recenze
Commandos: Strike Force

Commandos: Strike Force
Commandos: Strike Force
00:00, 16.04.2006
Kronika Commandos

Psal se rok 1998, kdy se na trh dostává hra s podivným názvem – Commandos: Klik pro zvětšení (Commandos: Strike Force)

Aister_16-04-2006-01-11-56_2.jpgTo je dalekohled?
Behind Enemy Lines a šokuje. Lidé tuto hru doslova hltali a to byl správný krok pro Pyro Studios. Nezaháleli a na trhu se objevil datadisk s podtitulem Beyond the Call of Duty, který přinášel skvělou hratelnost a pekelně těžké mise. Po menší pauze roku 2001 se na pultech obchodů objevil další díl Commandos s názvem Commandos 2: Men of Courage – hodnoceno v nejlepším světle. Hráč se setkal s velkou várkou různých vylepšení. Později roku 2003 se objevil další díl s názvem Commandos 3: Destination Berlin, který byl méně úspěšný a také dostal nižší hodnocení. Po třech letech je tu další bratr do rodinky – vychází čtvrtý díl Commandos: Strike Force (CSF)

Život je změna

Kdo sledoval dění CSF, tak jistě nepřehlédl zprávu, že se jedná o 1st person akci. Na bojiště se už nebude koukat někde kdesi z obláčků, ale rovnou z očí tří hlavních postav. Jiné pohledy si užijete jen když špión změní uniformu, nebo pomocí speciální klávesy, kterou jsem využíval pro prozkoumání okolí.

Členové Commandos

Další velkou změnou je snížení počtu členů Commandos. Můžete se rozloučit se zlodějem, ženistou, potápěčem, psem jménem Whiskey atd. Kdo nám zbývá? Zelený Baret, špión a ostřelovač. Celá partička nebude k dispozici na každou misi, protože na jednu misi budete mít maximálně dva členy. Přepínat mezi nimi můžete klávesou TAB, pokud ten druhý není na hranici svého života. S jedním jdete do akce a toho druhého někam schováte, aby na něj nepřítel nenarazil. Umí se bránit sám, ale vyvolal by alarm. Nejvyužívanější postavou celé hry se stává špion. Ten se svoji tvrdě napnutou strunou si od nijakého fašouna vypůjčí uniformu a následně se můžete promenádovat kam chcete, ale musíte si dát pozor na vyšší šarže, které vás okamžitě odhalí. Pokud máte uniformu GESTAPA, či generála, tak není co řešit. Ostatní dva členy jsem ani moc nevyužíval, jen když nebyl k dispozici špion. Každý člen Commandos má své specialitky, tak vám je trochu představím.

Kapitán Francis O´Brian (Zelený Baret)

specialista na výbušniny a na vše co sviňsky kope. Nezbytný pro akční mise, kde se bezhlavě střílí po všem, co se hýbe. Ať má brokovnici, Thompson, BAR, nebo svůj nůž, tak je jasné, že by se měl nepřítel chystat na ústup. V beznadějných akcích je to právě on, který dokáže vrátit úder.

Plukovník George Brown (špion)

dá se říct špion první linie. Dejte mu uniformu vysoké šarže a bez problémů se dostane na každé místo. Používá tiché zbraně – strunu, osobní zbraň s tlumičem. Je hrozbou pro nepřítele, když jde do tuhého není pro něj problém uchopit samopal a utéct. Šéf celého Commandos.

Poručík William Hawkins (ostřelovač)

jeden z nejlepších ostřelovačů. Právě od něho uslyšíte „Be smart, Be quiet, Be deadly“. Likviduje nepřítele pěkně z dálky. Na boj z blízka mu pomáhají vrhací nože.

Každý člen komanda dokáže uzdravit pomocí lékárničky své spolubojovníky, nebo dokonce sebe samotného. Klasický inventář z předchozích dílů zmizel a byl nahrazen třemi sloupečky vpravo dole, kdeKlik pro zvětšení (Commandos: Strike Force)který podle pohybujících se šipek ukazuje kudy nepřítel chodí apod. Kam šipka míří, tak tam se voják dívá, když máte zelenou šipku, vše je v pořádku a nepřítel nic netuší. Žlutá šipka znázorňuje, že se nepříteli zvýšila ostražitost – něco zpozoroval a červená znamená vidím tě a jdu po tobě :-). Můžete si všimnout sytosti barvy, která ukazuje, zda je nepřítel ve stejné výšce jako vy, což je skvělou pomůckou. Pokud zrovna hledáte svoji pozici, tak máte k dispozici přehlednou mapu, kde je vše vyznačeno - primární a sekundární mise, krabice s náboji atd. Při boji za ostřelovače jistě oceníte tzv. bullet-time, který usnadní odstranění nepřátel za pomocí dalekonosné pušky. Zadržíte dech a hle bullet-time je na světě, následně zamíříme na hlavu, která je ohodnocena 30 body a zbytek si domyslíte sami. Ano, po skončení mise dostanete jakési vyhodnocení a body za zásahy a jaké jste zneškodnili šarže apod.

Co to vše na monitoru vidím? Nevěřím!

Nečekejte u této hry složité hraní. Nepřítelovu inteligenci nebudu nijak hodnotit. Prostě jsou stupidní. Jejich kamarádi pod špionovou strunou umírají kousek od ostatních a oni nereagují a nic nevidí. Přecházím po osvětlené cestě a nepřítel cca metr ode mne a stále se nic neděje. Hlasité výstřely z ostřelovací pušky neslyší. Hodím minci a oni na ní tupě zírají a nerozhlíží se odkaď ta mince mohla letět. Na jednu stranu, kdyby byli chytřejší, tak by hodně lidí mělo problémy s dohráním. Toto ještě mohu odpustit, ale teď se podržte. MIZÍ MRTVOLY!!! Ano, je to tak! Zabijete jednoho skopčáka a on leží na zemi cca 30 sekund a zmizí. Pokud mu vezmete uniformu, tak zmizí OKAMŽITĚ! Tím samozřejmě zmizela možnost přenášení mrtvol na klidné místo. Teď jsme se dostali do bodu, proč tento díl velcí fandové odsuzují. Kvůli těmhle nelogickým kravinám!!

Klik pro zvětšení (Commandos: Strike Force)
Aister_16-04-2006-01-11-56_13.jpgKam to chceš?
Klik pro zvětšení (Commandos: Strike Force)
Aister_16-04-2006-01-11-56_14.jpgHoří ti za zadkem

Taktizování, nebo RA-TA-TA-TA-TA

Můžete si vybrat oboje a oboje má něco do sebe. Kdyby jste někam vběhli a všechny postříleli, tak by jste dostali od milovníků Commandos pěknou ránu za ucho. Bohužel to tímto způsobem jde, ale hru si zkazíte a zkrátíte. Já jsem vyzkoušel oba způsoby a kombinováním jsem dospěl k reálnosti boje a doslova mne hra vtáhla.

Skvělá hratelnost a nadesignované mise a mapy

Co se hochům z Pyro Studios opravdu povedlo jsou perfektní mapy, úkoly a celková hratelnost. Opravdu efektivně mě dokázala do sebe vtáhnout. Při misích jsem se nenudil a určitě se na tom podílí oblasti, které navštívíte. Samotná kampaň nabízí 14 různorodých misí a navštívíte tři oblasti. Ze začátku se objevíte ve Francii, kde jste spojeni s tamějším odbojem. Přesouváte se více na sever přímo do mrazivého Norska, kde víceméně budete provádět sabotáže. Čeká vás proniknutí do města, kde vás druhý den napadne Wehrmacht a získáte strategický most. Poslední část kampaně tvoří bojování v Rusku. Tato část je nejakčnější, budete se starat o nepřátelské tanky, aby se nikdy nerozjely a dokonce spácháte atentát. Každá mise obsahuje hlavní úkoly a v průběhu jejich plnění se i objeví mise nepovinné tzv. sekundární. Jediný kámen úrazu je krátká herní doba. Za jediné dva večery jsem měl dohráno. Doporučuji hrát na těžší úroveň, tím je celá hra logicky těžší a delší.

Klik pro zvětšení (Commandos: Strike Force)Klik pro zvětšení (Commandos: Strike Force)

Multiplayer

Multiplayer mě poněkud zklamal. Hrát můžete po internetu, či lokální síti. Map je dostatek a hrát může až 16 hráčů. Poněkud je to horší u herních módu - Deathmatch, Team Deathmatch a Sabotage.

Po technické stránce

Grafické zpracování nepatří k nejhoršímu a mě se osobně velmi líbí, ale kdybych měl Klik pro zvětšení (Commandos: Strike Force)hodnotit profesionálněji, tak patří k lehce nadprůměrným. Musím vychválit Bratislavský symfonický orchestr, který dodává hře patřičnou atmosféru. Vše do sebe pěkně zapadá a ladí. Hru rozeběhnete i na slabších strojích. Na mém Athlonu 3000+, 1 GB RAM a GeForce 6600 běžela hra v rozlišení 1024x768 v plných detailech naprosto v pořádku. Rovněž hlasy jednotlivých postav jsou na dobré úrovni a všechny ostatní zvuky, které ve hře jsou (výbuchy granátů, střílení ze zbraní…) patří k reálným.

Závěr

Poměrně dobře zpracovaná hra a do svého žánru zapadá. Fanoušci tyto změny nemohou rozdýchat a někteří je akceptují. Jestli máte rádi akce se špetkou taktizování a tichého pohybování, tak není co řešit. Podle mě povedená FPS se stařičkým duchem Commandos, ale chtělo by to více taktiky. Hra je k dostání s českými titulky.

SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Celkem povedená hra, která v sobě pořád ukrývá starého ducha starších dílů Commandos.

CGwillWin