recenze
Warcraft 3: Reign of Chaos

Warcraft 3: Reign of Chaos
Warcraft 3: Reign of Chaos
00:00, 19.02.2006

Když jsem poprvé nainstaloval Warcraft 3 (W3), tak jsem z něj neměl dobrý pocit. Hra se mi zdála taková nemastná neslaná a netrvalo dlouho a zanevřel jsem na ni. Warcraft 2 mě velice bavil a tak jsem myslel, že z W3 budu mít stejný pocit. Inu, nestalo se tak a teď už vím, že to chtělo čas...

!FWD! --- 1 a půl roku ---

Vzpomínal jsem na dobu, kdy jsem byl zhruba ve čtvrtém kole a hra mě přestala bavit. Zamyslel jsem se a po dlouhé mozkové aktivitě jsem dostal nápad: Dám tomu druhou šanci!!!

Klik pro zvětšení (Warcraft 3: Reign of Chaos)Klik pro zvětšení (Warcraft 3: Reign of Chaos)

Že W3 je realtimeová strategie ve které stavíte základnu, vojsko a nově i hrdiny vám asi nemusím vysvětlovat (vidíte, jak jsem to obešel a všecko vyklopil, tomu se říká umění poučit neznalé a nevyprovokovat ostřílené hráče:)). To jistě všichni víte a jestli ne, přečtěte si Falagarovu recenzi v rubrice retro! Hlavním tahákem hry je určitě kampaň, která se dělí na 5 částí. Kampaň začíná "tutorialem" (plní současně roli tutorialu a prologu k příběhu), ve kterém se seznámíte s mladým velitelem orcké hordy - Thrallem. S tím splníte 2 výuková kola a můžete se pustit do regulerních kampaní. Ty jsou čtyři a musíte je projít postupně - dobrá zpráva pro milovníky příběhu a špatná pro ty, kteří chtějí hrát jen za jednu rasu. Počet ras je shodný s počtem kampaní, přičemž co kampaň, to nová rasa. Jestli jste hráli dvojku, budete celkem překvapeni - temní elfové a nemrtví jsou úplně nové rasy, které zásadně mění charakter hry.

Není asi žádným překvapením, že se opět bude proti někomu bojovat. Funkci hlavního zla tady plní legie. Spousta nemrtvích bytostí, démonů a dalších pekelníků se žene na celý svět mílovými kroky. Prorok (viz KoMIX), který o pohromě, která se blíží, ví a své varování předkládá jak Thrallovi, tak lidskému králi. Radí jim, ať se přesunou do země Kalimdor, kde budou společně čelit ohromné síle nepřítele. Thrall radu poslouchá a odplouvá, pyšní lidé si však myslí, že můžou vzdorovat sami ve své zemi - Lordearonu. Na ten se už dostaly první vojska a lidská kampaň, ve které máte odvrátit pohromu může začít. Příběh je opravdu propracovaný a zažijete spoustu překvapení, to první na sebe nedá dlouho čekat... Poté, co splníte kampaň za lidi, budete pokračovat za nemrtvé a přes orky se dostanete až k temným elfům, s kterými hru dokončíte. Jistě jste si všimli, že nemrtví nesou zrovna kladnými hrdiny.:) Ano, to je pravda, ale až postupně situaci uvidíte z několika různých úhlů pohledu dojde vám, že vlastně všichni bojují za správnou věc, teda alespoň zhruba!:) Hra tak hodně připomíná Starcraft, kde jste totálně zdecimovali jednu rasu a poté jste za ní hráli a tahali ji z problémů, tak je to i zde. Hodně to přidává na atmosféře a to je jen dobře.

Klik pro zvětšení (Warcraft 3: Reign of Chaos)Klik pro zvětšení (Warcraft 3: Reign of Chaos)

To by bylo k příběhu, který je samozřejmě mnohem složitější a nyní se podívejme na systém hry. Asi nejvíce avizovanou věcí kromě přechodu hry do 3D byli hrdinové. Ti byli lehce nakousnuti už ve dvojce, ale W3 to dotáhl do konce. Každý hrdina má svoji zásobu many, klasické vlastnosti jako obratnost, síla a inteligence (obratnost zvyšuje rychlost útoku, síla zranění a inteligence obnovu many) a samozřejmě každý má jiné kouzla. Ty jsou u každého hrdiny čtyři přičemž 3 se dají vylepšit až na třetí úroveň a čtvrté je hlavní. celkově tak hrdina může dosáhnout maximálně 10 levelu, každý level přitom zprovozní nové kouzlo nebo vylepší to, kterým už disponuje. Hrdinové často disponují speciálními aurami, které zlepšují vlastnost okolních přátelských jednotek, mají útočná i obranná kouzla, léčení atd. Jejich přítomnost v armádě je naprosto nezbytná a rozhodující. Hrdina toho celkem dost vydrží a sám klidně zvládne (no, když si vyvolá pár potvor) menší armádu. Se samotnýma jednotkama toho moc nezvládnete a zvláště v multiplayeru, o kterém se zmíním později, je hrdina půl armády.

Warcraft 3 byl odzačátku představován, jako převratná strategie, kde už nebudou bitvy několika desítek vojáků, ale menších skupinek. Tomu se většina hráčů smála a říkala si, že jim přece nikdo nemůže určovat taktiku hraní. Jaké však bylo překvapení, když poprvé spatřili kolonku Upkeep. ta funguje asi takto: jako ve dvojce stavíte farmy a ty vám poskytují jídlo, maximum jídla je 90, což je horní hranice vaší armády. Některé jednotky "sežerou" 1 jídlo, některé třeba 5. Takže se můžete rozhodnout, zda-li budete mít třeba 10 siláků nebo 25 menších jednotek. Musíte počítat i s pracantama. No a armádu samozřejmě musíte nějak uživit. Stupně upkeepu jsou celkem tři. První je do doby, kdy máte spotřebu 40 jídla a ta je bez postihu, jakmile však máte větší vojsko (41-70 jídla) máte už jen 70% příjem - pracant vytěží 10 zlata, ale přibude vám jen 7, to samé platí i s dřevem. Až vaše armáda překročí hranici 70, máte se na co těšit - bude vám přibývat už jen 4 zlata a dřeva. Peklo co? Ale dobře vymyšlené peklo...:)

Klik pro zvětšení (Warcraft 3: Reign of Chaos)Klik pro zvětšení (Warcraft 3: Reign of Chaos)

Herně se toho zase tolik nezměnilo. Pořád stavíte farmy, kasárny, vojáky, katapulty atd., ale více národů přináší i více herních možností. Lidé uzavřeli spojenectví s trpaslíky, takže se můžete těšit na střelce s puškami, něco jako tanky, v pozadí nezůstávají ani již klasičtí pššáci, léčitelé, kterým můžete konečně zapnout, aby léčili automaticky, čarodějky, které svým mottem: "Je tady nějak málo ovcí, ne?", přivádějí nepřátele k šílenství!:) Je tady tradiční kovárna, kde vylepšujete jak vlastnosti jednotek, tak odolnost budov. Nemrtví potěší svou výhodou, která spočívá v tom, že nemusí pendlovat mezi dolem a základnou, ale zlatou z dolu "kouzlí". Farmy můžou vylepšit na věže, které ostřelují nepřátele, na těžení mají speciální jednotku - ghúla, který je i skvělý bojovník, disponují Mrazivým wyrmem, což je skvělá obdoba draka z předchozího dílu. Třetí kampaň za orky jsem si oblíbil nejvíce. Orci se stali mými miláčky. Mají neskutečně silné a odolné jednotky, levné a rychlé věže, skvělé léčitelky, silné wyverny, v pozdějších fázích kampaně můžou stavět taury, kteří do toho umí praštit a hrdina Thrall je také na výši. Jeho vyvolaní vlci či řetězový blesk jsou velice účinná kouzla. Poslední přicházejí na řadu temní elfové (neplést s "normálními" elfy:)). Ti mají ještě větší výhodu v těžení než nemrtví. Poté co základnou "zaplatou" zlatý důl, naskládají do něj 5 bludiček (obdoba pracanta) a vesele těží, stejně jsou na tom i s dřevem, kdy bludička kolem stromu krouží a postupně těží, aniž by strom nějak poškodila a tím si neničí přírodní obranu základny - temní elfové prostě mají rádi přírodu a jsou její součástí. Chvilku si asi budete plést jednotlivé budovy (všechny jsou stromy:)), ale zvyknete si. Budovy se můžou přesouvat a základna se může dokonce vyléčit tím, že "posvačí" strom!:) Jednotky jsou vesměs střílecí ve formě lučišnic, několika druidů atd. Také je zde lovkyně, jejíž střely (ve formě jakýchsi hvězdic) se odrážejí na několik cílů. Důležité jsou i dryády, které ruší účinky kouzel. Elfové se můžou v noci (ve W3 se plynule střídá den a noc) zneviditelnit a tak se ochránit proti útoku a navíc mají v noci stejný dohled jako ve dne, což nelze říct o ostatních rasách. mají taky skvělé hrdina, kteří spolu dokážou nadělat opravdu hodně paseky. to byl jenom zlomek jednotek, které W3 obsahuje...

Na mapě se vyskytují i neutrální jednotky, které můžete sejmout a trochu nabrat zkušenosti pro hrdinu. Často z nich taky vypadne nějaký artefakt, který může opět nosit hrdina v jednom ze šesti slotů a který mu zvýší vlastnosti, či ho může použít na svoje jednotky. Po světě jsou rozesety i zvláštní skřetí obchody, které jsou často bráněné. V nich si můžete nakoupit nějaké jednotky, vzducholodě či artefakty. Opravdu to pomůže, pokud zrovna potřebujete doléčit, či přeleťět nějaké skály. Kromě hlavních úkolů můžete plnit i dobrovolné, které vám vždy něco vynesou. ty jsou rozmanité a nebudete zažívat stereotyp, jak u některých starších strategií, kde jste používali jen osvědčenou šablonu - postavit armádu a hurá na nepřítele. Zažijete spustu střetů, kde nebude až tak rozhodovat síla armády, jako správné používání kouzel hrdiny. Počák hraje celkem na výši, napadá a rozhodně se nedá říct, že by hrál pasivně. Zvláště pokud si pak dáte samostatné kolo proti počáku, budete se muset hodně ohánět, abyste porazili comp s nálepkou "normální". Poté co dohrajete kampaň a přestanou vás bavit samostatné kola proti UI, můžete využít jak LANu, tak hry přes Battle.net! Já jsem zatím vyzkoušel jen to první, ale musím říct, že je to neskutečne zábaná řežba. Zvláště pokud pak hrajete např. 3 na 3. Musíte se rychle vyvíjet a hlavně zapomenout na zažitý postup z kampaňe, kdy jste si všechno vylepšili a pak teprve začali myslet na nějký útok. Tady nesmíte být statičtí a je nezbytné, abyste napadali neutrální jednotky a levelovali si hrdinu co to jde, protože až přijde útok, musíte spoléhat na svého namakance a ne čekat ve své bazi se třema věžma, jedním Gruntem a čtyřma pracantama. Jde to ráz na ráz a na dynamičnosti multiplayer rozhodně neztrácí. Je to opravdu excelentní!

Klik pro zvětšení (Warcraft 3: Reign of Chaos)Klik pro zvětšení (Warcraft 3: Reign of Chaos)

Nezmínit se tady o grafice a zvuku by byl asi hřích, tak se na to koukneme. Grafika, to je věc, která asi doznala největších změn. Je plně 3D s možným přiblížením. Naštěstí tady není rotace kamery - zabiják her!:) Přiblížení stejně moc nevyužijete, takže hra zůstává u klasického izometrického pohledu, ale vypadá mnohem plastičtěji. Jednotky a budovy jsou vymodelovány krásně a barvami opravdu nikdo neštetřil. Je to krásně syté a jede to i na slabších PC bez obtíží. Musím také vyzvednout dnes již legendární Blizzardovské filmečky, kterých sice není mnoho, ale o to jsou kvalitnější a perfektně sestříhané. Rozhodně přidávají na příběhu a vnímání příběhu jako takového. K tomu ostatně napomáhají i filmečky v enginu hry, kterých je opravdu hodně a občas jsem jen užasle hleděl, co engine všechno zvládne. Flexibilita především. Hudba je pěkná a krásně podbarvuje samotný děj. Jediná sporná věc je asi dabing. Po anglické verzi s klasickým videovým hlasem a dalšími vychytávkami mi přešel ten český jako pěst na ucho (panebože, co jsem to použil za spojení:)) A le poté, co jsem si dal pauzu, o které jsem mluvil na začátku recenze a nainstaloval jsem W3 CZ znovu, už mi to tak nepřišlo a velice rychle jsem si zvykl. Po stránce grafiky, zvuky a hudby jsou Blizzardi bezchybní, ostatně už to dokázali tolikrát, že se není čemu divit!!!

Ano, asi tušíte, W3 mě totálně očaroval a z mnou dříve opovrhované hry se stala jedna z nejoblíbenějších. Hra, kterou jsem začal hrát asi před měsícem a ještě jsem se od ní neodtrhl. Hra, kterou si velice rád zahraji s kamarády přes LAN a kterou podle mě na poli strategií ještě nic nepřekonalo. Užasný příběh, skvělá grafika, animace, hudba, filmečky, atmosféra, jen dokazují, že žánr strategií má ještě co nabídnout a jeho smrt je dál než si všichni mysleli. Říct, že žánr umírá je lehké, ale předvést, že tomu tak není, už je těžký úkol. Warcraft 3 to dokázal...

SUPER
96%
CZECHGAMER
Precizní hra, která je neskutečně zábavná a originální!

CGwillWin