hw
recenze
Logitech G502 X Plus/Lightspeed

Logitech G502 X Plus/Lightspeed - recenze
Logitech G502 X Plus/Lightspeed - recenze
12:00, 31.08.2022

Biele obdobie švajčiarskeho Logitechu pokračuje čiastočne ďalej. Po nami nedávno recenzovanej Aurora kolekcii, ktorá bola postavená doslova na obláčiku, sa aktuálne vraciame k najpredávanejšej hernej myši od uvedeného výrobcu, a to priamo do série G502. Celosvetovo populárna myška určená nielen pre začiatočníkov, ale rovnako tak aj pre náročných a skúsených veteránov, sa aktuálne obrodila a dostala prívlastok s písmenom X. V praxi tu tak máme tri nové verzie nadväzujúce na filozofiu pôvodného výzoru päťstovky, avšak tentokrát s minimálne jednou vyložene evolučnou zmenou. Nielen o nej bude pojednávať naša nasledujúca recenzia, ku ktorej by som rád, už takto úvodom, dodal jednu zásadnú vec. Trio predmetných myší som mal na test s výrazným predstihom pred pádom embarga, ale cez to všetko sa nejednalo o štandardnú dobu, ktorú osobne v priemere venujem takto koncipovaným produktom. Preto sa z dlhodobého pohľadu môžu časom u jednotlivých verzií objaviť prípadné nedostatky, ktoré moje prvotné bádanie nedokázalo odhaliť. Dosť však bolo negatívnych predikcií, aké pochopiteľne vôbec nemusia nastať, a poďme konečne na to.

Hybridné spínače

Klik pro zvětšení (Logitech G502 X Plus/Lightspeed - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech G502 X Plus/Lightspeed - recenze)

Začnime pekne metodicky. Na náš trh prichádzajú, ako spomínam vyššie, tri verzie predmetného radu G502 X. Základná myš, bez akéhokoľvek dodatku v názve, je plne káblovou a zakúpiť si ju bude možné v dvoch farebných verziách (biela a čierna). O stupeň vyššia G502 X Lightspeed príde v rovnako identických farbách, ale ako už jej dodatok napovedá, s plne bezdrôtovou formou pripojenia. A tretia, v rámci výbavy a možností aj najbohatšia verzia, je pomenovaná dodatkom Plus, za ktorým sa mimo iného skrýva vizuálne pôsobivé RGB podsvietenie. Čo všetko tieto tri myšky spája a čo majú okrem loga výrobcu a zaradenia pod sekciu G spoločné? Odpoveďou sú hybridné spínače. Logitech sa v tomto prípade opäť opiera o svoje bohaté skúsenosti s herným, ale pokojne môžeme povedať aj kancelárskym hardvérom a výsledkom toho je snaha o eliminovanie nechcených dvojklikov. Dvojité prerušenie laseru, a teda aj dvojitá interakcia tam, kde hráč mal v pláne realizovať len jedno kliknutie, to je presne to, čo budí zo sna všetkých amatérov, ako aj profesionálov, keďže počas dôležitej hry to môže znamenať spôsobenie osudovej chyby. Práve tento nechcený problém majú definitívne potlačiť hybridné spínače priamo od Švajčiarov, ktorými sú vybavené všetky vyššie uvádzané verzie G502 X.

  • G502 X Plus - 4 199 CZK // 169€
  • G502 X LIGHTSPEED - 3 699 CZK // 149€
  • G502 X - 2 199 CZK // 89.99€
  • V predaji od 20. 9. 2022


    Klik pro zvětšení (Logitech G502 X Plus/Lightspeed - recenze)

    Klik pro zvětšení (Logitech G502 X Plus/Lightspeed - recenze)

    Počas testovania som striedal všetky uvedené myši s cieľom overiť ich kvality jednotlivo, avšak po krátkom čase som zistil, že v konštrukčnom prevedení a ponuke tlačidiel sú odchýlky orientované vlastne len na celkovú váhu. Káblová verzia má 89 gramov, Lightspeed verzia 102 gramov a najdrahšia verzia 106 gramov. V balení sa nachádza identická výbava (kabeláž v podobe USB-C a výrobca nám potvrdil, že do budúcna sa už v tomto smere nechce vracať o level nižšie). Konštrukčný aspekt a dizajnovú súdržnosť reprezentuje idea návratu k pôvodnému tvaru modelu G502 ako takého, avšak vo všetkých troch šasi X sa nachádza bočný modulárny spínač určený priamo na reguláciu DPI (ak by ste ho nechceli používať, v balení nájdete aj pogumovanú záslepku, ktorá ho fakticky deaktivuje). Samotný spínač je reverzibilný, a to s cieľom nastaviť si ideálnu vzdialenosť voči vášmu palcu. Logitech danú konštrukčnú novinku prezentuje ako veľkú pomoc pre hráčov, avšak teraz je otázkou, kto z vás si priamo v hre potrebuje upravovať atribút DPI - ak nepatríte medzi cieľovú skupinu tejto výhody, môžete daný spínač využiť na vami preferovanú makro skratku. Späť však k tvaru samotnému. Nová päťstovka padne perfektne do dlane a vďaka pogumovaniu v oblasti palca tam vydrží aj v prípade spotenej pokožky.

    Pre stredné aj veľké dlane

    Klik pro zvětšení (Logitech G502 X Plus/Lightspeed - recenze)

    Klik pro zvětšení (Logitech G502 X Plus/Lightspeed - recenze)

    Trinásť spínačov a trinásť možností interakcie je dostatočná ponuka pre rôzne herné žánre vrátane komplikovaných MMO RPG titulov - v tomto smere som počas testovania hry vyberal s čo najväčším koncepčným presahom. Samozrejmosťou je využívanie G HUB softvéru, pomocou ktorého si zadefinujete už uvedené makrá, ale pochopiteľne aj RGB linku u verzie 502 X Plus. Toto sú veci, aké si budete môcť prečítať aj priamo u predajcov a ja by som sa preto s nimi teraz nerád ďalej zdržoval, ostatne Logitech má spoľahlivosť svojho softvéru vyriešenú už roky rokúce a v tomto smere im všetko funguje ako dobre naolejovaný stroj aj naďalej. Moje testovanie sa však sústredilo predovšetkým na skúmanie schopnosti proklamovaných hybridných spínačov potláčať dvojité klikanie a rovnako tak na dojem z variabilného úchytu počas hrania koncepčne rôznych projektov. Všetky tri skúmané vzorky som vystriedal s dvojdňovým intenzívnym záberom a musím povedať, že ani v jednom prípade som nezaznamenal dvojité kliknutie. Zdá sa teda, že predmetné hybridné switche robia svoju prácu viac ako dobre a čo som mal možnosť sa rozprávať aj so zástupcami Logitechu, čo už novú päťstovku majú v rukách dlhšie než ja, ani v ich prípade nebol so spínačmi zistený žiadny problém. Preto ak ste sa doteraz stávali obeťami postupnej degradácie u myší, nech už išlo o prémiové alebo menej známe značky, Logitech vám mnou preverovaným triom ponúka reálne a dobre uchopiteľné riešenie, na konci ktorého sa nebudete musieť po dvoch rokoch uchýliť k ďalšej finančne náročnej investícii do myši.

    Krásny a čistý klik aj s výborne nastaveným odporom

    Klik pro zvětšení (Logitech G502 X Plus/Lightspeed - recenze)

    Klik pro zvětšení (Logitech G502 X Plus/Lightspeed - recenze)

    Nechajme teraz káblovú verziu bokom a venujme sa ešte trocha obom bezkáblovým variantom. Ich súčasťou sú samozrejme batérie a tie v kombinácii s technológiami Lightspeed a Lightforce ponúkajú o 68% rýchlejšiu odozvu ako predchádzajúce generácie. Po novom môžete prostredníctvom jedného USB prijímača pripojiť až dve zariadenia využívajúce Lightspeed a ušetriť si tak počet voľných USB v notebooku alebo v desktope (ideálne pre zapojenie Logitech klávesnice/headsetu a Logitech myši pod jedným prijímačom). Zo spodnej strany oboch bezkáblových myší sa nachádza snímateľná krytka, pod ktorú si môžete umiestniť samotný USB dongle a to počas prenášania myši z domu na turnaj a naopak, avšak primárna funkcia je samozrejme orientovaná na možnosť priameho dobíjania cez bezdrôtový systém Poweplay - do tela sa umiestni niečo ako puk a myš tak v kombinácii so špeciálnou Powerplay podložkou môžete využívať bez akýchkoľvek limitov čo do výdrže batérie. A ako je na tom vlastne výdrž batérie? U verzie bez RGB osvetlenia môžete myš využívať zhruba 140 hodín, avšak tu je nesmierne dôležitá forma využívania, a teda či ide o kancelársku prácu alebo priamo o hranie. V prípade verzie Plus a s aktívne zapnutým podsvietením som musel myš počas intenzívneho hrania nabíjať vždy po troch až štyroch dňoch, čo môžeme definovať ako menší nedostatok a vlastne za najväčšiu slabinu najdrahšej verzie G502 X Plus. Všetko ostatné, a do toho samozrejme rátam moje výsledky skúšania celého tria G 502 X, ma presvedčilo o ich serióznej relevantnosti a kvalite. Ide preto o herné nástroje vhodné pre náročných, ale aj začínajúcich hráčov, ktoré dokážu eliminovať nechcené dvojkliknutia aj po rokoch používania a ponúkajú nástroje na profesionálne hranie.



    Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Logitech

    Klik pro zvětšení (Logitech G502 X Plus/Lightspeed - recenze)

    
    CGwillWin