speciál
Co je to Drone Racing?

Co je to Drone Racing?
Co je to Drone Racing?
10:55, 01.06.2023

Kolik znáte offline koníčků, které se ale náramně podobají esportu? Představujeme vám Drone Racing! Jde o naprosto jedinečnou, nevšední aktivitu, která vyžaduje hodně tréninku, ale zároveň s sebou nese i notnou dávku relaxu. Kolem Drone Racingu je navíc naprosto skvělá komunita, která je maximálně ochotná, přátelská a vždy připravená do akce!

Klik pro zvětšení (Co je to Drone Racing?)

FYFT je obchod, který se zaobírá všemi různými volnočasovými aktivitami, na které si vzpomenete. Řídí se myšlenkou, že volný čas je to nejcennější, co máme. Jeden z hlavních směrů je právě i Drone Racing, jelikož stejně jako ostatní skill toys na tomto shopu rozvíjí trpělivost, motoriku, svalovou paměť i schopnost multitaskingu. Velkou výhodou FYFTu je i to, že se okolo většiny koníčků pohybuje skvělá komunita, která ráda přijme nové členy.

Zapojit baterku, nasadit FPV brýle, zapnout motory a hurá do vzduchu! Díky video přenosu z dronu přímo do brýlí se můžete vcítit do role ptáka letícího nad krajinou, v některých případech (konkrétně freestylu, ale o něm později) se přenesete rovnou do sedačky akrobatického letadla. FPV drony jsou totiž doslova létající počítače, které ve vzduchu udělají téměř jakýkoliv manévr zadaný skrze vysílačku, a tak se s nimi dá dělat nespočet efektních, někdy až neuvěřitelných triků. Anebo taky závodit rychlostí 150 km/h!

Klik pro zvětšení (Co je to Drone Racing?)

A pozor – není dron jako dron. Existují i jiné, chytré drony, které se dokáží ovládat samy a bez složitého příslušenství. Od dronu s brýlemi se ale liší v důležité věci – nedokáží se pohybovat tak svižně a obratně, jako právě závodní dron.

Čím se FPV drony podobají esportu?

V esportu je nejdůležitější mít dostatek hráčů, kteří nadále soutěží v různých turnajích a ligových soutěžích s určenými pravidly. Přesně toto se dá aplikovat i na FPV drony. Pokud si totiž ve své FPV kariéře zvolíte směr Racing (závodění), bez ostatních pilotů se prostě neobejdete! Jestli si užíváte kompetitivní atmosféru, aniž by vám hrozilo nějaké reálné nebezpečí úrazu, jako tomu je právě u esportu, u Drone Racingu nešlápnete vedle.

FPV drony nejsou levná záležitost (ale to ani ty herní počítače…). Nicméně i přes nákladovost komponentů se mezi FPV piloty říká: „Kdo nebourá, nelítá pořádně.“ – proto, až budete posté měnit zlomenou vrtuli a baterie vám kixne po dvou minutách letu, v podstatě můžete slavit. Znamená to totiž, že svůj skill vedete pomalu, ale jistě k dokonalosti.

Dá se trénovat i na počítači!

Svůj skill v létání můžete trénovat i skrze počítač – a dokonce se to vřele doporučuje! Než totiž zničit koptéru za několik tisíc, lepší nabourat v FPV simulátoru. Nabourat můžete kolikrát chcete a dronu nezkřivíte ani vlas… tedy vrtuli. A navíc jdou v FPV simulátoru pořádat i online závody!

Klik pro zvětšení (Co je to Drone Racing?)

Kde se využívají FPV drony?

S FPV drony se můžete setkat na každém rohu a ani to nepostřehnete. Jen si zavzpomínejte, kdy jste naposledy viděli nějakou akční reklamu, film nebo hudební klip? Ve všech těchto oblastech jsou FPV drony totiž hojně využívány, protože záběry svými dynamickými průlety dodají snímku šmrnc, který by se s obyčejnou kamerou točil jen horkotěžko. Využívá se stylu cinematic, případně freestyle.

Co se týče závodění, možná jste někdy slyšeli o DRL – je to skupina těch nejlepších zahraničních pilotů, jejichž pravidla závodění jsou velice přísná – drony musí být navlas stejné, těžké a létají ve tmě do světelných branek. Z takových záběrů pak vznikají ta nejlepší droneracingová videa. U nás v Česku (a i jinde po světě) se ale pořádají i obyčejné oficiální závody, kam si přinesete vlastní vytuněnou koptéru.

Klik pro zvětšení (Co je to Drone Racing?)

Styly létání
Racing

Racing neboli závodění je jen o jednou – být co nejrychlejší na složité trati. Zahrnuje to hodiny tréninku a ze všech stylů létání je také nejdražší. Pro co nejvyšší rychlost totiž potřebujete co nejlepší komponenty, které budou kvůli bourání ale končit pravidelně v koši.

Freestyle

Freestyle neboli akrobatické létání – zde pilot předvádí své umění v přírodě nebo třeba polorozpadlých budovách. Dronu dává skrze vysílačku příkazy k různým saltům a jiným efektním trikům, které záběry náležitě obohatí. Nejednomu to vytře zrak.

Cinematic

Cinematic je kombinace racingu a freestylu. Drony na natáčení a focení se postarají o nejkrásnější záběry krajiny nebo pohyblivých předmětů – třeba následování letícího šípu. Vznikají videa, které za každých okolností dodají šmrnc!

Slovo závěrem

O Drone Racingu jsme si právě pověděli to nejzákladnější, co by vás mohlo zajímat – ať už seznámení s drony pro úplné začátečníky, tak i nejčastější využití těchto bezpilotních letounů. Jestliže se chcete o FPV dronech dozvědět více, neváhejte navštívit FYFT články o Drone Racingu, ve kterých najdete podrobné návody, recenze, FAQ a spoustu dalšího, aby se z vás mohl stát šikovný pilot!

A co říkáte na Drone Racing vy?


CGwillWin