky plošnému rozšíření vysokorychlostního neomezeného internetu, na dosah kabelu/signálu je lákavá a dokud nezjistíte, o jak ohromného žrouta času se jedná, je to snad v současnosti nejpřitažlivější herní žánr, kterému se zábavností vyrovná máloco. Pár milionů aktivních WoW účtů to jasně dokazuje a podíváme-li se více na východ, narazíme na mega-úspěšné asijské MMORPG, o kterých nemá většina evropských hráčů ani páru a přesto bych pro některé z nich i emigroval (já vím, jsem závislák). Ale co je teda s Tibiou teď?

Klik pro zvětšení (Tibia)
Snip3r)-(ell_24-06-2006-15-18-32_chicken.jpgChtěl někdo kuře?!
Klik pro zvětšení (Tibia)
Snip3r)-(ell_24-06-2006-15-18-32_lvl63.jpgTak takhle vypadá jeden z nej setů vybavení a tabulka skillů.

Předtím, než budete moci podniknout první krůčky světem jedné z největších grafických free MMORPG, musíte si tak, jako snad v každé onlinovce založit svůj account, na kterém pak budete vytvářet herní postavy. V podstatě se jedná pouze o vyplnění emailu na stránce hry (http://www.tibia.com), poté dostanete svůj account number, na mail vám přijde během chviličky první heslo, které si změníte hned po prvním přihlášení na webpage. V té době vám už budou oči mrkat dolů na magické tlačítko „Create new character“, na které stejně hned kliknete (proč byste si jinak taky vytvářeli account, že ). Následuje výběr jména vaší postavy, pohlaví a jednoho ze 70 serverů (v době psaní Apollovy recenze jich bylo asi 25, takže si dokážete představit, že dneska je Tibia trochu jinde ), které jsou umístěné buď v německém sídle společnosti anebo v USA. Čechům bych samozřejmě doporučil volit německé servery, které našincům lagují samozřejmě méně. Předtím než se pustíme dál, ještě poznámka k herním accountům – přestože se jedná o free hru, je zde možnost si za hraní platit, čehož využívá stále více lidí. Ono taky proč ne, být tzv. premium player s sebou nese tolik výhod, že hrát s premium accountem je pomalu jiná hra – máte přístup do lokací, kam free playeři nesmí, máte více kouzel, oblečků atd. Premium account na 3 měsíce stojí v přepočtu asi 500Kč.

Would you like to die?

Herních serverů jsou 3 hlavní typy, rozdělené podle PvP stylu. Na běžném serveru je PvP povoleno, ovšem to neznamená žádné PK orgie (i když, i tady se najdou). Funguje zde totiž tzv. skull systém, díky kterému je PK snadno rozpoznatelné a jeho zabití hra nijak výrazně nepenalizuje. Také zde fungují limity zabití za den, týden a měsíc, po jejichž překročení následuje ban. Dále zde máme PvP-Enforced servery, které se moc velké oblibě zrovna netěší a většinou zejí prázdnotou. Na tomto světě je totiž skull systém vypnut a navíc za zabíjení vyšších levelů než jste vy dostáváte zkušenostní body, takže i na vysokém levelu nad vámi pořád visí hrozba hordy low level teamů, které vás dobře načasovaným kombem v pohodě sundají a ještě popolezou o pár levelů. A věřte mi, že smrt je něčím co v Tibii jen tak s úsměvem nepřejdete (o tom později). Posledním typem serveru je docela oblíbený non-PvP server, kde je jakákoli forma PvP zakázána. Tyto servery jsou na rozdíl od PvP-E serverů většinou přeplněné lidmi.

Klik pro zvětšení (Tibia)
Snip3r)-(ell_24-06-2006-15-18-32_dlfirsttime.jpgDragon Lords
Klik pro zvětšení (Tibia)
Snip3r)-(ell_24-06-2006-15-18-32_blockingdemons.jpgDemon!

Po technické, hlavně grafické, stránce (ono té techniky v Tibii moc není) je hra více jak deset let pozadu (hra taky sama o sobě je asi 9 let stará), což jste nejspíše sami poznali z obrázků. Grafika je jednoduchá, kreslené 2D sprity, ani špetka moderních efektů. Nejlepším světelným efektem, který na vás ve hře čeká je červené světlo pochodně, které ale zase dost unavuje oči (proto preferuji bílé kouzelné světlo ) a pekelný chaos, pokud budete bojovat proti hned několika silnějším příšerám najednou (čemuž se hlavně na questech nevyhnete). Hra neobsahuje absolutné žádné zvuky apod. Díky tomu je však minimálně náročná a vlastní klient nutný k hraní má zhruba 10MB.

Welcome to Rookguard!

Tak, řekněme, že jste úspěšně zdolali proces vytváření accountu, vytvořili si postavu a vybrali ten správný server pro vaši cestu za slávou a pixelovým bohatstvím. Cesta to bude docela dlouhá mám li být upřímný a v průběhu prvních dnů vás asi hra moc neokouzlí. Začínáte jakožto naprostý newbie s levelem 1 na začátečnickém ostrově jménem Rookguard, zkráceně Rook. Ten je od hlavního ostrova naprosto izolovaný, platí zde trochu jiná pravidla a možnosti jsou omezené. Tento ostrov slouží k naučení základních principů a herních mechanismů potřebných ke zvládnutí hry. Ona hra jednoduchá je svou jednoduchostí občas pro hráče přehnaně složitá. Na Rooku je zakázána jakákoli forma PvP, kromě slabších monster jako jsou krysi, pavouci, vlci a medvědi tu toho moc nenajdete, různorodost vybavení se omezuje na kožené a tvrzené sety - týpek se šavlí za dvacet zlatých pro vás bude vypadat jako nepřemožitelný hrdina – a počet questů by se dal spočítat na prstech ruky dřevorubce. Před opuštěním Rooku po dosažení osmého levelu si ještě musíte vybrat jedno z asi osmi měst na hlavním ostrově a jedno ze čtyř rozdílných povolání, kterých jsou ve hře 4 druhy a jsou celkem lehce odhadnutelné

Klik pro zvětšení (Tibia)Klik pro zvětšení (Tibia)

Povolání se v zásadě liší rychlostí postupu v různých dovednostech, přibýváním many a života za level a počtem a druhem kouzel, které je postava schopná se po dosažení potřebného levelu naučit. Každá postava má kromě levelu a magic levelu, ještě několik zbraňových (axe, sword, club, shielding, distance) a vedlejších skillů (fist, fishing), které se zvyšují používáním té či oné věci/zbraně. Level ovlivňuje počet hitpointů a many, nosnost postavy a její rychlost, což je jeden z hlavních elementů ovlivňujících PvP (kdo uteče, přežije – kdo dohoní, zabije + na rychlejší postavu se hůře míří ), vyšší magic level pak znamená větší damage všech kouzel (v případě léčená pak vyšší počet vyléčených HP). K čemu asi slouží zbraňové a vedlejší skilly netřeba vysvětlovat, takže se po hlavě vrhneme na povolání.

When I grow up, I'll be...

Těch je v Tibii k mání celkem 4 – knight, palladin, sorcerer a druid – myslím že si každý vybere podle svého gusta. Knight je klasický face-to-face bojovník, do jeho rukou patří zbraně všeho druhu, HP mu rostou nejrychleji ze všech povolání (+15HP/lvl), naproti tomu o magii vám toho moc neřekne (jen +5 mana/lvl, minimum kouzel a mlvl roste rychlostí retardovaného slimejše). Pro většinu hráčů bude rozčarováním palladin, který zde nezastává pozici svatého válečníka, ale je spíše takovým rouge nebo archerem. Kuší nebo lukem si poradí s každým nepřítelem, HP i mana mu rostou uspokojivě a co se týče magie, nachází se taky tak nějak uprostřed. Sorcerer a druid jsou si, jakožto čistě magická povolání, v mnohém podobní. Jejich hitpointy a mana rostou shodnou rychlostí (+5HP/level, +30mana/level), stejně jsou na tom i co se magic levelu týče (nejrychlejší). Co je však rozděluje na dva tábory, jsou pochopitelně kouzla. Sorcerer je bojový mág, využívající mnoha útočných kouzel, od nejjednoduššího Force Strike (zasáhne čtverec před vámi energetickým výbojem) až po megalomanské Ultimate Explosion, které dokáže v mžiku vyčistit většinu obrazovky od nepřátel. Co mu však oproti druidovi schází je hlavně větší počet léčících kouzel, které jsou zase doménou přírodního mága.

Klik pro zvětšení (Tibia)
Snip3r)-(ell_24-06-2006-15-18-32_idiotxd.jpgVýběr správného povolání je záležitost dost kruciálního významu.
Klik pro zvětšení (Tibia)
Snip3r)-(ell_24-06-2006-15-18-32_dietexdie.jpgChudák? Ne.

Různých druhů monster je v Tibii dostatek, od klasických draků, minotaurů a orků, přes klišoidní elfy a démony až po zaklínače, beholdery, lichy a vampíry. Většinou po smrti dropnou i nějaký ten loot (prostě věci/zlato/jídlo), který pak můžete prodat hráčům (na každém serveru funguje Trade Channel) nebo NPC (většinou slabší věci, lepší zbraně apod. se prodávat NPC nevyplatí). Škála zbraní, brnění, štítů atd. není nijak přehnaně široká, existují zde sice i věci málo obvyklé a vzácné, jejich cena se ovšem většinou pohybuje v milionech, takže si možná taky jednu nějdy pořídíte… „později“. Pro nováčka je zde různých věcí až až, s postupem času se přidáte k davu lidí spamujících Proposal fóra thready jako „New items plx“. Nezáleží-li vám ovšem na tom, že potkáte desítky lidí s přesně tím samým vybavením jako máte vy, budete v pohodě.

13:37 Kevin: So, you came for a mission?

Kromě lovení příšer a výměn s hráči, lze vybavení získat také díky questům, což je na nových serverech taky většinou jediná cesta, jak se k nějakému rozumnému equipu dostat. Většina questů se sestává pouze z vymlácení okolo stojících příšer a vybrání truhly, najdou se ovšem i složitější questy, jako třeba Postman nebo Paradox, které vám zaberou i hodiny času a pokud nebudete mít nikoho, kdo vám poradí, můžete na nich v extrémním případě strávit i celý den . Asi nejznámější quest, na který se těší snad všichni hráči a sní o jeho úspěšném zdolání je ultimátní Annihilator Quest. Pro jeho splnění nepotřebujete nic jiného než postavu na levelu 100+ a 3 kamarády, kteří se nebojí případné smrti (hmz, už bych asi měl vysvětlit v čem je háček ). Pokud ovšem průchod teleportem do místnosti, ze které není úniku a souboj s šesti démony, bude vám umožněno vybrat si jednu ze čtyř pohádkových odměn.

Klik pro zvětšení (Tibia)
Snip3r)-(ell_24-06-2006-15-18-32_cachero60.jpgWarrrrrr?!
Klik pro zvětšení (Tibia)
Snip3r)-(ell_24-06-2006-15-18-32_Pharaons-yeye.jpgYou are dead.

Dost už bylo tlachání o světlých stránkách německého dítka, pojďme se konečně podívat na tu nejtemnější z temných, na smrt. Ta je v Tibii dost drastickou událostí, obzvláště pokud jste free account. Smrt vás totiž stojí 10% z celkového množství vašich zkušenostních bodů (což na takovém 87 levelu je zhruba milion exp) a ukrojí i dost velkou část i z vašeho magic levelu a všech vašich skillů. Dále přijdete o váš batoh ve kterém většinou nosíte všechny drahocenné runy, peníze a vůbec všechno. Zdaleka nekončíme – je zde ještě 10% šance na ztrátu každého kousku vašeho vybavení, může se tak stát. že k batohu ztratíte ještě zbraň a brnění, což už je k vzteku. Po smrti zůstane vaše mrtvola ležet i s věcmi na zemi a kdokoli jde okolo ji může vybrat, zábava? Zdaleka ne. Efekty smrti se dají naštěstí za pěkných pár desítek tisíc zlatých zmírnit, ale pořád vám bude po smrti do breku.

Plx, lemme join ur guild, oke?

Kromě výhod, které jsem již zmínil má koupě Premium Accountu i několik dalších výhod, mezi které patří hlavně možnost koupě domku v libovolném herním městě (domky mívají postele, které lze využít pro doplnění many, života a tzv. soul points, které slouží k vytváření run) a také budete moci zakládat vlastní hráčské gildy a zvát do nich kamarády a možná časem koupíte i nějaký ten obří guild house.

Klik pro zvětšení (Tibia)Klik pro zvětšení (Tibia)

Pokud mluvíte přijatelně anglicky, nepouštíte se do předem prohraných soubojů, budete respektovat hráče okolo vás a neodradí vás zastaralá grafika a přílišná jednoduchost (tedy, ehm, jednoduchost ) a zdánlivá jednotvárnost hry, jsem si jistý, že si Tibiu stejně jako já a spousta lidí co znám užijete a kdo ví, možná se časem přidáte k nám do skupinky závisláků . See you in game!

Klik pro zvětšení (Tibia)
Snip3r)-(ell_24-06-2006-15-18-32_level96.jpgGratz!
Klik pro zvětšení (Tibia)
Snip3r)-(ell_24-06-2006-15-18-32_eplatee1ex.jpgTrocha demon lootu.

Pár poznámek:

V současné době hraji na německém serveru Lunara za postavu Fiend Infestus (27+ MS) spolu s několika dalšími čechy. České hráče můžete take potkat na jiných serverech, kdyžtak napište do diskuze a zkusím sehnat světy a jména.

Hra se každého půl roku aktualizuje (Summer & Xmass update), přidávají se nové lokace, nové items, mostra atd.

Doporučené linky - Homepage Tibia.de TibiaNews.net

Bez dovolení si do tohoto ohínku dovolím přihodit špalíček. Pokud nechcete přijít o všechen svůj čas, pokud nechcete přijít o všechny normální kámoše, rodinu, peníze, pokud nechcete začít postupně prodávat vybavení bytu, nechcete přijít o práci... ...prostě to nehrajte. Jo to je všechno co sem chtěl říct. -Robin

SKVĚLÉ
89%
CZECHGAMER
Jednoduchá, nenáročná a proklatě návykový onlinovka, která je zdarma, nic víc, nic míň.

CGwillWin