hw
preview
ROG Flow X16 – NR2203R – preview

ROG Flow X16 – NR2203R – preview
ROG Flow X16 – NR2203R – preview
12:00, 27.07.2022

Efekt brúsenia diamantu pri hernej sekcii notebookov značky ASUS je z môjho pohľadu bežnou praxou. Rok čo rok sa tento taiwanský inovátor snaží využívať nahromadené skúsenosti a v súvislosti s uchom nastaveným k svojim stálym zákazníkom obrusuje vlastné zariadenia do dokonalejšej formy. Nie je to tak dávno, čo som vám v tejto súvislosti predstavil najvýkonnejší herný tablet súčasnosti (ROG Flow Z13) a už tu máme ďalšiu evolúciu v rámci prenosných herných mašiniek s obrovským výkonom. Do rúk sa mi na viac než mesiac dostala inžinierska verzia ROG Flow X16, ktorá svojou filozofiou nadväzuje práve na (niečo málo cez rok starý) model X13. Už vtedy išlo o kompaktný ultrabook s trinásťpalcovým panelom, do ktorého výrobca dokázal natlačiť toho času prémiové procesory od AMD a viac než dostačujúcu grafickú kartu značky Nvidia. Pointou spomínanej kompaktnosti sa však stal špeciálny konektor na prepojenie s externou GPU, vďaka čomu ste si mohli na cestách užívať tie najmodernejšie AAA videohry bez akýchkoľvek kompromisov. Dnes – zatiaľ čo mi po pravej ruke už sedí ostrá verzia X16 a ja sa teším, ako vám o jej výkone budem môcť povedať trocha viac – si spoločne prejdeme moje prvé dojmy z tohto laptopu. No a ako už asi tušíte, bude to rozprava zameraná výhradne na konštrukčné prednosti, resp. samotný dizajn. Nemajte preto strach, tieto odrezky z dokonalosti vám totiž nemajú ako ublížiť, skôr naopak.

Čo je nové?

Klik pro zvětšení (ROG Flow X16 – NR2203R – preview)

Začnime rovno samotným panelom. Navýšenie veľkosti o tri palce je, samozrejme, z pohľadu hráčov, ktorí nevyužívajú externé monitory, zásadnou zmenou, avšak tým to rozhodne nekončí. Nový ROG Flow X16 prichádza s pomerom strán 16:10 a rozlíšením QHD, to všetko s úctyhodnou obnovovacou frekvenciou 165 Hz. Napriek tomu, že som si v tejto súvislosti pôvodne tak nejak domyslel OLED panel, v skutočnosti ide o použitie Mini LED technológie, ktorú by sme oproti OLEDu mohli klasifikovať ako o niečo spoľahlivejšiu, ale na úkor kontrastu. Tak či onak, testovaná vzorka využíva svietivosť presahujúcu hranicu tisíc nitov, čo je dozaista výborný údaj, najmä ak máte v pláne predmetný tablet často používať v teréne. Zbežne si môžeme prebehnúť aj rozdelenie strojovne. Mnou nemalý čas okupovaná preview verzia bola vybavená procesorom AMD Ryzen 9 a doplnená o grafickú kartu Nvidia GeForce RTX 3060, pričom vďaka postrannému konektoru je možné tento 2v1 počítač spárovať aj s oveľa výkonnejšou grafickou kartou. Čo sa týka základu, konzument si môže priplatiť za RTX 3070 Ti, ktorá je v súčasnosti jednou z najvýkonnejších kariet v rámci prenosných zariadení. Ešte predtým, než si v tejto súvislosti povieme viac v recenzii ostrej verzie X16, určite stojí za zmienku podpora funkcie MUX Switch, vďaka ktorej je procesor pripravený na pretaktovanie s cieľom natlačiť do GPU až 125 W.

Wi-Fi 6E je samozrejmosť

Klik pro zvětšení (ROG Flow X16 – NR2203R – preview)

Poďme konečne na dizajn a s ním (pre hernú komunitu) rovnako dôležité RGB prvky. ROG Flow X16 prichádza na trh v jednom jedinom farebnom prevedení, v rýdzo čiernom štýle s kovovým vekom a vrúbkovaným efektom po celom povrchu. Šasi je dostatočne odolné a roztvorenie laptopu dokážete realizovať aj pomocou jedného prsta. Práve vrúbkovanie, ktoré je vytlačené aj na vnútornej strane prístroja, dodáva v kombinácii s výberom solídnych materiálov onen prémiový efekt. Nízkoprofilová membránová klávesnica bez numerického bloku, okrem iného lemovaná pásikmi reproduktorov s podporou Dolby Atmos, je posunutá k hornému okraju a aj napriek tomu sa tam dizajnérom podarilo natlačiť menšiu mediálnu lištu. Trackpad sa oproti X13 z pochopiteľných dôvodov výrazne zväčšil a z toho, čo som mal možnosť vypozorovať, je jeho funkčnosť v praxi dokonalá a bezproblémová. Samotné podsvietenie klávesov je jednotné, avšak vďaka softvéru Armoury Crate si používateľ môže tradične vybrať z rôznych formátov diskotékových efektov, čím sa napĺňa filozofia moderného herného náradia. X16 som so sebou zobral na dve služobné cesty do zahraničia a daný notebook s váhou 2,2 kg mi robil spoločnosť počas čakania na odlet aj pri jazde autobusom. Jeho proporcie sú v tomto ohľade prívetivé (hrúbka pod 20 mm je toho dôkazom) a bez akýchkoľvek problémov ho strčíte do stredne veľkého batoha. Len pripomínam, že pomocou konvertibilných pántov ste schopný laptop jednoducho premeniť na tablet a naopak.

Pri prevrátení sa klávesnica automaticky deaktivuje

Klik pro zvětšení (ROG Flow X16 – NR2203R – preview)

Dotykový panel má svoje využitie počas bežného tablet režimu, ale na akúkoľvek komplexnú tvorbu textu pomocou virtuálnej klávesnice je zariadenie, samozrejme, určené len sotva. Efekt prevrátenia má však z pohľadu hráčov oveľa väčší význam, keďže si tak môžete na stole z laptopu spraviť čistý monitor a následne už len prepojiť s bezdrôtovým, prípadne aj s káblovým gamepadom. V balení som nenašiel dotykové pero aj napriek tomu, že X16 podporuje MPP 2.0, ale ak už doma nejaký ten stylus značky ASUS máte, dá sa prepojiť aj s týmto hardvérom. Do tenkých rámikov okolo obrazovky sa v hornej časti podarilo dostať aj webovú kameru, ktorá je tu skôr ako bezpečnostný doplnok, keďže ponúka len 720p rozlíšenie pri sotva jednom mpx, avšak zvláda IR rozpoznávanie tváre – odomykanie bez zadávania kódu fungovalo obstojne.

Záverom snáď ešte pár všeobecných poznámok, ktoré neskôr rozvedieme v plnohodnotnej recenzii na finálny produkt. V predaji bude okrem IPS panelu aj už spomínaná Mini LED obrazovka, to všetko s rozlíšením 2440 x 1600 a s pomerom strán 16:10. Komu by toto nestačilo, môže vďaka USB-C s DisplayPortom (1.4) pripojiť k laptopu externý monitor. Na pravej strane sa nachádza vstup pre micro SD karty, takže zákazníci s kreatívnym presahom budú mať aspoň akú-takú výhodu, hoci by som tu rád videl skôr plnohodnotný SD vstup.

Chladenie na úrovni

Klik pro zvětšení (ROG Flow X16 – NR2203R – preview)

Asi ste už určite zaznamenali, že ASUS do svojich najnovších prenosných strojov integruje upravený chladiaci systém, pričom využíva niekoľko automatických prevádzkových režimov. Pri rýdzo kancelárskom móde je hluk z chladenia nulový a aj napriek tomu sa klávesnica nijako zásadne neprehrieva – záleží tu, samozrejme, na okolitej teplote. Keď si však pustíte hru a výkon stúpa na maximum, treba očakávať navýšenie hluku a súčasne aj navýšenie teploty na spodnej strane šasi. Nejde ale o nič radikálne, na základe čoho by ste sa mali cítiť nekomfortne. Batéria mi počas bežných úkonov vydržala viac než päť hodín, a to som mal jas nastavený nad úroveň päťdesiat percent, čo je stále cenná časová linka. V tomto bode by som našu ochutnávku prichádzajúcej novinky ROG Flow X16 ukončil a už teraz sa teším, ako vám na základe otestovania plnohodnotnej verzie poviem viac.



Za poskytnutie produktu na preview ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Flow X16 – NR2203R – preview)


CGwillWin