hw
Cyberpunk 2077 dostává technologické preview plného ray tracingu

Cyberpunk 2077 dostává technologické preview plného ray tracingu
01:29, 13.04.2023

Cyberpunk 2077 od společnosti CD PROJEKT RED je již nyní jednou z technologicky nejpokročilejších her, která využívá několik technik ray tracingu k vykreslení obrovského a detailního města budoucnosti. Technologické preview zvané Ray Tracing: Overdrive přináší do hry plnohodnotný ray tracing, jinak známý jako path tracing.

Vylepšeny jsou odrazy, stíny, ambientní okluze i další světelné efekty. Režim Overdrive tak dává nahlédnout do budoucnosti herní grafiky. Majitelé GeForce RTX řady 40 Cyberpunk 2077 mohou využít NVIDIA DLSS 3 ke znásobení výkonu.

Jakub Knapik, viceprezident a globální umělecký ředitel společnosti CD PROJEKT RED, představuje detailně nový režim ve článku na stránkách GeForce.com. Souhrn informací přináší také nové 4k video.

RTX ON: Hráči s GeForce využívají Ray Tracing a DLSS

V roce 2018 představila NVIDIA GPU GeForce RTX první generace. Již od vydání prvních her před desítkami let bylo osvětlení napodobováno různými technikami a stíny nebo odrazy byly aproximovány pomocí hacků. Díky kartám GeForce RTX se ray tracing v reálném čase stal ve hrách skutečností a umožnil vývojářům realisticky vykreslovat odrazy a osvětlení. NVIDIA DLSS 1.0 zase přinesl způsob, jak pomocí AI navýšit snímkovou frekvenci.

RTXON v číslech: jak hráči využívají ray tracing a DLSS?

Ještě v roce 2018 byly k dispozici 4 hry pro RTX, 37 % hráčů na GeForce RTX si zapnulo ray tracing a 26 % aktivovalo DLSS 1.0.

O pět let později představila společnost NVIDIA třetí generaci RTX s vydáním GPU GeForce RTX řady 40. DLSS 3, nejnovější generace této technologie, znásobuje výkon díky generování celých snímků pomocí AI již ve 30 hrách. DLSS 2 pak navyšuje snímkovou frekvenci ve více než 280 hrách a aplikacích. Kvalita je přitom srovnatelná, někdy dokonce lepší, než vykreslování TAA v nativním rozlišení. NVIDIA Reflex snižuje latenci systému pro svižnější odezvu a příjemnější zážitek ve více než 70 hrách. A nové technologie, jako jsou Shader Execution Reordering (SER) a Opacity Micromaps (OMM), NVIDIA RTX Direct Illumination (RTXDI) a RTX Global Illumination (RTXGI), umožňují vývojářům vytvářet ray-tracingové efekty s dostatečným framerate a mnohem menší pracností.

Zmíněné technologie dnes využívá většina z přibližně majitelů desktopových GPU z rodiny RTX. Hráči s nejnovějšími GPU GeForce řady 40 si v 83 % her podporujících RTX technologie zapínají ray tracing a v 79 % případu využívají DLSS .

Pro srovnání: Ve 4K hraje 28 % vlastníků těchto GPU a herní monitory s obnovovací frekvencí alespoň 144 Hz používá 62 % majitelů desktopových GPU GeForce RTX řady 40

DLSS v dalších hrách:
Everspace 2 opouští early access a získává podporu DLSS 2
High on Life dostává update s DLSS 2
LEAP opouští early access a získává podporu DLSS 2
Like a Dragon: Ishin! dostává update s DLSS 2

DALŠÍ

CGwillWin