hw
NVIDIA umožní pomocí AI přirozeně konverzovat s NPC ve hrách

NVIDIA umožní pomocí AI přirozeně konverzovat s NPC ve hrách
02:12, 31.05.2023

Společnost NVIDIA na veletrhu Computex 2023 oznámila NVIDIA Avatar Cloud Engine (ACE) for Games. Služba, jež staví na NVIDIA Omniverse, umožní NPC chovat se "inteligentně" a díky AI interagovat v přirozeném jazyce. Vývojáři a herní studia nyní mohou díky ACE s pomocí AI vytvářet vlastní modely řeči, konverzace a animace. Novinka využívá následující technologie:

NVIDIA NeMo™ pro vytváření, přizpůsobování a nasazování jazykových modelů s využitím vlastních dat. Rozsáhlé jazykové modely lze přizpůsobit pomocí na základě herního prostředí i příběhů postav. Hráče lze chránit před kontraproduktivními nebo nebezpečnými konverzacemi pomocí NeMo Guardrails.

NVIDIA Riva zajišťuje automatické rozpoznávání řeči a převod textu na řeč. Umožní tak přirozenou živou konverzaci.

NVIDIA Omniverse Audio2Face™ dokáže vytvořit výrazné animace obličeje herní postavy, které jsou synchronizovány s mluveným slovem.

NVIDIA se společností Convai, startupem z programu NVIDIA Inception, vytvořila ukázku využití nazvanou Kairos. Hráč v ní přímo mluví na majitele bistra Jina. Přestože se jedná o NPC, odpovídá Jin na dotazy přirozeně a realisticky a v souladu s příběhem. Scéna je vytvořena v Unreal Engine 5 a využívá nejnovější funkce ray-tracingu i NVIDIA DLSS.

"Generativní AI má potenciál revolučním způsobem změnit interakci hráčů s herními postavami a výrazně zvýšit imerzi ve hrách," řekl John Spitzer, viceprezident pro vývojářské a výkonné technologie ve společnosti NVIDIA. "Na základě našich odborných znalostí v oblasti AI a desetiletí zkušeností se spoluprací s herními vývojáři stojí NVIDIA v čele využití generativní umělé inteligence ve hrách."

"Díky NVIDIA ACE for Games mohou nástroje společnosti Convai dosáhnout latence a kvality potřebné k tomu, aby NPC disponující umělou inteligencí dostupné téměř každému vývojáři při zachování ekonomické efektivity," řekl Purnendu Mukherjee, zakladatel a generální ředitel společnosti Convai.

Notebooky pro éru generativní AI

Generativní AI se dostává do řady oblastí, ať už jde o ACE pro hry, ChatGPT, Adobe Firefly nebo DLSS 3 Frame Generation. GPU GeForce RTX a NVIDIA RTX jsou na ni připraveny díky čtvrté generaci Tensor jader, která nabízejí až 1400 Tensor TFLOPS pro inferencování pomocí AI. generativní modely AI díky tomu mohou běžet až 5x rychleji než na konkurenčních zařízeních.

Vzhledem k tomu, že se stále více inferencí využívajících AI provádí na koncových zařízeních, budou počítače potřebovat výkonný a zároveň efektivní hardware. GPU z rodiny RTX proto brzy nabídnou Max-Q inferencování s nízkou spotřebou energie právě pro práci s AI. GPU bude pracovat se zlomkem výkonu pro lehčí inferenční úlohy a zároveň bude možné výkon škálovat výše pro využití v náročných úlohách.

Optimalizace výkonu Tensor jader při co nejnižší spotřebě energie GPU prodlouží životnost baterie a zároveň zachová chladný a tichý systém. Již brzy díky tomu NVIDIA představí nové nízkoenergetický Max-Q notebooky, včetně nových, ultrapřenosných a velmi výkonných 14" modelů.

"Umělá inteligence bude v nadcházejících letech největším motorem inovací pro zákazníky se systémem Windows. Díky spolupráci se společností NVIDIA na hardwarových a softwarových optimalizacích poskytujeme vývojářům transformativní, vysoce výkonné a snadno nasaditelné prostředí," komentuje aktuální trend Pavan Davuluri, korporátní viceprezident společnosti Microsoft.

G-SYNC Ultra Low Motion Blur 2 je nyní k dispozici

Od roku 2015 poskytuje technologie Ultra Low Motion Blur (ULMB) mimořádně čistý pohyb. Na veletrhu Computex představila společnost NVIDIA technologii G-SYNC Ultra Low Motion Blur 2 (ULMB 2) s efektivní čistotou pohybu přes 1000 Hz. Oproti původní verzi přináší ULMB 2 plnou obnovovací frekvenci podsvícení, téměř 2x vyšší jas a prakticky nulový crosstalk.

ULMB 2 je nyní k dispozici zdarma pro kompatibilní monitory prostřednictvím aktualizace firmwaru na jedno kliknutí.

DLSS Momentum pokračuje s dalšími hrami

Využití DLSS je rychlejší než kdykoli předtím a poté, co v lednu překročil počet podporovaných her a aplikací 250. O pět měsíců později je tato číslovka již přes 300!

Hra Diablo IV vychází 6. června s DLSS 3, ačkoli majitelé Digital Deluxe a Ultimate Edition mohou začít hrát už o čtyři dny dříve. DLSS 3 pomáhá hráčům s GeForce RTX 40 Series znásobit na GeForce RTX 4070 výkon v průměru 2,5x při rozlišení 4K a hrát při více než 170 snímcích za sekundu v rozlišení 2560 x 1440. Celý článek k Diablo IV.

Mezi novinky s DLSS Gaming patří:
Diablo IV (6. června s DLSS 3 a Reflex)
System Shock (k dispozici s DLSS 2)
Honor of Kings: World (DLSS 3 a ray tracing při uvedení na trh)
Ash Echoes (DLSS 3 a ray tracing při uvedení na trh)
Legend of Ymir (DLSS 3 a ray tracing při uvedení na trh)
Party Animals (DLSS 2 a reflex při uvedení na trh)

Diablo IV a další nové hry jsou díky NVIDIA Reflex svižnější

NVIDIA Reflex je ve hrách nezbytnou součástí, která snižuje latenci systému, takže akce probíhají rychleji, hráči dostanou konkurenční výhodu v zápasech pro více hráčů a v singleplayerových titulech se hra příjemněji ovládá.

Nejnovější hry s NVIDIA Reflex naleznete níže, podrobněji o nich pojednává nejnovější blog.

Redfall (nyní k dispozici s Reflex a DLSS 3)

Returnal (nyní k dispozici s Reflex a DLSS 3) Reflex snižuje latenci až o 52 %.

The Lord of the Rings: Gollum (nyní k dispozici s Reflex, DLSS 3 a DLAA) Reflex snižuje latenci až o 56 %.

Diablo IV (uvedení na trh 6. června s Reflex & DLSS 3) Reflex snižuje latenci až o 67 %.

Metal: Hellsinger (aktualizace s Reflex již brzy) Reflex snižuje latenci až o 27 %.

Game Ready na Diablo IV a System Shock

Společnost NVIDIA dnes vydala nové GeForce Game Ready ovaldače pro dlouho očekávanou hru Diablo IV, která vychází 6. června s podporou NVIDIA DLSS 3 a NVIDIA Reflex.

Přinášejí také optimalizaci pro remake hry System Shock využívající DLSS 2.


DALŠÍ

CGwillWin