hw
GeForce RTX 4090 nabízí tvůrcům vysoký výkon i nové funkce

GeForce RTX 4090 nabízí tvůrcům vysoký výkon i nové funkce
14:08, 13.10.2022

Včerejší uvedení GPU GeForce RTX 4090, prvního zástupce GeForce RTX řady 40, znamená výrazný posun v možnostech i pro tvůrce. Přináší mimořádný nárůst výkonu, RT jádra třetí generace, Tensor jádra čtvrté generace, osmou generaci NVIDIA Dual AV1 Encoder a 24 GB paměti Micron G6X s propustností až 1 TB/s. 3D grafici díky ní mohou vytvářet scény v plně ray-tracovaném prostředí s přesnou fyzikou a realistickými materiály - to vše v reálném čase bez nutnosti využívat proxy.

Technologie DLSS 3 využívající Tensor jádra pro AI funkce a nový akcelerátor optických toků ke generování celých snímků. Tím dokáže dále zlepšit plynulost a pohyb při práci s náhledy ve viewportu. NVIDIA aktuálně spolupracuje s populárími enginy Unity a Unreal Engine 5 na integraci nejnovější verze této technologie.

Z DLSS 3 budou těžit také pracovní postupy v platformě NVIDIA Omniverse, do níž také přibudou nové nástroje, jako je NVIDIA RTX Remix pro moddery použitý při tvorbě Portal s RTX.

Klik pro zvětšení (GeForce RTX 4090 nabízí tvůrcům vysoký výkon i nové funkce)

Nový enkodér AV1 přináší o 40 % vyšší efektivitu, zpřístupní vyšší rozlišení a vyšší kvalitu obrazu. Integrace AV1 do OBS Studia, DaVinci Resolve a Adobe Premiere Pro (prostřednictvím pluginu Voukoder) je očekávána již tento měsíc.

Nové duální enkodéry dokáží zachycovat v reálném čase video až v rozlišení 8K při 60 FPS prostřednictvím aplikací GeForce Experience a OBS Studio. Také zkracují dobu exportu videa téměř na polovinu. Dostupné budou již tento měsíc v populárních aplikacích pro střih videa, včetně DaVinci Resolve od Blackmagic Design, pluginu Voukoder pro Adobe Premiere Pro a Jianying Pro - populární čínské aplikaci pro střih videa.

Nejmodernější technologie využívající AI, jako jsou generátory obrazu pomocí umělé inteligence a nové nástroje pro střih videa v aplikaci DaVinci Resolve, přinášejí až dvojnásobné zvýšení výkonu oproti předchozí generaci.

Tvůrci si nyní mohou vybrat GPU GeForce RTX 4090 od společností ASUS, Colorful, Gainward, Galaxy, GIGABYTE, INNO3D, MSI, Palit, PNY nebo ZOTAC i sestavy s nimi od výrobců z celého světa. K dispozici jim je také 110 kreativních aplikací využívajících akceleraci pomocí RTX a platforma NVIDIA Studio nabízející jak ovladače, tak softwarové nástroje.

In the NVIDIA Studio s Pasqualem Sciontim

Pasquale Scionti vytvořil pomocí své GeForce RTX 3090, aplikací Autodesk 3ds Max, Adobe Substance 3D Painter a Unreal Engine 5 krátké video "Old Abandoned Haunted Mansion".

Unreal Engine 5 dokáže kromě již zmíněného DLSS využívat také realistické zobrazení světelných paprsků pomocí ray tracingu. I díky tomu dokázal Scionti zkonstruovat scénu bohatou na atmosférická světla a stíny. Osvětlení dále zdokonalil pomocí nástroje Lumen. Jde o plně dynamický systém globálního osvětlení a odrazů v UE5, který podporují GPU z rodiny NVIDIA RTX. "Pro osvětlení jsem použil slunce a oblohu, ale abych přidal ještě více světla, vložil jsem obdélníkové zdroje světla za každý otvor, jako jsou okna a rozbitá zeď," říká autor.

Detailní postupy při tvorbě videa i přehled vylepšení, které GeForce RTX 4090 přináší tvůrcům jsou dostupné v nejnovějším blogu.


DALŠÍ

CGwillWin