recenze
KIVI 55U750NB

KIVI 55U750NB - recenze
KIVI 55U750NB - recenze
09:00, 27.05.2023

O ukrajinské značce KIVI jsem se jí osobně dozvěděl až během minulého roku, byť se jejich existence datuje až do dávného roku 2016. Pro vás, naše čtenáře a potenciální zájemce o cenově dostupnou a kvalitní televizní techniku, je teď zásadní, abyste věděli jedno: Značka KIVI se od roku 2020 stala certifikovaným partnerem Google a Netflix. To logicky vedlo k vlastní produkci televizorů vybavených operačním systémem Android, a samozřejmě přímým propojením na Google služby a aplikace. Skutečnost, že já osobně jsem KIVI zaregistroval až minulý rok, pramení z faktu, že až v roce 2022 se ukrajinská společnost rozhodla expandovat do okolních zemí, a to s nálepkou populární volby na Ukrajině a Bělorusku. Náš web měl to štěstí, že se mu dostala před oči televize označená U750NB, kterou jsem osobním a bedlivým zrakem zkoumal a testoval celý měsíc.

Vody neprobádané

Klik pro zvětšení (KIVI 55U750NB - recenze)

Klik pro zvětšení (KIVI 55U750NB - recenze)

Klik pro zvětšení (KIVI 55U750NB - recenze)

Jistě si teď můžete říct něco v tom smyslu, že s neznámými značky televizí se v poslední době roztrhl pytel, ale ten exponenciální růst podivných názvů narušující náš pocit vševědoucí jistoty, minimálně když dojde na světové výrobce, je způsobený lepším přístupem k technologiím, jakožto i snahou menších a neznámých firem postavit se známější konkurenci. Dnes už neplatí, že všechno kromě Samsungu a Sony je odpad a nehodí se ani jako zarážka dveří, stačí se jen podívat na úspěch značky TCL, a hned víme, že šance prorazit nejsou v tomto segmentu vůbec malé. S takovým mentálním nastavením jsem přistupoval k testování výše uvedeného 4K LCD televizoru značky KIVI, který do redakce dorazil ve stylovém balení. Čistě bílá krabice s jasnou ikonografií odkazující na produkt uvnitř, kterou i při úhlopříčce 55 palců bylo v pohodě možné popadnout a bez funění a stonání přenést na místo kulturního vyžití. Samotný televizor je v krabici chráněný polystyrénem a instalace po rozbalení mi nezabrala víc než pár minut (doporučuju pustit náš video unboxing, odkaz je na konci článku). Kromě TV, ovladače s bateriemi a základní kabeláže, se v balení nachází i stručný návod na instalaci dvojice kovových nožiček, které se o plastovou šasi zařízení uchytí imbusovými šrouby. Potěšila mě skutečnost, že v balení bylo možné najít i veškeré nářadí potřebné pro tento úkon.

První instalace

Klik pro zvětšení (KIVI 55U750NB - recenze)

Klik pro zvětšení (KIVI 55U750NB - recenze)

Klik pro zvětšení (KIVI 55U750NB - recenze)

KIVI 55U750NB, testovaný model s 55 palcovou LED obrazovkou, je na první pohled standardní Android televizor, které si můžete pořídit od celé škály výrobců. Jeho největší předností, a to platí nejen v rámci tuzemských poměrů, je dozajista cenovka – tato verze vás přijde na necelých 400 Eur, a kdyby vám stačilo úhlopříčku utnout na pouhých 43 palců, srazíte to ještě o dobrou stovku. S takovými čísly se v tomhle rybníčku setkáváme jen hodně sporadicky, a když už, tak s rozličnou a kolísající kvalitou. Od KIVI jsem v duchu očekával všechno možné i nemožné, nicméně garantovaná záruka na kompletní hardware sama o sobě je dost silný argument. Po stránce designu jde o krásný minimalismus, který z přední strany zastupuje jemné logo výrobce doplněné o odkaz na zvuk od JVC a tenké rámování lemující celý panel. Z profilu a vlastně i zepředu, kdybych logo zakryl, podle mě na první pohled ani nepoznáte, že se nejedná o věhlasný Samsung – televize je tenká jen 2,6 milimetrů. První spuštění proběhlo bez nejmenších problémů, televizor najel během pár vteřin a už po mně chtěl přihlašovací údaje do Google. Přihlášení je pochopitelně možné ignorovat a rovnou přejít k základním funkcím, nicméně je lepší se přihlásit hned, pro intuitivnější spárování s aplikacemi a stahování dalších.

Svižné reakce a dokonce i herní profil

Klik pro zvětšení (KIVI 55U750NB - recenze)

Klik pro zvětšení (KIVI 55U750NB - recenze)

Klik pro zvětšení (KIVI 55U750NB - recenze)

Ze zadní strany máte možnost připojit čtveřici HDMI kabelů, hlavní vstup podporuje eARC (rozšířený zpětný zvukový kanál) a modus s nízkou latencí. Přístupnost je orientovaná na pravou stranu, celá zadní část šasi je z dříve zmíněného plastu. Mně pochopitelně zajímala nejen podpora tradičních streamovacích služeb, ale byl jsem zvědavý taky na to, jak si televize poradí s videohrami. Všechno běží na Android TV 11, což je interní rozhraní ekosystému Google. V první případě má uživatel k dispozici všechno potřebné od Netflixu přes Prime, až po Disney nebo HBO, a v tom druhém se nachází dokonce i herní režim. Jednotlivé aplikace fungovaly bez problémů, i když bylo někdy potřeba počkat několik vteřin, než si čip uvědomí, co po něm v daný okamžik vlastně potřebuju. KIVI media není jen speciální tlačítko na ovladači, ale taky nečekaně bohatá studnice dodatečného obsahu. Spadají sem zdarma vysílané televizní kanály, speciální programy, a dokonce i arkádové hraní (je vidět, že se KIVI snaží přijít s vlastní přidanou hodnotou, ale obávám se, že i přes pestrost této nabídky to běžného konzumenta nijak extra nenaláká, protože z dlouhodobého hlediska to pro něj nemá velký význam). Game modus podporuje snižování odezvy a při aktivaci přesměruje mimo jiné všechen výkon čipu na vykreslování vizuálu. Hraní her přes televizor se 4K rozlišením a podporou HDR10 standardu podle očekávání naráží na limit 50 Hz, který je v této cenové relaci pochopitelný, a proto nemůžete počítat s něčím typu variabilní obnovovací frekvence.

Dostanete roční předplatné dětského kanálu Da Vinci Kids

Klik pro zvětšení (KIVI 55U750NB - recenze)

Klik pro zvětšení (KIVI 55U750NB - recenze)

Klik pro zvětšení (KIVI 55U750NB - recenze)

I přes výše zmíněné limity bylo hraní na testovacím vzorku slušným zážitkem. Nízká latence je jednoduše cennější než rozmazané okraje kolem objektů, a stejně tak nechtění duchové při silnějším pohybu, tak či tak kdo čeká, že si v této cenové hladině sežene 55 palcovou 4K TV s podporou VRR a jiných herních funkcí, by se měl probudit a vrátit do reality, ve které by si měl radši koupit zlevněný monitor. KIVI se modelem U750 NB snaží servírovat víc než jen obligatorně vyvážený poměr výkonu a kvality, a myslím, že ve finále se to víc než podařilo. Předmětný televizor jsem připojil k internetu pomocí vbudovaného Wi-Fi modulu (podporuje i BÝT) a stabilita přenosu nevykazovala žádné výpadky. Při sledování televizní produkce, ať už z externího média nebo přímo přes stream aplikaci, bylo možné zažívat příjemnou svítivost panelu a uspokojivě optimalizovaný kontrast, ke se díky technologii MEMC nepřihlásilo o slovo žádné trhání obrazu ani další vizuální vsuvky. Teď bychom mohli provést obsáhlou diskusi o celkové kvalitě HDR, ale opět bychom skončili u nevyhnutelného papouškování cenové dostupnosti a kategorie, do které U750NB spadá. V minulosti jsem testoval několik dražších verzí od konkurence a musím říct, že svižnost jejich GPU a stabilita výše popsaného připojení byla v praxi mnohem horší než u modelu KIVI. Jednu část recenzování jsem věnoval i propojení s notebookem, a i když jsem při pohnutí myší zaznamenával jisté zpoždění, nebylo tak razantní, aby to mohlo při běžném používání vadit. Na panel se dívalo dost dobře i zblízka, což je další plus v případě, kdybyste televizi chtěli využívat při práci s počítačem jako například druhý monitor.

Zvuk

Klik pro zvětšení (KIVI 55U750NB - recenze)

Klik pro zvětšení (KIVI 55U750NB - recenze)

Klik pro zvětšení (KIVI 55U750NB - recenze)

V pozadí jsem během zapnutí slyšel takové jemné bzučení vycházející přímo ze šasi televizoru, ale jakmile si v televizi cokoliv pustíte, ať už video nebo hru, nemáte prakticky šanci žádné rušení registrovat. Na závěr mám ještě pár krátkých poznámek, které nepotřebují další rozmazávání. O audio se postarala licence JVC, známá japonská společnost s téměř stoletou tradicí (v roce 2027 to bude přesně sto let od jejího založení). Zvukovou linku ladí přes dva interní reproduktory s výkonem 12 W, což ve finále dává víc než uspokojivě nastavené audio bez nechtěných vedlejších efektů. Ovládání TV se realizuje pomocí malého a po designové stránce příjemného dálkového ovladače s Bluetooth modulem – komunikace s operačním systémem v TV je možní i přes hlasové povely, protože v sobě má vestavěný mikrofon. Co mně ale překvapilo nejvíc, byla možnost aktivace ukazatele pohybu, jíž využijete pravděpodobně při propojení televize s noťasem nebo počítačem během nějaké přednášky. Tady bych objevování nových technologií ukončil. Ano, měl jsem vnitřní obavy o to, zda je televize KIVI vůbec konkurenceschopná a obstojí proti známějším značkám, ale po seznámení s jejich nejnovějším modelem moje pochybnosti zmizely. V této cenové relaci má se všemi svými přednostmi neochvějné prvenství, a tím pádem mi nezbývá než tento 4K Android televizor z Ukrajiny vřele doporučit.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti KIVI

Klik pro zvětšení (KIVI 55U750NB - recenze)


CGwillWin