hw
report
ASUS nás nechal nahliadnuť pod povrch svojich notebookov

ASUS nás nechal nahliadnuť pod povrch svojich notebookov
ASUS nás nechal nahliadnuť pod povrch svojich notebookov
11:44, 28.06.2022

Z pozície recenzenta hardvéru, a to sa teraz nerozprávame striktne len o tom hernom, sa vám za dlhé roky písania stane, že upadnete do istej rutiny. Mesiac čo mesiac vám pod rukami prechádzajú rôzne sorty počítačov, prevažne prenosných, a skôr či neskôr jednoducho upadnete do akejsi stereotypnej letargie. Všetky tie modely, akokoľvek majú iné kódové označenia a chrumkavé názvy, sa zlievajú do jedného a toho istého obrazu a človek sa preto už ani nesnaží pátrať po akýchkoľvek hlbších rozdieloch, keďže vždy ide o minimálne odchýlky. Existujú však svetlé výnimky napojené priamo na filozofiu konkrétnych výrobcov, ktoré dokážu tú hmlu splývania rozpustiť a potom sa razom aj nám, recenzentom, zrazu rozjasnia oči. Ak by som mal túto prednosť priradiť priamo ku konkrétnej značke, rozhodne by to bol ASUS. Tajvanský inovátor sa s každou obmenou svojho portfólia snaží využívať nazbierané skúsenosti a posúvať výbavu svojich produktov na novú úroveň. Aj preto ma aktuálne potešila možnosť zúčastniť sa akcie zameranej viac na samotný vývoj aktuálnej línie pracovných a kreatívnych laptopov, vybavených logom spomínaného výrobcu.

Príjemné prostredie chladené prírodou

Klik pro zvětšení (ASUS nás nechal nahliadnuť pod povrch svojich notebookov)

Tentokrát sme sa s ASUSom vybrali do malebného prostredia Malej Fatry, čo som si krátko po prezentácii metaforicky spojil s jej obsahom. Okolie Village resort Hanuliak sa totižto aj v rýdzo letnom prostredí dokáže vďaka okolitému terénu rázne schladiť, špeciálne s príchodom noci. Práve chladenie bolo veľkou témou celej tejto akcie, o čom vám ešte nižšie čo-to porozprávam. Teraz však späť k téme samotnej. Event veľavravne pomenovaný ako ASUS/Intel Performance Day viedol Ivan Besskyi z pozície technického PR lídra spoločnosti ASUS pre náš región. Ivan aj vďaka svojim dlhoročným skúsenostiam s presahom do zákazníckeho servisu pojal celý program ako hlbšie nahliadnutie do vnútra súčasných noviniek od ASUSu a musím povedať, že aj keď sa celá prezentácia a záverečná debata niesla vyložene v technickom duchu, po stránke informácií sa ku mne dostalo obrovské množstvo zaujímavých faktov. Uvedomujem si však, pre koho aktuálny report píšem a keďže naši čitatelia nemajú chuť reagovať na nejaké komplexné technické analýzy, pokúsim sa celý obsah rozpísať do zrozumiteľného a pre gaming sféru prínosného súhrnu.

Prečo a ako často...

Klik pro zvětšení (ASUS nás nechal nahliadnuť pod povrch svojich notebookov)

Začnime menšou anketou, ktorú by ste si teraz mohli okoreniť aj u seba doma tým, že si nahlas poviete tri základné požiadavky, ktoré riešite počas kúpy akéhokoľvek notebooku (herného, pracovného, kreatívneho). Máte? Bola na zozname cena? Bol tam výkon? Batéria? Isto ste našli viacero oporných pilierov, ktorými si často odôvodňujete výraznejšiu investíciu do nového hardvéru a je to úplne v poriadku. Pretože napriek tomu, že sa tu rozprávame o spotrebnej elektronike, nový notebook si nekupujeme každé dva roky a chce to si pred samotným nákupom spraviť logicky nejaký ten prieskum, než len bez premýšľania otvoriť peňaženku. Podľa posledných štatistík sa konzument odhodlá k nákupu nového železa v období od štyroch do siedmych rokov a medzi jeho hlavné priority rozhodovania patria: výkon, kvalita spracovania, výdrž batérie a displej. Tieto oporné body sú logické, aby sme mohli vydržať s predmetným produktom viac než len pár kalendárov. A práve spoločnosť ako ASUS sa v tomto ohľade snaží svojim verným, ale aj novým zákazníkom ponúknuť cenovo rozumný produkt s presahom do vyššie vymenovaných atribútov.

Výkon zobrazený cez OLED

Klik pro zvětšení (ASUS nás nechal nahliadnuť pod povrch svojich notebookov)

Dostatočná schopnosť rozbehnúť všetky pracovné aplikácie, videohry, editory je presne to, čo si môžete pod slovom „výkon“ prestaviť, avšak pre ASUS to je beh na dlhú trať. Ich filozofia prenášať výkon z prémiových tried (kde si všetko patrične otestujú a časom aj zmenšia) do tých nižších bude aktuálne žiariť predovšetkým z modelov ako Zenbook S/Flip, Vivobook S, Vivobook Pro, Zenbook Pro/Duo a Studiobook Pro. Ak sa v týchto názvoch zvládate ako-tak zorientovať, tak vám okamžite docvaklo, že ide o laptopy pre kreatívnych ľudí, ako aj stroje určené na bežnú kancelársku prácu - pointa je v tom, že akokoľvek sa tu rozprávame o proporčne rozdielnych modeloch, všetky verzie budú vybavené najmodernejšími procesormi (H45), nehovoriac o dnes už vyladených OLED paneloch od Samsungu. A takto by sme mohli pokračovať priamo aj do hernej ponuky, s názvami ako Flow, Strix SCAR, Zephyrus, TUF Gaming - to všetko v rozmeroch od štrnásť do šestnásť palcov. A v čom je ona, mnou už v úvode spomínaná výnimočnosť ASUSu? Podobne koncipovaný prienik v rámci výkonu čriev a vybavenia okolo nich vám v súčasnosti žiadna konkurencia ponúknuť nedokáže, minimálne nie v takto širokom koncepčnom zábere.

Prepracované chladenie

Klik pro zvětšení (ASUS nás nechal nahliadnuť pod povrch svojich notebookov)

Akokoľvek sa prostredie Malej Fatry dokáže ochladiť pomocou vždy húževnatej a nezlomnej prírody, samotné šasi v tomto texte uvádzaných a výkonných laptopov potrebuje predsa len pomocnú ruku. ASUS dokázal v oblasti chladenia spraviť v priebehu dvoch rokov obrovský pokrok a aktuálne preto vie svojim zákazníkom ponúknuť o enormný kus lepšie riešený odvod horúceho vzduchu vďaka špeciálnym lopatkám ventilátora, ktorý umožňuje vynášať horúci vzduch dvomi smermi súčasne, ako aj vďaka procesu chladenia v rámci interného rozloženia komponentov. Ivan Besskyi nám počas prezentácie v tomto ohľade ukázal ďalší, z pohľadu budúcnosti, testovací spôsob chladenia, ktorý ASUS bude overovať na dvoch notebookoch z prémiového radu a ak sa všetko podarí vyladiť a výsledný efekt bude v praxi skutočne odzrkadľovať papierové predpoklady, tak sa tento formát chladenia časom prepracuje aj do tých, v úvodzovkách, nižších verzií portfólia. V závere diskusie sme mali možnosť na niekoľkých príkladoch zistiť, či v tomto texte toľko proklamovaná spoločnosť reálne počúva nielen zákazníkov, ale aj recenzentov, ktorí k ich produktom často majú oprávnené námietky. Sám Ivan, minimálne mňa osobne, v tomto smere dokázal presvedčiť, že skutočne áno, ASUS počúva a svoju inováciu sa snaží skĺbiť aj s reálnymi testami mimo svojich laboratórií, čo z ich zariadení robí o to vzácnejšie kusy elektroniky.

Rozumná cesta vpred

Klik pro zvětšení (ASUS nás nechal nahliadnuť pod povrch svojich notebookov)

ASUS, a to som si mohol opäť overiť práve na opisovanej udalosti, napreduje aj naďalej s energiou sebe vlastnou. Ich produkty dávajú stále zmysel a podporené inováciami sa právom tlačia pred konkurenciu. Viac o spomínaných modeloch si čoskoro povieme priamo počas ich testov.



CGwillWin