hw
recenze
Genesis Thor 660 RGB

Genesis Thor 660 RGB - recenze
Genesis Thor 660 RGB - recenze
09:33, 11.07.2022

Cez to všetko, že sa poľská spoločnosť Genesis už asi nikdy nedokáže zbaviť nálepky ohľadom ich cenovo dostupného náradia pre hráčov, posledné rozširovanie portfólia so sebou prinieslo aj zaujímavý náznak v rámci budúcnosti. Genesis bol už od počiatku liahňou hardvéru pre študentov čo majú hlbšie do kapsy a to je všeobecne známy fakt. Ako však roky plynuli a kvalita produktov opatrených logom spomínaného výrobcu sa zvyšovala, vedenie si zrejme uvedomilo, že je načase skúsiť tú latku posunúť o nejaký ten schodík vyššie. Veľavravným príkladom tejto mojej predikcie je aj aktuálne vydaná šesťdesiat percentná mechanická klávesnica z radu Thor, ktorá sa pod číslovkou 660 dostala aj do našej redakcie. Ešte než vám o jej kvalitách poviem viac, dlhujem vám práve tú cenovku, ako potvrdenie vyššie uvedeného. Genesis Thor 660 RGB sa na oficiálnej stránke výrobcu predáva za sumu necelých deväťdesiat euro.

Dokáže konkurovať?

Klik pro zvětšení (Genesis Thor 660 RGB - recenze)

Takzvané šesťdesiatky, sú aktuálne veľkým trendom u všetkých popredných výrobcov herného príslušenstva. Kompaktné mechanické klávesnice, ktoré si môžete jednoducho hodiť do batohu alebo strčiť do zadného vrecka nohavíc (v prípade ak nosíte klaunské rifle), zaplavili trh s takou kadenciou, že človek až nestíha vstrebávať jednotlivé modely. Genesis sa do tohto segmentu rozhodol vstúpiť s Thor 660 RGB a nasadiť cenovkou takmer zrovnateľnú so zvyškom konkurencie - samozrejme, dnes môžete nájsť na trhu aj oveľa drahšie 60% klávesnice, avšak na Genesis je 90 Euro jednoducho viac než len jemný nadštandard. Aj z tohto dôvodu mňa zaujímala samotná kvalita produktu, ktorý na náš trh prichádza v celkovo dvoch farebných prevedeniach (biela a čierna). Mne sa na stole ocitla čierna verzia s červenými spínačmi Gateron, ktorej v balení asistoval papierový manuál a USB-C kábel určený na dobíjanie akumulátora.

Puding? Tak ten by som si dal.

Klik pro zvětšení (Genesis Thor 660 RGB - recenze)

Po stránke dizajnu sa mimo spínačov, respektíve transparentnosti samotného RGB, jedná o štandardnú šesťdesiatku, ktorá rozložením pripomína napríklad kolaboráciu medzi HyperX a Ducky. Vyvýšená základňa bez nastaviteľných nožičiek je kompletne plastová a zo zadnej strany ponúka jedno jediné tlačidlo a to ON/OFF. Spodok je vybavený štvoricou gumových pásikov, ktoré zabraňujú posúvaniu klávesnice po stole, alebo prípadne podložke. Na hornej hrane by ste mohli nájsť USB-C vstup a tu musím strojcov testovanej vzorky skutočne pochváliť, keďže vstup pre konektor umiestnili úplne na ľavú stranu a nešli zlatou strednou cestou. V čom je však Genesis Thor 660 RGB unikátna a iná voči zvyšku štartovného poľa? Jej plastové klávesy sú označované ako Pudding PBT, čo definuje ich takmer úplnú transparentnosť v zmysle RGB osvetlenia. Klasická čierna farba je tu prítomná len vo vrchnej časti a všetko ostatné je už pripravené na jeden z 19 režimov podsvietenia.

Efektné a to hlavne v noci

Klik pro zvětšení (Genesis Thor 660 RGB - recenze)

Konektivita vsádza výhradne len na Bluetooth prepojenie a to s troma zariadeniami súčasne. Pomocou skratky kláves Ctrl, Alt a Shift si tak viete v sekunde prepínať medzi trojicou spárovaných zariadení. V tomto ohľade som Thor 660 RGB prepojil nie len s notebookom ale aj s telefónom a dokonca aj s televízorom. Vo všetkých troch formátoch klávesnica fungovala bez akýchkoľvek problémov a prekvapilo mňa, s akou rýchlosťou sa samotné párovanie realizovalo - nedávno som recenzoval jednu 65 % klávesnicu od Cooler Master a pri nej sa prepínanie BT signálov neskutočne komplikovalo a naťahovalo. V tomto bode tak Genesis dokázal kopnúť výrazne drahšieho konkurenta do zadku, aj keď treba pripomenúť, že ona konkurencia ponúkala aj klasický USB dongle a nespoliehala sa len na BT. Dobre, čo tu máme ďalej? Vstavaný akumulátor s kapacitou 3 000 mAh vám dáva možnosť využívať predmetnú klávesnicu niekoľko dní v kuse, bez toho aby ste ju museli napájať na kábel. Výdrž tu logicky podlieha aj vašej obsesii blikajúcimi svetielkami, avšak osobne som RGB nechal bežať naplno a s jedným nabitím som vydržal spomínaný časový úsek.

Šípky citeľne chýbajú

Klik pro zvětšení (Genesis Thor 660 RGB - recenze)

Naučenie skratiek je vec individuálna. Šesťdesiat percentné klávesnice sú v tomto zmysle jednoducho odkázané na prax samotného užívateľa, aj keď strojcovia hardvéru sa im neraz snažia pomôcť. Genesis sa pri mnou testovanom modely rozhodol upustiť od integrácie smerových šípiek, čím mňa zrovna extra nepotešil. Už som recenzoval niekoľko takýchto kompaktných klávesníc čo šípky mali, preto tá poznámka. Tak či onak, celkovo tu máme prítomných 61 klávesov, ktoré sú prehľadne popísané a to výhradne z vrchnej strany. Hráč sa preto musí naučiť čo ktorá skratka spúšťa a nejaký čas mu to jednoducho bude trvať. Samotné spínače Gateron Red (2 mm vzdialenosť) môžeme pokojne prirovnať ku Cherry MX, čo znamená, že pri zopnutí prinášajú hluk strednej úrovne a predovšetkým údernú rýchlosť. Zopnutie samotné kladie ideálny odpor (45 g) a práve zvuková kulisa vlastne ani nepripomína echo známe z mechanických spínačov, ale skôr mi to celé evokovalo membránový zvuk. Prostredníctvom separátnej aplikácie si užívateľ môže zadefinovať viacero profilov a nastaviť si pod nimi špeciálne makrá ako aj určiť druh podsvietenia - ako uvádzam už vyššie, ide o necelú dvadsiatku efektov ideálnych do každej famílie s kolotočom na dvore. Výrobcovi navyše dávam palec hore za možnosť definovania svojich vlastných skratiek.

Softvér je spoľahlivý

Klik pro zvětšení (Genesis Thor 660 RGB - recenze)

Počas testovania priamo pri bezdrôtovom hraní som neregistroval žiadnu výraznú latenciu, aj keď samozrejme, právom tu vyvstáva debata ohľadom hrania cez USB dongle a naopak cez Bluetooth. Ani jedna forma v širšom ponímaní nemusí byť vyložene lepšia či horšia, ostatne obe fungujú na frekvencii 2,4 GHz, avšak u herných bezdrôtových klávesníc je latencia alfou a omegou. Preto v tomto smere a v spojitosti s nejakým online turnajom odporúčam majiteľom Genesis Thor 660 RGB pripájať kábel, aby ich BT oneskorenie náhodou nestálo dôležité body. Ak však dáme tento fakt bokom, Poliakom sa debut v segmente šesťdesiat percentných klávesníc rozhodne podaril a nech už by sme sa rozprávali o dizajne, kvalite materiálov alebo spoľahlivosti spínačov, vo všetkých bodoch si Thor 660 RGB dokázal obhájiť svoju cenovku. A ja sa už teraz teším, čo nám v zmysle strednej triedy prinesie spoločnosť Genesis nabudúce.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Genesis

Klik pro zvětšení (Genesis Thor 660 RGB - recenze)


CGwillWin